Osan palkansaajista ja eläkeläisistä pitää tehdä täydennykset veroilmoitukseen viimeistään huomenna

Verohallinnon tiedote, 6.5.2019

Jos esitäytettyyn veroilmoitukseen pitää tehdä muutoksia, osan palkansaajista ja eläkeläisistä pitää toimia viimeistään huomenna 7.5. Verohallinto suosittelee tekemään täydennykset sähköisesti OmaVero-palvelussa. Palkansaajien ja eläkeläisten veroilmoituksen määräpäivät on jaettu kolmeen päivään. Esitäytetyltä veroilmoitukselta tai OmaVerosta näkee, onko oma palautuspäivä 7.5., 14.5. vai 21.5.

Verohallinto on lähettänyt huhtikuun aikana 4,9 miljoonalle suomalaiselle esitäytetyn veroilmoituksen. Suurimmalla osalla tiedot veroilmoituksella ovat valmiiksi oikein, eikä heidän tarvitse tehdä korjauksia. Viime vuonna esitäytettyä veroilmoitusta täydensi 1,45 miljoonaa suomalaista. 61 prosenttia heistä teki täydennykset verkossa.

Apua veroilmoituksen täydentämiseen saa Verohallinnon chatistä. Chat palvelee arkisin 21.5. asti kello 9-19. Myös vero.fi:ssä on kattavat ohjeet veroilmoituksen täydentämiseen, mm. yleisimpiin vähennyksiin liittyvät ohjeet. Veroilmoituksen tarkistaminen ja täydentäminen hoituu kätevimmin OmaVerossa (vero.fi/omavero), jonne kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Tee vähennykset

Veronmaksaja voi saada verotuksessa erilaisia vähennyksiä, jotka pienentävät veron määrää. Osan vähennyksistä Verohallinto tekee automaattisesti. Osa vähennyksistä on itse ilmoitettava Verohallintoon.

Vinkkejä vähennysten tekoon

Matkakuluvähennys

Voit vähentää verotuksessa asunnon ja työpaikan väliset matkakulut. Jos kulut vuodessa ylittävät omavastuuosuuden 750 euroa, hae matkakuluista vähennystä. Jos kulut jäävät tuon summan alle, ei kuluja kannata ilmoittaa. Omavastuun jälkeen matkakuluja saa vähentää enintään 7 000 euroa eli maksimivähennyksen saat, jos matkakuluja on yhteensä vähintään 7 750 euroa. Ilmoita matkakulut aina kokonaan, eli älä vähennä omavastuuosuutta itse.

Kotitalousvähennys

Kotitalousvähennystä voit saada kotitaloustyöstä tai hoiva- ja hoitotyöstä, jota teetät kotona tai vapaa-ajan asunnossa. Tällaista työtä ovat esimerkiksi siivous, lastenhoito, asunnon remontointi ja tietotekniikkalaitteiden asennus. Kotitalousvähennys on enintään 2 400 euroa per henkilö vuodessa. Vähennyksen omavastuu on 100 euroa.

Katso tästä luettelo töistä, joiden kotitalousvähennyksistä yleisimmin kysytään.

Tulonhankkimisvähennys

Tulonhankkimiskuluilla tarkoitetaan kuluja, jotka aiheutuvat palkkatulojen hankkimisesta. Tällaisia kuluja ovat esimerkiksi työhuone, omat työkalut ja ammattikirjallisuus. Tulonhankkimiskulut vähennetään palkkatuloista ja ne pienentävät verotettavan ansiotulon määrää. Vähennyksen omavastuu on 750 euroa. Jos sinulla on palkkatuloa, saat automaattisesti 750 euron vähennyksen. Jos tulonhankkimiskulut ylittävät 750 euroa, ilmoita kulut veroilmoituksellasi vähentämättä omavastuuosuutta.

Lue lisää tulonhankkimiskulujen ilmoittamisesta veroilmoituksella.

Vuokratulosta ja niihin liittyvät mahdolliset vähennykset

Asunnon vuokratulot ovat veronalaista tuloa. Tämä koskee myös lyhytaikaista vuokraustoimintaa, esimerkiksi asunnon vuokraamista Airbnb:n tai muun alustan kautta. Tuloista voit vähentää vuokraamisesta aiheutuneet kulut.

Lue lisää vuokratulojen vähennyksistä.

Lisätietoja:

viestintäpäällikkö Nilla Hietamäki, p. 029 5125 292

sähköpostit muotoa: etunimi.sukunimi@vero.fi

 

Verohallinnon aiemmat tiedotteet aiheesta:

2.5. Veroilmoituksen määräpäivät lähestyvät - Verohallinto haluaa suurimman osan ilmoittajista verkkoon

24.4. Askarruttaako esitäytetty veroilmoitus? Verohallinto vastaa yleisimpiin kysymyksiin

17.4. Oletko saanut Airbnb-tuloja tai muita vuokratuloja? Ilmoita tiedot veroilmoituksella

11.4. Kotitalousvähennys ja matkakulut ovat suomalaisten suosituimmat itse tekemät vähennykset veroilmoitukselle

3.4. Paperi-ilmoittaja: toimi ajoissa: veroilmoitusten täydennysten pitää olla perillä määräpäivänä

25.3. Viisi miljoonaa suomalaista saa pian esitäytetyn veroilmoituksen - veroilmoitus on uudistunut