Koronatilanne: Voit hoitaa asiasi OmaVerossa. Seuraa päivittyvää koostettamme. Yrittäjälle ohjeita mm. ennakkoverosta ja maksujärjestelystä. 

Koronatilanne: Verohallinto tukee yrityksiä – lue ohjeet

Koronatilanne voi aiheuttaa yrittäjille, yrityksille ja kirjanpitäjille vaikeuksia hoitaa veroasioita. Yrityksen veroilmoitukselle voi hakea lisäaikaa ja ilmoituksen myöhästymismaksu voidaan jättää perimättä perustellusta erityisestä syystä.

Jos yrityksellä on maksuvaikeuksia, voi veroille hakea maksujärjestelyä uusin helpotetuin ehdoin. Huomaa myös, että voit hakea ennakkoveroon muutosta OmaVerossa, jos yrityksen tulos näyttää muodostuvan arvoitua pienemmäksi.

Verohallinto tukee yrityksiä tässä poikkeuksellisessa tilanteessa tehostamalla edellä mainittujen asioiden käsittelyä. Myös arvonlisäveron palautusten käsittelyä tehostetaan.

Veroilmoitusten määräaikoihin ei ole tullut muutosta. Ilmoitukset kannattaa antaa normaalisti määräajassa, jos yrityksellä ei ole erityisiä syitä ilmoittamisen estymiseen. Näin voimme Verohallinnossa keskittyä sellaisten yritysten auttamiseen, joilla on koronatilanteen vuoksi vaikeuksia verojen ilmoittamisessa tai maksamisessa.

Ennakkovero: tarkista ja hae tarvittaessa muutosta

 • Ennakkoveron määrä perustuu arvioon yrityksen verotettavasta tuloksesta. Jos tulot tai kulut eivät vastaa arviota, ennakkoveroa kannattaa muuttaa.
 • Voit tarkistaa ennakkoverosi ja hakea muutosta OmaVerossa (vero.fi/omavero). Näin haet ennakkoveroa ja lisäennakkoa OmaVerossa. Ennakkoveroja voidaan poikkeuksellisesti alentaa asiakkaiden ilmoituksen mukaan ilman välitilinpäätöksiä tai muita kirjallisia selvityksiä.
 • Myös ennakkoveron eräkuukausiin voit hakea muutosta.

Veroilmoitukset: voit pyytää lisäaikaa

 • Voit tarvittaessa hakea yrityksen tuloveroilmoitukselle tai kiinteistöverotusilmoitukselle lisäaikaa. Lisäaika voidaan myöntää, jos sinulla on erityinen syy, esimerkiksi sairastuminen, jonka vuoksi olet estynyt antamaan ilmoituksen määräajassa.
 • Lisäaikaa voit hakea OmaVerossa (vero.fi/omavero) tai vero.fi:stä löytyvällä lomakkeella (Hakemus veroilmoituksen antamisajan pidentämiseksi). Huomaa, että hakemuksen tulee olla Verohallinnossa viimeistään veroilmoituksen määräpäivänä.
 • Ethän toimita lääkärintodistusta veroilmoituksen mukana, vapaamuotoinen selvitys riittää.
 • Tulorekisteri-ilmoitusten viivästymisestä ei myöhästymismaksua vuonna 2020

Alv-ilmoitukset: myöhästymismaksu voidaan jättää perimättä erityisestä syystä

 • Arvonlisäveron tai muiden oma-aloitteisten verojen ilmoituksille ei ole mahdollista myöntää lisäaikaa. Myöhästymismaksu voidaan jättää perimättä erityisestä syystä; esimerkiksi jos olet ollut eräpäivänä estynyt ilmoittamaan veroja sairastumisen tai karanteenin vuoksi.
 • Ole näissä tilanteissa yhteydessä Verohallintoon ilmoituksen määräpäivänä (yleinen eräpäivä 12. päivä) tai välittömästi sen jälkeen. Voit pyytää myöhästymismaksun perimättä jättämistä joko puhelinpalvelustamme (arvonlisäverotus: yhteisöt 029 497 008, elinkeinonharjoittajat 029 497 014) tai lähettämällä pyyntösi OmaVeron kautta viestillä (Omat veroasiat > toiminnot > kaikki toiminnot > viestit ja ajanvaraus > lähetä viesti).

Jos sinulla tai yritykselläsi on maksuvaikeuksia: 

 • Voit hakea tilapäisiin maksuvaikeuksiin maksujärjestelyä. Koronaviruksen aiheuttaman poikkeuksellisen tilanteen vuoksi Verohallinto tulee helpottamaan toistaiseksi maksujärjestelyn ehtoja. Voit hakea helpotettua maksujärjestelyä 25.3.2020 alkaen
 • Maksun viivästyskorot voidaan erityisestä syystä jättää perimättä esimerkiksi silloin, jos sairaus on estänyt maksamisen eräpäivänä.  Voit tehdä asiasta pyynnön OmaVerossa.
 • Jos jo tehty maksujärjestelysi raukeaa, koska et ole voinut maksaa veroja määräpäivään mennessä, voit hakea uutta maksujärjestelyä.Uusi maksujärjestely voidaan tehdä, jos maksujärjestelyn raukeaminen ja maksun viivästyminen on johtunut erityisestä syystä, esimerkiksi, jos sairaus on estänyt maksamisen eräpäivänä.  
 • Autoverolle ja valmisteverolle et voi hakea maksujärjestelyä, mutta voit hakea maksunlykkäystä. Näin haet autoveron maksunlykkäystä ja näin valmisteveron maksunlykkäystä.

Päivittyvä uutiskooste

Kaikki uutiset koronatilanteesta löydät päivittyvästä koosteestamme.