Ensi vuoden verokortit ovat nyt saatavilla OmaVerossa – tulevat voimaan helmikuun alussa

Verohallinnon tiedote, 16.12.2019

Kaikkien suomalaisten ensi vuoden verokortit ovat nyt saatavissa OmaVerossa. Postissa verokortit ovat perillä tammikuun loppuun mennessä.

Niille asiakkaille, jotka ovat ottaneet käyttöön sähköisen viranomaisasioinnin eli Suomi.fi-viestit, verokorttia ei enää lähetetä postissa. Sen sijaan he ovat saaneet uudesta verokortista ilmoituksen sähköpostiinsa. Sähköisten viranomaisviestien käyttöön ottamiseen osoitteessa Suomi.fi/viestit tarvitaan verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenne. Käyttöönotto kestää alle minuutin.

Uusi verokortti tulee voimaan helmikuun alussa. Tammikuun ansioita verotetaan vuoden 2019 verokortin mukaan.

– Vuoden 2019 verokortin tuloraja nollaantuu vuoden lopussa, ja tammikuun tuloja verotetaan vanhan verokortin perusteella. Vuoden 2020 tuloraja on laskettu helmikuun alusta, selittää Verohallinnon ylitarkastaja Päivi Ylitalo.

Ylitalo muistuttaa, että jokaisen tulee tarkistaa verokortin perusteena olevat tulot ja vähennykset verokortin mukana tulevasta päätöksestä. Jos tiedoissa on korjattavaa, kannattaa tehdä muutosverokortti. Ylitalo kuitenkin sanoo, että moni tekee muutosverokortin turhaan, sillä pienet tulomuutokset eivät vaikuta veroprosenttiin.

– Muutosverokorttia tarvitaan vasta, kun tulot muuttuvat merkittävästi. Esimerkiksi jos noin 20 000 euroa tienaavan, Espoossa asuvan, kirkkoon kuulumattoman henkilön vuositulot nousevat 500 eurolla, vaikutus veroprosenttiin on puoli prosenttia. Verokorttilaskurilla kannattaa ennen muutoksen tekemistä tarkistaa, tarvitaanko muutosta vai ei, Ylitalo sanoo.

Muutosverokortin voi tehdä itse OmaVerossa, jossa voi halutessaan myös käyttää tulorekisteriin ilmoitettuja tulotietoja laskennan pohjana. Muutoksia voi tehdä pitkin vuotta, jos tulot tai vähennykset muuttuvat. Jos muutosverokortin tekee joulukuussa, se tulee voimaan jo vuoden alusta.

Ohje: Näin teet verokortin OmaVerossa

Verokortteja lähetetään tänä vuonna noin 4,8 miljoonaa. Suomalaiset tekevät muutosverokorttinsa mieluiten itse: vuonna 2019 joulukuun alkuun mennessä tehdyistä muutosverokorteista noin 68 % on tehty OmaVerossa.

Katso myös usein kysytyt kysymykset verokorttisivulta.