Toiminimiyrittäjillä ja maataloudenharjoittajilla on nyt veroilmoittamisen aika – myös näiden puolisot antavat veroilmoituksensa samaan aikaan

Verohallinnon tiedote, 28.2.2020

Toiminimiyrittäjien ja maataloudenharjoittajien sekä heidän puolisoidensa esitäytetyt veroilmoitukset ovat nyt OmaVerossa. Postissa ne tulevat viimeistään maaliskuun puolivälissä. Veroilmoitus pitää tarkistaa ja mahdolliset täydennykset tehdä viimeistään 2.4.

Toiminimiyrittäjät ja maataloudenharjoittajat sekä heidän puolisonsa saavat esitäytetyn veroilmoituksen mukana alustavan verotuslaskelman, jolla näkyy arvio veronpalautuksesta tai jäännösverosta.  
– Asiakkaan pitää tarkistaa esitäytetty veroilmoituksensa ja jos siinä on korjattavaa, ilmoittaa puuttuvat tai korjattavat tiedot joko OmaVerossa tai erillisillä paperilomakkeilla. Kun sekä asiakkaan että hänen puolisonsa veroilmoitukset on käsitelty, he saavat uudet verotuspäätökset, kertoo Verohallinnon ylitarkastaja Hilkka Pelander.
– Maataloudenharjoittajat ja toiminimiyrittäjät antavat henkilökohtaisen veroilmoituksen lisäksi erillisen veroilmoituksen yritystoiminnastaan tai maataloustoiminnasta. Myös niiden määräpäivä on 2.4.

Puolison tekemät muutokset vaikuttavat omaan verotusaikatauluun

Pelander muistuttaa, että puolisoilla on aina sama veroilmoituksen palautuspäivä ja puolisoiden verotus päättyy samaan aikaan.
– Syy tähän on se, että esimerkiksi tiettyjä vähennyksiä voidaan siirtää puolisolta toiselle joko Verohallinnon tai asiakkaan aloitteesta. Esimerkiksi yhteisen asuntolainan korkoja voi siirtää vähennettäväksi puolison verotuksessa. Tai jos toisella puolisolla tulee kotitalousvähennyksen maksimimäärä täyteen, kotitalousvähennystä voidaan siirtää toiselle puolisolle, Pelander taustoittaa.

Maataloudenharjoittajien ja toiminimiyrittäjien veronpalautukset maksetaan yleisimmin heinäkuussa

Verotus päättyy eri asiakkailla eri aikaan, minkä johdosta myös veronpalautukset maksetaan eri asiakkaille eri aikaan. Maataloudenharjoittajilla ja toiminimiyrittäjillä sekä heidän puolisoillaan yleisin veronpalautuskuukausi on heinäkuu. Veronpalautuksen saamiseksi kannattaa tarkistaa, että Verohallinnon tiedossa oleva tilinumero on oikein.
– Tilinumero on merkitty esitäytetylle veroilmoitukselle ja verotuspäätökselle. Jos tilinumero puuttuu tai on muuttunut, se kannattaa muuttaa OmaVerossa. Sen kautta ilmoitettu tilinumero päivittyy Verohallinnon tietoihin heti, ylitarkastaja Hilkka Pelander sanoo.

Lisätietoja ja linkkejä aiemmin julkaistuihin tiedotteisiin:
• Veroilmoitusaika alkaa – veroilmoitusten aikataulut keväällä 2020
• Asiakasohje: esitäytetty veroilmoitus
• Näin ilmoitat tilinumeron OmaVerossa
• Asiakasohje: elinkeinotoiminnan veroilmoitus
• Asiakasohje: maatalouden veroilmoitus