Ohjeita arvonlisäverotukseen koronatilanteessa

  • Arvonlisäveron tai muiden oma-aloitteisten verojen ilmoituksille ei ole mahdollista myöntää lisäaikaa. Myöhässä annetuille ilmoituksille määrätään myöhästymismaksu.
  • Myöhästymismaksun määräämisen jälkeen voit pyytää, että myöhästymismaksu jätetään perimättä, jos sinulla on ollut erityinen syy ilmoituksen myöhästymiselle. Myöhästymismaksu voidaan jättää perimättä, jos esimerkiksi olet ollut eräpäivänä estynyt ilmoittamaan veroja sairastumisen tai karanteenin vuoksi.
  • Voit pyytää sinulle määrätyn myöhästymismaksun perimättä jättämistä joko puhelinpalvelustamme (arvonlisäverotus: yhteisöt 029 497 008, elinkeinonharjoittajat 029 497 014) tai lähettämällä pyyntösi OmaVeron kautta viestillä (Omat veroasiat > toiminnot > kaikki toiminnot > viestit ja ajanvaraus > lähetä viesti).

Jos verokaudella ei ole arvonlisäverollista toimintaa

Jos yrityksesi kuuluu alv-rekisteriin, anna arvonlisäveroilmoitus jokaiselta verokaudelta, vaikka yritykselläsi ei ole ollut arvonlisäverollista toimintaa. Ilmoita OmaVerossa tällöin Ei toimintaa verokaudella.

Huomaa, että yritys ei voi päästä maksujärjestelyyn, jos sillä on ilmoituksia antamatta. 

Muita ohjeita ja tiedotteita

Usein kysyttyä

Henkilökuljetuksiin sovelletaan alennettua 10 %:n arvonlisäverokantaa. Sen sijaan ruoan ja lääkkeiden kotiinkuljetuksiin sovelletaan yleistä arvonlisäverokantaa, joka on 24 %.  

Jos ruoan kotiinkuljetuksen hoitaa ravintola tai elintarvikemyymälä itse, varsinaisen tuotteen eli aterian tai elintarvikkeiden verokantaa (14 %) käytetään myös kotiinkuljetukseen.

Jos ruoan kotiinkuljetuksen hoitaa toinen yritys, kuljetuksen verokanta on 24 % eli yleinen arvonlisäverokanta. Tätä verokantaa käytetään myös silloin, jos ravintola tai elintarvikemyymälä ostaa kuljetuksen alihankintana toiselta yritykseltä.

Keräilypalvelulla tarkoitetaan sitä, että elintarvikemyymälän henkilökunta kerää ja pakkaa asiakkaan tilaamat elintarvikkeet valmiiksi laatikoihin tai kasseihin ja asiakas itse noutaa elintarvikkeet. Lisäksi myymälä voi kuljettaa elintarvikkeet asiakkaan kotiin. Sekä keräyspalveluun että kuljetuspalveluun sovelletaan elintarvikkeiden (14%) verokantaa. Jos elintarvikkeiden kotiinkuljetuksen hoitaa toinen yritys, kuljetuksen verokanta on 24 % eli yleinen arvonlisäverokanta.

Elintarvikemyymälät myyvät usein elintarvikkeiden lisäksi myös muita tavaroita, joilla on eri verokanta: esimerkiksi pesuaineita ja siivoustarvikkeita, joiden verokanta on 24 %. Jos asiakkaalle kerätyissä tavaroissa on myös tällaisia tuotteita, keräilypalvelun ja kotiinkuljetuksen verokanta lasketaan jakamalla se samassa suhteessa kuin eri verokantojen tavaroita on myyty asiakkaalle.

Esimerkki: Asiakkaalle myydään elintarvikkeita 60 eurolla ja pesuaineita 20 eurolla. Elintarvikkeiden verokanta on 14 % ja pesuaineiden 24%. Keräily- ja kuljetuspalvelu maksaa 12 euroa. Verokantaa laskettaessa tästä 12 euron summasta 9 euroa on elintarvikkeiden osuutta ja 3 euroa on pesuaineiden osuutta.

 

Korona-epidemiasta johtuen oppilaitoksissa on siirrytty etäopetukseen ja noutoruokailuun. Oppilaitoksessa koulutuksensaajalle tapahtuva ravintola- tai ateriapalvelu on arvonlisäveroton, kun palvelu tapahtuu koulutuksen yhteydessä ja palvelu liittyy tavanomaisesti koulutukseen (arvonlisäverolaki 39 § 3 mom). Korona-epidemiasta johtuvissa poikkeusolosuhteissa kyseisten edellytysten voidaan katsoa täyttyvän myös silloin, kun opiskelija noutaa ruuan oppilaitosruokalasta.