Koronatilanne: Vain kuusi prosenttia yrityksistä on hakenut lisäaikaa verojen maksamiseen

Verohallinnon tiedote, 24.8.2020

Yritykset ovat voineet maaliskuusta saakka hakea helpotetulla maksujärjestelyllä lisäaikaa verojen maksuun. Vain kuusi prosenttia yrityksistä on käyttänyt mahdollisuutta. Lisäaikaa on kuitenkin tänä vuonna haettu jo yhtä paljon kuin koko viime vuonna yhteensä. Helpotettua järjestelyä voi hakea vielä elokuun loppuun saakka. Myös muita joustoja veroasioihin on tarjolla.

36 000 asiakasta on hakenut helpotettua maksujärjestelyä - hakuaika loppuu elokuussa

Koronaviruksen aiheuttaman poikkeuksellisen tilanteen takia asiakkaat ovat voineet hakea Verohallinnolta helpotettua maksujärjestelyä. Helpotettu maksujärjestely tarkoittaa, että verojen maksuun saa lisäaikaa, enintään 24 kuukautta. Asiakkaat ovat voineet hakea maksujärjestelyä verojen maksamiseen ennenkin, mutta nyt koronatilanteen takia maksujärjestelyyn pääsemisen ehtoja on helpotettu ja verojen ensimmäinen maksuerä on yhden kuukauden sijaan vasta kolmen kuukauden päästä maksujärjestelyn hyväksymisestä. Myös veroille maksujärjestelyssä kertyvä viivästyskorko on helpotetussa maksujärjestelyssä alhaisempi.

Asiakkaat ovat voineet tehdä pyynnön helpotetusta maksujärjestelystä 25.3. alkaen. Tähän mennessä pyyntöjä on tullut 36 000 kappaletta.

– Noin puolet pyynnöistä on tullut yrityksiltä, puolet toiminimiyrittäjiltä ja palkansaajilta. Palkansaajat ovat hakeneet helpotettua maksujärjestelyä esimerkiksi mätkyilleen. Yrityksistä helpotettu maksujärjestely on kiinnostanut erityisesti pieniä ja keskisuuria yrityksiä. Hakemuksia on tullut tasaisesti useilta toimialoilta. Suuret yritykset eivät ole hakeneet lisäaikaa verojen maksamiseen yhtä hanakasti, ylitarkastaja Timo Helin Verohallinnosta kertoo.

Jos haluaa hakea helpotettua maksujärjestelyä, pitää toimia nyt. Viimeinen päivä hakea helpotettua maksujärjestelyä on 31.8. Pyynnön voi tehdä Verohallinnon verkkopalvelussa OmaVerossa.

– Valtaosa on hakenut OmaVerossa maksujärjestelyä, kiitos siitä. Sähköinen asiointi nopeuttaa asian käsittelyä. Maksujärjestelypyyntöjen määrä on rauhoittunut keväästä huomattavasti ja pystymme käsittelemään vielä elokuussa tulevat pyynnöt nopeasti, Helin kertoo.

Helpotetussa maksujärjestelyssä olevan verovelan kokonaismäärä on tällä hetkellä 1,3 miljardia euroa.

Arvonlisäveroja on lainattu takaisin yrityksille 362 miljoonaa euroa

Yritykset ovat voineet myös hakea tammi-, helmi- tai maaliskuussa maksamiaan arvonlisäveroja palautettavaksi. Kyseessä on laina, eli yritys ei saa pysyvästi pitää palautettavia maksuja.

Elokuuhun mennessä 5400 asiakasta on hakenut lainaksi alkuvuonna maksamansa arvonlisäverot. Verohallinto on palauttanut hakijoille arvonlisäveroja yhteensä 362 miljoonan edestä.

Viimeinen päivä hakea alkuvuonna maksettuja arvonlisäveroja lainaksi on myös 31.8. Järjestely onnistuu OmaVerossa hakemalla maksujärjestelyä.

Myös muita joustoja veroasioihin on tarjolla

Maksujärjestelyjen lisäksi Verohallinto on tukenut yrityksiä koronatilanteessa joustamalla menettelyistä ja tarjoamalla ohjeistusta. Tietoa löytyy osoitteesta vero.fi/korona.

Esimerkiksi ennakkoveroja on mahdollista muuttaa OmaVerossa pienemmäksi, jos yrityksen liikevaihto on pienentynyt. Muutoshakemuksia on tehty tänä vuonna yli 20 % enemmän kuin viime vuonna vastaavana ajanjaksona.

OmaVerossa voi myös hakea tarvittaessa lisäaikaa yrityksen veroilmoitukselle. Henkilöyritysten, esimerkiksi toiminimien, osalta lisäaikapyyntöjä tehtiin alkuvuonna 95 % enemmän edellisvuoteen verrattuna. Yhteisöille, esimerkiksi osakeyhtiöille, myönnettiin keväällä automaattinen kuukauden lisäaika. Yhteisöistä 36 % hyödynsi mahdollisuutta.

Koronatilanteen myötä Verohallinnossa on myös tehty asiakkaita helpottavia linjauksia esimerkiksi lounasseteleistä, koronatesteistä ja maskien verovähennyksestä.

Koronan aiheuttamien konkurssien määrä selviää vasta loppusyksystä

Jos yritys on hakenut helpotettuun maksujärjestelyyn keväällä, verojen ensimmäiset erät tulevat maksettavaksi syys-lokakuussa. Maksujärjestelyn erien lisäksi asiakkaan tulee maksaa uudet maksujärjestelyn aikana erääntyvät verot, jotta maksujärjestely pysyy voimassa. Verohallinnon kanssa tehty maksujärjestely raukeaa, jos asiakkaalle syntyy uutta verovelkaa tai ilmenee muita asiaan vaikuttavia syitä.

– Loppusyksy näyttää, miten lisäaikaa verojen maksuun hakeneet yritykset suoriutuvat verojen maksusta. Konkurssihakemusten määrä on ollut todella pieni tänä kesänä, koska moni vaikeuksissa ollut yritys on hakenut helpotettua maksujärjestelyä. Mahdollisten koronasta johtuvien konkurssien määrää pystytään siksi arvioimaan vasta loppusyksystä, Helin sanoo.


Lisätietoja:
Vastauksia ja ohjeita usein kysyttyihin kysymyksiin: vero.fi/korona