Paperinen verokortti on valtaosalle turhake – Verohallinto alkaa julkaista ensi vuoden verokortteja OmaVerossa 2. joulukuuta alkaen

Verohallinnon tiedote, 30.11.2020

Valtaosa suomalaisista saa edelleen paperisen verokortin, vaikka 2,9 miljoonaa verokortin saajaa hoitaa veroasiansa sähköisesti Verohallinnon verkkopalvelussa OmaVerossa. Verohallinto kannustaa asiakkaita ottamaan käyttöön Suomi.fi-viestit, jolloin verokortin ja muun veropostin saa vain sähköisesti. Vuoden 2021 verokorttien julkaisu aloitetaan OmaVerossa vaiheittain 2.12. alkaen.

Viisi miljoonaa veronmaksajaa saa vuodenvaihteessa verokortin ensi vuodelle. Postitse verokortteja lähtee tänä vuonna 4,5 miljoonaa, sähköisesti tiedon oman verokortin saapumisesta OmaVeroon saa 512 000 asiakasta. Myös paperipostissa verokorttinsa saaneiden verokortti löytyy sähköisessä muodossa OmaVerosta.

– Miljoonille paperinen verokortti on turhake. Jos kaikki OmaVeroa muutenkin veroasioissaan käyttävät 2,9 miljoonaa veronmaksajaa tilaisivat veropostin sähköisenä, säästäisimme vuosittain miljoonia veroeuroja, paperia ja myös luontoa. Paperinen verokortti on monelle turha siinäkin mielessä, että isolle osalle asiakkaistamme se ei edes kelpaa. Esimerkiksi vuoden 2019 aikana lähettämiimme verokortteihin tehtiin muutoksia 2,2 miljoonaa kertaa, viestintäpäällikkö Nilla Hietamäki sanoo.

Jos Suomi.fi-viestit ottaa käyttöön nyt, asiakas säästyy paperiselta verokortilta 2021.

Monella verokortin laskennan pohjana olevat tulotiedot eivät pidä enää paikkaansa

Verokortin tuloraja perustuu aina Verohallinnon tiedossa oleviin tietoihin. Esimerkiksi vuoden 2021 verokortin veroprosentti perustuu vuoden 2019 verotuksen tulo- ja vähennystietoihin. Jos asiakas on hakenut muutosverokorttia vuodelle 2020, vuoden 2021 veroprosentti on laskettu muutosverokorttia varten ilmoitettujen tietojen perusteella.

– Tammikuu on suosituin kuukausi tehdä muutosverokortti. Esimerkiksi tänä vuonna asiakkaamme tekivät tammikuussa yli 400 000 muutosverokorttia, kun muina kuukausina tehtyjen muutosverokorttien määrä vaihtelee 100 000 ja 200 000 välillä. Vielä joulukuussa ei ole kiire muuttaa ensi vuoden verokorttia, koska vuoden 2021 verokortti tulee voimaan vasta helmikuun alusta, ylitarkastaja Päivi Ylitalo Verohallinnosta kertoo.

Tänä vuonna yli 73,6 % muutosverokortin tekijöistä on hakenut muutosverokorttia sähköisesti OmaVerosta.

Kaikki voivat tehdä muutosverokortin ensi vuodelle 16.12. alkaen OmaVerossa

Vuoden 2021 muutosverokortin voi tehdä heti, kun oma verokortti löytyy OmaVerosta. Kaikki voivat tehdä verokortin viimeistään 16.12. alkaen.

Verokortin voi tallentaa omalle koneelle OmaVerosta pdf-muodossa ja lähettää sähköisesti työnantajalle. Suurimman osan pitää toimittaa verokortti itse työnantajalle, mutta poikkeuksiakin on. Esimerkiksi eläkkeellä olevien verokortit Verohallinto toimittaa automaattisesti eläkkeen maksajille. Verokorttia ei myöskään tarvitse toimittaa työnantajalle, jos työnantaja saa Verohallinnolta tiedot työntekijöidensä ennakonpidätysprosenteista automaattisesti. Työnantajan velvollisuus on kertoa työntekijöille, jos tiedot tulevat työnantajalle suoraan Verohallinnolta.

Oma verokortti on aina tallessa OmaVerossa.

Vuoden 2020 verokortti on voimassa tammikuun 2021 loppuun

Verokortteihin liittyviä aikatauluja loppuvuonna ja vuodenvaihteessa:

  • 2.12. Verokortteja alkaa muodostua OmaVeroon vaiheittain asiakkaille. Verokorttien postitus alkaa myöhemmin joulukuussa.
  • 16.12. Kaikkien asiakkaiden vuoden 2021 verokortit löytyvät OmaVerosta. Kaikki voivat alkaa tehdä muutosverokortteja vuodelle 2021.
  • 17.12. Viimeinen päivä tehdä OmaVerossa muutosverokortti vuodelle 2020.
  • 31.12. Viimeinen päivä tehdä puhelimitse verokortti vuodelle 2020.
  • Tammikuu: Voimassa on vielä vuoden 2020 verokortti, ellei asiakas ole tehnyt muutosverokorttia vuodelle 2021 ja verokortin voimaantulopäivä on 1.1.2021. Tammikuussa tuloraja nollautuu, eli vero pidätetään edellisen vuoden perusprosentilla (ellei muutosverokorttia ole tehty).
  • 1.2.2021 Vuoden 2021 verokortit voimaan. Jos teet muutosverokortin, laske siihen mukaan 1.1.-31.12.2021 tulot.

Mikä Suomi.fi-viestit?

  • Tietoturvallinen Digi- ja väestötietoviraston palvelu, jonka avulla voi asioida viranomaisten kanssa sähköisesti.
  • Jos Suomi.fi-viestit ottaa käyttöön, paperista veropostia ei enää tule. Asiakas saa Suomi.fi-viesteihin ilmoituksen, kun OmaVerossa on uutta huomioitavaa veroasiaa.

Lisätietoja:
Suomi.fi-viestit-palvelu