Verohallinto kannustaa palkansaajia tarkistamaan verokortin vuositulorajan – joka neljännellä voi olla liian alhainen veroprosentti

Verohallinnon tiedote, 27.8.2020

Verohallinnon arvion mukaan vuosituloraja on ylittymässä joka neljännellä palkansaajalla. Jos veroprosentti on liian alhainen, loppuvuoden ansioita verotetaan korkeamman lisäprosentin mukaan. Verohallinto kannustaa palkansaajaa tarkistamaan verokortin tulorajan ja tekemään tarvittaessa muutosverokortin heti. Verohallinto lähettää syyskuussa tekstiviestejä kuudelle tuhannelle palkansaajalle, joiden verokortin tuloraja on ylittymässä tuntuvasti.

– Arviomme tulorajan ylityksistä perustuu siihen, että tulot jatkuvat näillä asiakkailla saman suuruisina myös loppuvuoden. Parhaiten oman tilanteensa tietää asiakas itse, ylitarkastaja Päivi Ylitalo Verohallinnosta kertoo.

Verokortin tulorajan pohjana ovat aiempien vuosien tulot. Veroprosentti määräytyy koko vuoden tulojen ja niistä tehtävien mahdollisten vähennysten perusteella. Poikkeuksellisen vuoden takia monet ovat jo aktivoituneet verokortin tekoon.

Koronatilanne on voinut tuoda verokortilla oleviin vähennyksiin muutoksia – tarkista erityisesti matkakulut

Verokortilla olevat vähennykset kannattaa myös tarkistaa. Koska monet ovat työskennelleet koronatilanteen takia paljon etätöissä, kodin ja työpaikan välisiä matkoja on usealla palkansaajalla paljon vuotta 2019 vähemmän. Jos nykyisellä verokortilla matkakuluvähennykset on kirjattuna viime vuonna toteutuneiden matkojen mukaan, tilanne kannattaa päivittää.

– Ennustamme Verohallinnossa, että sadat tuhannet asiakkaat eivät aiempien vuosien tapaan vähennä tänä vuonna verotuksessa kodin ja työpaikan välisiä matkakuluja. Pääkaupunkiseudulla julkisilla kulkevien matkakuluvähennyksiin tilanteella ei ole juurikaan vaikutusta. Sen sijaan, jos normaalisti kuljet pitkää työmatkaa, olet nyt jäänyt etätöihin ja jätät tiedon korjaamatta verokortillesi, voit ensi vuonna saada tuntuvatkin mätkyt, Ylitalo sanoo.

Verohallinto muistuttaa, että 13.8. alkaen myös kodin ja työpaikan välillä käytettyjen kasvomaskien kuluja voi vähentää tietyin ehdoin matkakuluina verotuksessa.

Suosittuihin verovähennyksiin kuuluu matkakulujen lisäksi esimerkiksi kotitalousvähennys. Myös etätyöhön liittyvien kulujen vähentäminen verotuksessa kiinnostaa ihmisiä poikkeuksellisen vuoden takia paljon. Vero.fistä löytyy vähennyksiin liittyviä ohjeita ja neuvoja. Kaikkia vähennyksiä voi ilmoittaa jo verokortille. Silloin tiedot ovat valmiina ensi kevään esitäytetyllä veroilmoituksella.

Vähennyksiä ei ole kuitenkaan pakko ilmoittaa vielä verokortille. Tiedot pitää ilmoittaa viimeistään ensi keväänä, kun veroilmoituksen täydentämisen määräpäivät ovat.

Lomautetut ja irtisanotut: pienemmät tulot eivät välttämättä laske veroprosenttia

Verohallinto kannustaa myös työttömiksi joutuneita ja lomautettuja tarkistamaan verokortin vuositulorajan, jos sitä ei ole vielä oman tilanteen muuttumisen jälkeen tehnyt.

Ansiosidonnainen päiväraha, peruspäiväraha ja työmarkkinatuki ovat etuuksia. Etuudet pitää verokorttia hakiessa ilmoittaa etuutena, ei palkkatulona, jotta veroprosenttilaskenta menee oikein.

Aina veroprosentti ei kuitenkaan välttämättä pienene, vaikka etuuden saamisen myötä tulot usein pienenevät. Syynä voi olla esimerkiksi, ettei etuuksista voi verotuksessa tehdä samanlaisia vähennyksiä kuin palkkatulosta. Ellei työttömäksi tai lomautetuksi joutunut tee uutta verokorttia, etuuden maksaja pidättää etuudesta 20-50 %.

Tee muutokset verokortille OmaVerossa

Verohallinto suosittelee koronatilanteen takia sähköistä asiointia. Verokortin pystyy tekemään verkkopalvelu OmaVerossa. Tänä vuonna 72 % verokortin tekijöistä on tehnyt verokortin OmaVerossa.

Vinkkejä verokortin tekoon

  • Varaa verokortin tekoa varten esiin tarvittavat tiedot: arvio koko vuoden tuloista, vuoden alusta kertyneet tulot ja verot sekä tiedot mahdollisista vähennyksistä.
  • Käytä apunasi veroprosenttilaskuria, jonka avulla voit tarkistaa verokortin tulorajan.
  • Kun teet verokorttia OmaVerossa, voit käyttää apunasi vero.fin ohjeita
  • OmaVerossa voit käyttää verokortin pohjana myös tulorekisteritietoja, jotka välittyvät tulorekisteristä suoraan OmaVeroon.
  • Tarvittaessa saat apua verokortin tekoon myös chatistä ja valtakunnallisista palvelunumeroista.

Lisätietoja:

Koronatilanteeseen liittyviä ohjeita ja neuvoja on koottu sivulle vero.fi/korona