1,7 miljoonalla henkilöllä on veroilmoituksen määräpäivä tänään

Verohallinnon tiedote, 11.5.2021

Tänään on palkansaajien toinen veroilmoituksen täydentämisen määräpäivä. 1,7 miljoonan henkilön pitää tarkistaa, korjata ja tarvittaessa täydentää esitäytettyä veroilmoitustaan viimeistään tänään 11. toukokuuta.

Eilisaamuun mennessä veroilmoitustaan oli täydentänyt yli miljoona henkilöasiakasta. 2020 keväällä yhteensä 1,3 miljoonaa täydensi esitäytettyä veroilmoitusta.

Viime vuoteen verrattuna veroilmoittajien määrässä on näkyvissä maltillista kasvua.

– Jopa yllättävänkin maltillista. Koska etätöihin liittyviä kustannuksia voi vähentää verotuksessa, odotamme monen tekevän esitäytettyyn veroilmoitukseen muutoksia. Toisaalta nyt moni etätyövähennyksiä ilmoittava on aiempina vuosina ilmoittanut meille matkakuluja. Eli osittain samat henkilöt ilmoittavat, mutta nyt vaan eri vähennyksiä, johtava veroasiantuntija Sami Varonen Verohallinnosta kertoo.

Työhuonevähennyksestä saatava verohyöty on kymmeniä euroja

Etätyöhön liittyvistä vähennyksistä on kysytty Verohallinnolta enemmän kuin moneen vuoteen.

Etätyökuluja voi vähentää tulonhankkimismenoina. Verohallinto tekee kaikille palkansaajille automaattisen 750 euron tulonhankkimisvähennyksen. Automaattinen vähennys tarkoittaa, että henkilön verotettavan tulon määrä vähenee 750 euron verran. Jos on tehnyt yli puolet vuodesta etätöitä, voi tehdä kaavamaisen 900 euron työhuonevähennyksen.

– Jos on oikeutettu 900 euron vähennykseen, saa etua automaattisen vähennyksen lisäksi 150 euroa, joka siis vähennetään tuloista, ei veroista. Kaavamaisen 900 euron työhuonevähennyksen hyöty verotuksessa on vuosituloista riippuen joitakin kymmeniä euroja. Kaavamainen vähennys pitää sisällään kalusteet ja sähkön, viestintäpäällikkö Nilla Hietamäki kertoo.

Kaavamaisen työhuonevähennyksen lisäksi etätyöläinen voi vähentää nettiyhteyden kuluja ja itse ostettujen työvälineiden - esimerkiksi hiiri, näyttö, näppäimistö - kuluja. Kaavamaisen työhuonevähennyksen sijaan voi myös ilmoittaa todelliset kustannukset, mikä tulee kyseeseen lähinnä silloin, jos on itse hankkinut kalusteita tai tietokoneen työkäyttöön: Etätyö ja vähennykset - vero.fi

Viimeinen hetki ilmoittaa viime vuoden tuloja, jos ei halua sanktioita

Verohallinto muistuttaa, että vähennysten lisäksi myös viime vuoden tulot pitää ilmoittaa viimeistään omana veroilmoituksen tarkistamisen määräpäivänä. Esimerkkejä itse ilmoitettavista tuloista ovat AirBnb- ja muut vuokratulot. Myös virtuaalivaluutoista saadut tulot pitää ilmoittaa itse.

Jos esitäytettyyn veroilmoitukseen ei lisää puuttuvia tuloja tai tee muita tarvittavia korjauksia ajoissa, joutuu maksamaan myöhästymismaksun tai veronkorotuksen.

– Esitäytetyllä veroilmoituksella voi olla korjattavaa esimerkiksi asunnon ja työpaikan välisissä matkakuluissa. Ne voivat näkyä esitäytetyllä vuoden 2019 tilanteen mukaan, vaikka todellisuudessa henkilö on ollut yli puolet viime vuodesta etätöissä ja hakenut sen perusteella myös työhuonevähennystä, johtava veroasiantuntija Sami Varonen Verohallinnosta kertoo.

Kun toimii määräpäivään mennessä, veronpalautukset saa parhaimmillaan jo elo-syyskuussa, ja kaikki viimeistään tämän vuoden joulukuussa.

Fakta: Henkilöasiakkaiden veroilmoituksen täydentämisen määräpäivät 2021

  • Palkansaajien ja eläkeläisten veroilmoituksen täydentämisen määräpäiviä on toukokuussa kolme. Tiistaina 4.5. määräpäivä oli 1,6 miljoonalla asiakkaalla, tiistaina 11.5. 1,7 miljoonalla asiakkaalla ja tiistaina 18.5. 1,6 miljoonalla asiakkaalla. Oman määräpäivän näkee esitäytetyltä veroilmoitukselta tai OmaVerosta.
  • 480 000 toiminimiyrittäjän, maa- ja metsätaloutta harjoittavien ja heidän puolisoidensa piti täydentää veroilmoitusta jo 1. huhtikuuta mennessä.
  • Koronatilanteen takia Verohallinto suosittelee tekemään muutokset OmaVerossa. Viime vuonna 95 % palkansaajista teki muutokset palvelussa.
  • Jos veroilmoitusta täydentää, henkilö saa Verohallinnolta myöhemmin uuden verotuspäätöksen.
  • Uusi verotuspäätös lähetetään myös asiakkaille, joiden omaan tai puolison verotukseen on tullut uusia tietoja sen jälkeen, kun Verohallinto on lähettänyt asiakkaalle esitäytetyn veroilmoituksen.
  • Veronpalautusten tai mahdollisten jäännösverojen eli mätkyjen määräpäivät ovat tänäkin vuonna eri asiakkailla eri aikaan. Maksupäivät kerrotaan lopullisella verotuspäätöksellä.

Ohjeita:
Esitäytetty veroilmoitus - näin ilmoitat OmaVerossa tai paperilla - vero.fi


Veroilmoituskeväästä aiemmin:
Etätyöläinen: näin täydennät kustannukset esitäytetylle veroilmoitukselle - vero.fi
Asunnon ja työpaikan väliset matkakulut ovat olleet suosituin verovähennys – Verohallinto ennakoi ilmoittajien määrän laskevan - vero.fi
Muista ilmoittaa virtuaalivaluutoista saadut tulot veroilmoitukselle - vero.fi
Muista ilmoittaa vuokratulot veroilmoitukselle - vero.fi