Koronatilanne: Lisäaikaa verojen maksuun hakeneista kymmenellä prosentilla maksuvaikeuksia

Verohallinnon tiedote, 8.10.2020

Koronatilanteessa verojen maksuun on ollut mahdollista hakea lisäaikaa aiempaa helpommin. Lisäajasta huolimatta kymmenellä prosentilla on ollut vaikeuksia maksaa verot. Asiakkaat ovat saaneet huomautuksen, jos maksujärjestelyn ensimmäinen erä on maksamatta. Jos maksujärjestelyssä olevia veroja ei maksa 14 päivän sisällä huomautuksesta, maksujärjestely peruuntuu ja verot voivat mennä ulosottoon.

– Olemme tilanteesta huolissamme. Kymmenen prosenttia on suuri määrä, kun kyseessä on vasta maksujärjestelyn ensimmäinen maksuerä. Huomautuksen saaneiden pitäisi toimia nyt heti ja maksaa ensimmäinen erä. Aiemmin tehtyä maksujärjestelyä ei voi muuttaa, ylitarkastaja Timo Helin Verohallinnosta sanoo.

Maksujärjestelyssä verojen maksu on jaettu kuukausieriin. Suurimmalla osalla lisäaikaa hakeneista ensimmäinen erä tuli maksettavaksi syys-lokakuun taitteessa.

39 000 asiakasta haki lisäaikaa verojen maksuun koronatilanteen alkuvaiheessa

Koronaviruksen aiheuttaman poikkeuksellisen tilanteen takia asiakkaat pystyivät elokuun loppuun mennessä hakemaan helpotettua maksujärjestelyä. Maksujärjestelyllä verojen maksuun sai lisäaikaa enintään 24 kuukautta. Lisäksi veroille sai pienemmän 2,5 prosentin koron, kun korko normaalisti on 7 prosenttia.

Helpotettuun maksujärjestelyyn haki elokuun loppuun mennessä 39 000 asiakasta. Hakeneista puolet oli yrityksiä ja puolet henkilöasiakkaita. Verohallinto hyväksyi valtaosan hakemuksista.

Tällä hetkellä 31 000 asiakkaalla on voimassa helpotettu maksujärjestely. Yrityksiä näistä on 17 000. Helpotetun maksujärjestelyn ensimmäisen erän on jättänyt syys-lokakuun taitteessa maksamatta 3700 yritys- ja henkilöasiakasta.

Helpotetussa maksujärjestelyssä oleva verovelan määrä on yhteensä 1,1 miljardia euroa.

Jos maksujärjestelyä ei noudata, verot voivat siirtyä ulosottoon

Jos veroja ei pysty maksamaan maksujärjestelyn mukaan, verovelka voi mennä ulosottoon. Yritystoimintaa harjoittavat merkitään verovelkarekisteriin. Verohallinto harkitsee tapauskohtaisesti, hakeeko se yritystä konkurssiin maksamattomien verojen takia. Mahdolliset konkurssihakemukset tulevat ajankohtaisiksi aikaisintaan marraskuussa. 

Koronatilanteen takia Verohallinto on tarjonnut yrityksille vuoden 2020 aikana erilaisia apukeinoja veroasioiden hoitoon. Helpotetun maksujärjestelyn lisäksi yritysten on ollut mahdollista pienentää ennakkoverojaan ja saada lisäaikaa veroilmoitusten antamiseen. Tarjottuihin joustoihin voi tutustua tarkemmin vero.fissä.

 

Lue lisää:
Mediatiedote 24.8.2020: Koronatilanne: vain kuusi prosenttia yrityksistä on hakenut lisäaikaa verojen maksamiseen