Maahantuonnin arvonlisäverotus siirtyy Tullista Verohallintoon

Kuuluu kokonaisuuteen: Verotuksen muutoksia

Arvonlisäverovelvolliseksi rekisteröityneet asiakkaat maksavat ja ilmoittavat maahantuonnin arvonlisäverot Verohallinnolle 1.1.2018 alkaen. Muutoksen jälkeen arvonlisäverovelvolliset yritykset voivat hoitaa kaikki arvonlisäverotukseen liittyvät asiat Verohallinnon kanssa. Toimivaltaisen viranomaisen ratkaisee se, onko tuoja merkittynä arvonlisäverovelvollisten rekisteriin. Maahantuojan rekisteröintitilanteen voi tarkistaa Yritys- ja yhteisötietojärjestelmästä (www.ytj.fi) y-tunnuksen avulla.

Yritykset antavat maahantuonnin arvonlisäveroilmoitukset jatkossa oma-aloitteisesti. Maahantuonnin arvonlisäveron voi ilmoittaa sähköisesti

  • OmaVerossa, jossa veron voi myös maksaa
  • Ilmoitin.fi:ssä taloushallinto-ohjelman muodostamana tiedostona
  • kaupallisten Tyvi-palveluiden kautta.

Arvonlisäverovelvolliset yritykset ilmoittavat kaikki arvonlisäverot kerralla

Arvonlisäverovelvolliset yritykset ilmoittavat kaikki arvonlisäverot samalla verokauden veroilmoituksella. Maahantuonnin arvonlisäveron ilmoittamista ja maksamista varten asiakkaan tulee laskea veron peruste ja veron määrä oma-aloitteisesti. Arvonlisäveroilmoituksella on kaksi uutta kenttää:

  • veron peruste
  • veron määrä.

Maahantuonnin arvonlisäveroa ei enää tarvitse maksaa ennen sen vähentämistä, kun yritys kohdistaa veron ja sen mahdollisen vähennyksen tullauskuukaudelle.

Lähtökohtaisesti maahantuonnin arvonlisäveron perusteeseen kuuluvat tullausarvo, Tullin kantamat verot ja kotimaan rahtikustannukset. Tullausarvo perustuu Tullin tullauspäätökseen.

Yksityishenkilöt asioivat edelleen Tullissa

Yksityishenkilöt ja sellaiset yritykset, jotka eivät ole arvonlisäverorekisterissä, hoitavat jatkossakin Tullissa tavaroiden maahantuonnin arvonlisäverotukseen liittyvät asiat.

Verohallinto on toimivaltainen viranomainen silloin, kun yksityishenkilö on merkitty arvonlisäverovelvollisten rekisteriin ja tuonti liittyy tuojan liiketoimintaan. Tällöin tavaran maahantuonnissa yksityishenkilön tulee käyttää tulli-ilmoituksessa y-tunnusta. Muissa tuonnin tilanteissa yksityishenkilöt käyttävät tulli-ilmoituksessa henkilötunnusta, ja siten toimivalta on Tullilla.

Sivu on viimeksi päivitetty 4.9.2017