Veronpalautuksensa saa elokuussa 1,7 miljoonaa henkilöasiakasta – osalla palautusta on voitu käyttää verojen maksuksi

Verohallinnon tiedote, 31.7.2019

Suurin osa henkilöasiakkaista saa veronpalautuksensa tänä vuonna elo- tai syyskuussa. Yleisimmät veronpalautuspäivät ovat 6.8. tai 4.9. Jos asiakkaalla on ollut ennestään maksamattomia tai pian verotuksen päättymisen jälkeen erääntyviä veroja, veronpalautusta on käytetty niiden maksuksi. Oman tilanteensa voi tarkistaa OmaVerosta.

Veronpalautuksia maksetaan 6. elokuuta 1,7 miljoonalle asiakkaalle yhteensä noin 800 miljoonaa euroa. Jäännösveroja erääntyy puolestaan 1. elokuuta 225 000 asiakkaalla yhteensä 90 miljoonaa euroa. Syyskuu on toinen yleinen kuukausi, jolloin veronpalautuksensa saa 1,3 miljoonaa asiakasta. Syyskuussa maksettavien veronpalautusten määrä on 1,3 miljardia euroa. Jäännösveroja erääntyy syyskuussa 223 000 asiakkaalla yhteensä noin 130 miljoonaa euroa.

Verotus päättyy kaikilla asiakkailla lokakuun loppuun mennessä, jolloin veronpalautukset maksetaan viimeistään joulukuussa ja vastaavasti mahdollinen jäännösveron ensimmäisen erän eräpäivä on joulukuussa. Oman verotuksensa päättymispäivän sekä veronpalautuksen maksupäivän tai jäännösveron eräpäivät näkee saamastaan verotuspäätöksestä tai OmaVerosta.

Tilille maksettu veronpalautuksen määrä voi olla eri, mitä verotuspäätöksellä on ilmoitettu

– Moni soittaa meille yleensä siksi, että vasta veronpalautuspäivänä huomataan, ettei tilille maksettu veronpalautuksen määrä olekaan se, mitä on luullut, tai että veronpalautusta ei ole tullut lainkaan, kertoo ylitarkastaja Tarja Tapio. Tämä voi johtua esimerkiksi siitä, että veronpalautuksen maksupäivä on siirtynyt eikä asiakas ole huomannut asiaa. Jos taas tilille tullut määrä on eri kuin mitä on kuvitellut, syynä on usein se, että veronpalautusta on käytetty verojen, kuten esimerkiksi ennakkoveron maksuksi.

– Veronpalautusta käytetään verojen maksuksi asiakkaan omasta verotuksen päättymispäivästä lähtien seuraavan kuun 4. päivään asti, Tapio sanoo. Veronpalautusta käytetään ennestään maksamatta oleviin veroihin samana päivänä, kun verotus päättyy. Oman verotuksen päättymispäivän näkee OmaVerosta tai verotuspäätöksestä. Erääntyviin veroihin veronpalautusta käytetään heti maksettavana olevan veron eräpäivänä. Poikkeuksena tästä on 3.9. erääntyvä kiinteistövero, joille veronpalautusta ei käytetä eräpäivänä. OmaVerosta voi tarkistaa, onko omaa veronpalautusta käytetty verojen maksuksi. Veronpalautuksen käytöstä annetaan lisäksi aina ilmoitus veronpalautuksen käyttöä seuraavan kuun alussa osana verojen yhteenvetoa. Yhteenveto on luettavissa OmaVerossa tai se tulee postitse kotiin.

– Jos siis verotus on päättynyt esimerkiksi 10.6., veronpalautusta on käytetty siinä tapauksessa 12.6. erääntyneelle arvonlisäverolle tai muille oma-aloitteisille veroille, 24.6. erääntyneelle ennakkoverolle sekä 1.7. erääntyneelle perintö- tai lahjaverolle, jos asiakkaalla on näitä maksettavanaan. Tämän jälkeen mahdollinen jäljelle jäävä määrä palautetaan 6.8., Tarja Tapio opastaa.

Veronpalautuspäivä tai jäännösveron eräpäivät voivat siirtyä

 Jos veroilmoitukseensa on tehnyt muutoksia, verotuksen päättymispäivä sekä myös alkuperäisellä verotuspäätöksellä kerrotut maksu- tai eräpäivät siirtyvät myöhemmäksi. Suosituimpia itse ilmoitettavia tietoja ovat matkakulut ja kotitalousvähennys. Muut yleisimmät syyt päivämäärien siirtymiselle eteenpäin ovat puolison omaan veroilmoitukseensa tekemät muutokset tai Verohallinnon muualta saamat verotusta koskevat tiedot. Lisäksi Verohallinto voi myös vielä halutessaan tutkia verotusta tarkemmin.

Jos verotuksen päättymispäivä sekä ja maksu- tai eräpäivät siirtyvät eteenpäin, asiasta saa tiedon joko uudella verotuspäätöksellä tai kirjeellä, jossa kerrotaan verotuksen jatkumisesta. Jos on ottanut käyttöönsä suomi.fi-viestit, saa ilmoituksen sähköpostiinsa silloin, kun uusi päätös tai kirje on luettavissa OmaVerossa. Päätöksen tai kirjeen saapuminen postitse voi kestää, mutta OmaVerosta ne ovat luettavissa heti.

Lisätietoja: