Kesätyökausi on alkamassa – verokorttia ei tarvitse enää antaa työnantajalle paperisena

Verohallinnon tiedote, 22.5.2019

Touko-kesäkuussa moni nuori aloittaa kesätyöt. Verohallinto muistuttaa, että verokorttia tarvitaan myös lyhyissä työsuhteissa ja palkallisissa harjoitteluissa. Enää verokorttia ei kuitenkaan tarvitse antaa työnantajalle paperisena, vaan esimerkiksi verokortin näyttäminen puhelimen näytöltä riittää.

Verohallinto on lähettänyt kaikille yli 15-vuotiaille alkuvuodesta verokortin, jota kesätöihin menijät voivat käyttää. Verokortti kannattaa näyttää työnantajalle, sillä muuten työnantaja pidättää palkasta 60 % veroa.

Verokortin voi tulostaa itse OmaVerosta

Jos verokortti on kadonnut tai siihen haluaa tehdä muutoksia, uuden verokortin voi tilata ja tulostaa helposti OmaVerosta. Palveluun kirjaudutaan henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella ja se on käytössä vuorokauden ajasta riippumatta. Jos alaikäisellä kesätyöntekijällä ei vielä ole omia verkkopankkitunnuksia, vanhemmat voivat tulostaa verokortin OmaVerosta hänen puolestaan. Alle 15-vuotiaat voivat tilata verokortin puhelinpalvelusta.

Opintotuki voi vaikuttaa veroprosenttiin

Kesätyötä tekevän opiskelijan kannattaa huomata, että Kela ei enää automaattisesti pidätä veroa opintotuesta. Opintotuki on kuitenkin edelleen veronalaista ansiotuloa. Opiskelijan täytyy itse pitää huolta, että verokortin vuosituloraja kattaa sekä palkkatulot että mahdollisen opintotuen.

Verokampus auttaa nuoria veroasioissa

Verokampus.fi on nuorille suunnattu tietopankki veroasioista. Sivustolle on koottu käytännönläheistä tietoa verotuksesta, jotta nuoret voisivat ottaa veroasiansa haltuun alusta alkaen. Verokampuksella käsitellään myös uudenlaisia tapoja tienata, kuten tubettamista, bloggaamista sekä e-urheilua.

 

Lisätietoja:

Menossa kesätöihin? Muista verokortti

veroasiantuntija Päivi Ylitalo, p. 029 5134 285

sähköposti muotoa: etunimi.sukunimi@vero.fi