Verohallinnon sähköisissä palveluissa kävijäpiikki – osan palkansaajista ja eläkeläisistä pitää täydentää veroilmoitustaan viimeistään huomenna 14.5.

Verohallinnon tiedote, 13.5.2019

Jos esitäytettyyn veroilmoitukseen pitää tehdä muutoksia, kolmasosan palkansaajista ja eläkeläisistä pitää toimia viimeistään huomenna 14. toukokuuta. Verohallinto suosittelee tekemään täydennykset sähköisesti OmaVero-palvelussa. Palkansaajien ja eläkeläisten veroilmoituksen määräpäivät on jaettu tänä vuonna kolmeen päivään. Osalla määräpäivä oli jo 7.5., lopuilla ensi viikon tiistaina 21.5. Käsillä olevat määräpäivät ovat aiheuttaneet kävijäpiikin Verohallinnon sähköisiin palveluihin.

Vero.fi hätyyttelee miljoonan viikkokävijän rajaa, OmaVerossa kirjautumisia reilusti yli puoli miljoonaa

Verohallinnon sähköiset asiointikanavat ovat olleet viime viikkoina suosittuja, kun palkansaajien ja eläkeläisten veroilmoituksen määräpäivät ovat käsillä. Vero.fi:ssä on kattavat ohjeet veroilmoituksen täydentämiseen ja sieltä löytyvät mm. yleisimpiin vähennyksiin liittyvät ohjeet. Veroilmoituksen tarkistaminen ja täydentäminen puolestaan hoituu kätevimmin OmaVerossa (vero.fi/omavero).

Vero.fissä oli vappuviikolla yli 970 000 käyntiä ja OmaVeroon kirjauduttiin 637 000 kertaa. Palkansaajien ja eläkeläisten ensimmäisen määräpäivän aattona kävijöitä oli enemmän kuin itse määräpäivänä. Kun maanantaina 6.5. vero.fissä oli 228 000 kävijää ja OmaVerossa 157 000 kirjautumista, määräpäivänä 7. 5. vero.fissä käytiin 208 000 kertaa ja OmaVeroon kirjauduttiin 143 000 kertaa.

– Vaikuttaa siltä, että täydentäjät ovat olleet liikkeellä hyvissä ajoin, mikä on hienoa. OmaVerossa omia tietoja voi lähettää meille käsiteltäväksi useita kertoja aina omaan määräpäivään asti. OmaVerosta ja vero.fin veroilmoitussivulta löytyvä chat auttaa toukokuussa veroilmoituksen täydentäjiä myös arkisin virka-ajan jälkeen klo 19 saakka, viestintäpäällikkö Nilla Hietamäki sanoo.

Palkka- ja eläketulot ovat jo valmiina esitäytetyllä veroilmoituksella

Verohallinto on lähettänyt huhtikuun aikana 4,9 miljoonalle suomalaiselle esitäytetyn veroilmoituksen. Suurimmalla osalla tiedot veroilmoituksella ovat valmiiksi oikein, eikä heidän tarvitse tehdä korjauksia. Esimerkiksi palkka- ja eläketulot sekä velka- ja korkotiedot ovat veroilmoituksella jo valmiina.

Viime vuonna esitäytettyä veroilmoitusta täydensi 1,45 miljoonaa suomalaista. 61 prosenttia heistä teki täydennykset verkossa. Suosituimmat itse tehtävät vähennykset ovat matkakulut ja kotitalousvähennys. Myös vuokratulot pitää ilmoittaa itse.

Veroilmoituksen täydentäminen siirtää jäännösveron tai veronpalautusten maksupäiviä

Veronpalautusten maksupäivä ja jäännösverojen eräpäivät ovat tänä vuonna aiempaa aikaisemmin. Suurin osa suomalaisista saa veronpalautuksensa 6.8. ja jäännösveron ensimmäinen eräpäivä on 1.8.

Jos veroilmoitusta täydentää itse tai puoliso tekee omaan veroilmoitukseensa täydennyksiä, veronpalautuksen tai jäännösveron maksupäivät siirtyvät kummallakin myöhemmälle syksyyn. Myös veronpalautuksen tai jäännösveron määrä voi muuttua.

– Jos teet muutoksia veroilmoitukseen, jäännösveroa ei kannata maksaa alkuperäisen verotuspäätöksen tietojen mukaan. Odota rauhassa uutta verotuspäätöstä ja maksutietoja. Saatat saada uuden päätöksen vasta alkuperäisen jäännösveron eräpäivän jälkeen. Näet OmaVerosta, onko veroilmoituksesi yhä käsittelyssä, ylitarkastaja Tarja Tapio Verohallinnosta ohjeistaa.

Jos ehdit kuitenkin maksamaan jäännösveron ennen uuden verotuspäätöksen saapumista, ei ole syytä huoleen: maksettu määrä otetaan huomioon uudella verotuspäätöksellä ja mahdollinen liikaa maksettu osuus palautetaan uudella päätöksellä ilmoitettavana veronpalautuspäivänä. Jos sen sijaan jäännösveroa on maksanut alun perin liian vähän, uuden verotuspäätöksen mukana saa uudet maksutiedot, joissa aiemmin maksettu määrä on huomioitu.

 

Lisätietoja:

Grafiikka (pdf)

veroilmoitukseen liittyvät asiat yleisesti:

viestintäpäällikkö Nilla Hietamäki, p. 029 5125 292

veronpalautusten ja jäännösverojen maksaminen:

ylitarkastaja Tarja Tapio, p. 029 51 25 019

sähköpostit muotoa: etunimi.sukunimi@vero.fi

 

Verohallinnon aiemmat tiedotteet aiheesta:

6.5. Osan palkansaajista ja eläkeläisistä pitää tehdä täydennykset veroilmoitukseen viimeistään huomenna

2.5. Veroilmoituksen määräpäivät lähestyvät - Verohallinto haluaa suurimman osan ilmoittajista verkkoon

24.4. Askarruttaako esitäytetty veroilmoitus? Verohallinto vastaa yleisimpiin kysymyksiin

17.4. Oletko saanut Airbnb-tuloja tai muita vuokratuloja? Ilmoita tiedot veroilmoituksella

11.4. Kotitalousvähennys ja matkakulut ovat suomalaisten suosituimmat itse tekemät vähennykset veroilmoitukselle

3.4. Paperi-ilmoittaja: toimi ajoissa: veroilmoitusten täydennysten pitää olla perillä määräpäivänä

25.3. Viisi miljoonaa suomalaista saa pian esitäytetyn veroilmoituksen - veroilmoitus on uudistunut