Virheellisten verokirjeiden syy selvitetty - asiakkaille lähetetään uudet kirjeet

Verohallinnon tiedote, 12.8.2019

Virheen aiheuttanut kohta verokirjeiden tulostusohjelmiston lähdekoodissa on löydetty eikä virheellisiä kirjeitä enää pääse lähtemään. Verohallinnon kirjeiden tulostus ja postitus käynnistyy jälleen.

Virheellisiä kirjeitä lähti 2 836 kappaletta. Niissä on päiväyksenä 6.8. Samassa erässä tulostettiin kaikkiaan noin 27 000 kirjettä. Virheellisille kirjeille on tulostusvaiheessa siirtynyt muiden asiakkaiden tietoja. Virheellisiä kirjeitä lähti tulostusvaiheen ohjelmistoasetusten takia.

- Tulostusvaiheessa osalle kirjeistä on päätynyt toisten asiakkaiden tietoja. Siirtyneet tiedot ovat puolisotietoja, tilinumeroita, kuoritukseen liittyviä QR-koodeja sekä taulukoita, joissa on esimerkiksi verotuspäätöksen tietoja, tekstiä ja lukuja. Tietoja on voinut siirtyä useilta tai yhdeltä asiakkaalta samaan virheelliseen kirjeeseen. Henkilötunnuksia ei virheellisesti siirtyneiden tietojen joukosta ole löytynyt, ICT-palveluyksikön johtaja Mika Koskelo Verohallinnosta sanoo.

Virheelliset kirjeet näyttävät useimmissa tapauksissa sekavilta, koska niissä saattaa olla esimerkiksi tekstiä päällekkäin. Myös suomen- ja ruotsinkielistä tekstiä voi olla sekaisin samassa kirjeessä.

Verohallinto on yhteydessä asiakkaisiin, joita virhe koski

Verohallinto käy parhaillaan läpi virheellisissä kirjeissä olevia tietoja löytääkseen toiseen asiakkaaseen liittyvät tunnistettavat tiedot. Verotustietojen leviäminen virheellisten kirjeiden välityksellä on tietosuojaloukkaus, josta Verohallinto on ollut yhteydessä tietosuojavaltuutettuun ja on kirjeitse yhteydessä niihin asiakkaisiin, jotka ovat joutuneet tietosuojaloukkauksen kohteeksi.

- Olemme yhteydessä kaikkiin niihin asiakkaisiin, joiden kirjeet ovat virheellisiä tai joiden tunnistettavia tietoja on siirtynyt tulostuksessa toisen asiakkaan kirjeelle. Asia on vakava ja pyydämme tietosuojaloukkausta anteeksi, Mika Koskelo sanoo.

Asiakkaiden ei tarvitse itse ottaa yhteyttä Verohallintoon.

Verohallinto lähettää 6.8. päivätyn, virheellisen kirjeen saaneille uuden, oikeansisältöisen kirjeen.

Lisätietoa: