Veroilmoitusaika on käynnissä – Verohallinto kehottaa asioimaan OmaVerossa tai lähettämään lomakkeet postissa

Verohallinnon tiedote, 1.4.2020

Toiminimiyrittäjien ja heidän puolisoidensa määräpäivä veroilmoituksen täydentämiselle on 2.4. Palkansaajien ja eläkeläisten esitäytetyt veroilmoitukset ovat jo OmaVerossa ja niiden määräpäivät ovat toukokuussa.

Kaikkien palkan- ja eläkkeensaajien veroilmoitukset ovat nyt tarkistettavissa ja täydennettävissä OmaVerossa. Postitse ne ovat perillä viimeistään huhtikuun lopussa. 

–  Esitäytetty veroilmoitus pitää tarkistaa, ja jos siihen on täydennettävää, täydennykset pitää tehdä omaan määräpäivään mennessä. Kätevimmin veroilmoituksen tarkistaminen ja täydentäminen hoituu OmaVerossa, muistuttaa viestintäpäällikkö Nilla Hietamäki Verohallinnosta.

Koronatilanne ei vaikuta aikatauluihin

Koronatilanne ei vaikuta veroilmoittamisen, veronpalautusten tai jäännösverojen aikatauluihin. Palkan- ja eläkkeensaajien määräpäivät veroilmoituksen täydentämiseen ovat 5.5., 12.5. ja 19.5. Oman määräpäivän näkee omalta veroilmoitukselta ja OmaVerosta.

Esitäytetyllä veroilmoituksella kerrotaan mahdollisen veronpalautuksen määrä ja maksupäivä tai jäännösveron määrä ja sen eräpäivät. Nämä tiedot näkee myös OmaVerosta.

– Jos esitäytettyä veroilmoitustaan täydentää, myös veronpalautuksen määrä ja maksupäivä tai vaihtoehtoisesti jäännösveron määrä ja eräpäivät voivat muuttua. Tällöin Verohallinto lähettää uuden verotuspäätöksen, josta uudet tiedot näkyvät. Kaikki saavat verotuspäätöksensä viimeistään lokakuun loppuun mennessä, Nilla Hietamäki sanoo.

Veroilmoitusta voi täydentää myös paperilla

Jos asiointi OmaVerossa ei syystä tai toisesta onnistu, Hietamäki neuvoo tulostamaan veroilmoitusten täydentämiseen tarvittavat lomakkeet vero.fi:stä tai tilaamaan lomakkeet ja niiden palautuskuoren Verohallinnon palvelunumerosta 029 497 030.

– Tarvittavat lomakkeet postitetaan asiakkaalle kotiin ja asiakas palauttaa täyttämänsä lomakkeet postitse niissä mainittuun osoitteeseen. 

Verohallinto suosittelee, että koronatilanteen vuoksi lomakkeita ei tartuntariskin takia noudettaisi verotoimistoista eikä palautettaisi sinne. Lomakkeiden postitus on myös asiakkaan etu.

– Kun asiakas postittaa lomakkeensa suoraan oikeaan osoitteeseen, hänen veroilmoituksensa käsittely nopeutuu. Lomakkeita ei nimittäin käsitellä toimistoissa vaan ne lähetetään keskitetysti digitoitaviksi.  

Meditaatiota, koiranpentuja ja nukkumista

Esitäytetyltä veroilmoitukselta pitää tarkistaa, että omat tulotiedot ja mahdolliset vähennykset ovat oikein. 

– Jos tiedot ovat oikein eikä mitään täydennettävää ole, asiakkaan ei tarvitse tehdä mitään. Viime keväänä noin neljänneksellä viidestä miljoonasta palkan- ja eläkkeensaajasta oli täydennettävää esitäytettyyn veroilmoitukseensa. 81% täydennyksiä tehneistä teki ne OmaVerossa, Hietamäki sanoo.
– Silloin voi ottaa rauhallisesti ja katsella vaikka koiranpentuja.

Hän viittaa Verohallinnon sosiaalisen median kanavissa näkyvään mielenrauhaa-teemaan. 

– Muistutamme ihmisiä veroilmoituksiin liittyvistä asioista tänä keväänä eri tavoin: meillä on sosiaalisen median kanavissamme veromeditaatiota, koiranpentulive ja nukkumiseen liittyvää sisältöä. Mielenrauhaa-teeman taustalla on Verohallinnon strategia – tavoitteemme on saada ihmiset toimimaan veroasioissa oikein ja oikea-aikaisesti ja hoitamaan veroasiansa sujuvasti. Ohjaamme, opastamme ja kannustamme veroasioiden hoitamiseen ystävällisellä ja vuorovaikutteisella tavalla sosiaalisen median kanavissamme. Vero:fissä taas on selkeät ohjeet veroilmoituksen tarkistamiseen ja täydentämiseen, Nilla Hietamäki sanoo.

Lisätietoja:
Nilla Hietamäki, viestintäpäällikkö, puh. 029 512 5292