Monella suomalaisella on kesällä veronpalautuksen maksupäivä tai jäännösveron eräpäivä

Verohallinnon tiedote, 25.6.2020

Verotus päättyy asiakkailla viime vuoden tavoin eri aikaan. Verotuksen päättymispäivä vaikuttaa siihen, minä päivänä saa veronpalautusta tai milloin on jäännösveron eli mätkyjen eräpäivä. On tärkeä muistaa, että keväällä tulleessa verotuspäätöksessä ilmoitettu verotuksen päättymispäivä voi muuttua. Silloin myös veronpalautusten tai mätkyjen päivä sekä maksettava summa voivat muuttua. Oman ajantasaisen tilanteen saa tarkistettua helpoiten OmaVerosta.

Enemmistö saa veronpalautuksen elo- tai syyskuussa

Monelle suomalaisista veronpalautuksen maksupäivä ajoittuu loppukesään ja alkusyksyyn. Päivä voi kuitenkin olla jo heinäkuussa ja viimeistään joulukuussa. Oman veronpalautuspäivän sekä veronpalautuksen määrän näkee OmaVerosta.

Alustavien arvioiden mukaan elokuussa veronpalautuksia saa 1,9 miljoonaa asiakasta, yhteensä 900 miljoonaa euroa. Syyskuussa veronpalautuksia saa arviolta 0,7 miljoonaa asiakasta, yhteispotin kasvaessa silloin noin 500 miljoonaan euroon.

– Veronpalautuksia maksetaan asiakkaille nyt toista kertaa liukuvasti pitkin vuotta. Eniten palautuksia maksetaan elokuussa. Viimeistään joulukuussa kaikki asiakkaat ovat saaneet veronpalautuksensa tilille, toteaa Verohallinnon ylitarkastaja Juha Villman.

Heinäkuussa veronpalautuksensa saa noin 90 000 ammatin- ja liikkeenharjoittajaa. Heille maksetaan veronpalautuksia yhteensä noin 90 miljoonaa euroa. Veronpalautusten maksupäivä on 6.7.2020. Saadakseen veronpalautuksen oikealle tilille, uuden tai muuttuneen tilinumeron ehtii ilmoittamaan OmaVerossa vielä 28.6.

Yli 90 000 asiakkaalta puuttuu tilinumero

Kannattaa tarkistaa, että Verohallinnolla on tiedossa oikea tilinumero veronpalautuksen maksamiseen. Jos tilinumero on muuttunut tai tilinumeroa ei vielä ole ilmoitettu, se kannattaa ilmoittaa OmaVerossa.

Verohallinnon asiakastiedoissa yli 90 000 palkansaajalta puuttuu tällä hetkellä tilinumero. Heille Verohallinto maksaa mahdollisen veronpalautuksen maksuosoituksena eli rahalähetyksenä OP:n välityksellä. Osuuspankit perivät maksuosoituksen lunastamisesta palveluhinnastonsa mukaisen maksun.

Jäännösvero erääntyy enemmistöllä elokuussa

Elokuu on mätkyjen ruuhkakuukausi, sillä 3.8. niitä maksaa noin 330 000 suomalaista, joka on selkeä enemmistö. Tällä eräpäivällä veroja kerätään noin 105 miljoonan euron verran.
Jäännösveroja eli mätkyjä maksaa 1.7. noin 44 000 ammatin- ja liikkeenharjoittajaa. Yhteensä veroja erääntyy silloin 36 miljoonan euron edestä. Mahdollinen toinen erä on tällä ryhmällä 1.9.

Jäännösveron maksettava summa on jaettu kahteen erään, jos jäännösveron määrä on 170 euroa tai enemmän. Maksutiedot saa verotuspäätöksestä tai OmaVerosta.

Miksi veronpalautuksen maksupäivä voi muuttua?

Asiakkaan veronpalautuksen maksupäivä tai jäännösveron eräpäivät voivat muuttua, jos verotuksen päättymispäivä siirtyy myöhemmäksi. Myös veronpalautuksen tai jäännösveron määrä saattavat silloin muuttua.

Verotuksen päättymispäivä muuttuu yleensä siksi, että asiakas tekee muutoksia omaan veroilmoitukseensa. Suosituimpia itse ilmoitettavia tietoja ovat matkakulut ja kotitalousvähennys. Muut yleisimmät syyt päivämäärien siirtymiselle eteenpäin ovat:

  • Puoliso teki muutoksia veroilmoitukseensa. Puolisoiden verotus päättyy aina samaan aikaan.
  • Verohallinto sai verotusta koskevia tietoja sivullisilta tahoilta, esimerkiksi työnantajalta tai pankilta.
  • Verohallinto tutkii vielä verotusta tarkemmin.

Jos verotuksen päättymispäivä siirtyy eteenpäin, asiasta saa tiedon joko uudella verotuspäätöksellä tai kirjeellä, jossa kerrotaan verotuksen jatkumisesta.

Huom.! Jos asiakas tekee muutoksia veroilmoitukseensa, hänen tulee odottaa uutta verotuspäätöstä ja maksaa jäännösvero sen mukaisilla tiedoilla. OmaVerosta voi tarkistaa, onko veroilmoitus yhä käsittelyssä vai onko asiakkaalle jo muodostettu uusi verotuspäätös.

Lisätietoja