Virastojen hiihtotempaus: Jos 100 000 kansalaista siirtyy sähköiseen viranomaisasiointiin, virkamiehet hiihtävät 10 000 kilometriä

Verohallinnon tiedote, 8.2.2019

Verohallinto ja Väestörekisterikeskus haastavat suomalaiset luopumaan viranomaisten lähettämästä paperipostista. Jos 100 000 suomalaista ottaa käyttöön Suomi.fi-viestit helmikuun loppuun mennessä, Verohallinnon pääjohtaja Markku Heikura ja Väestörekisterikeskuksen ylijohtaja Janne Viskari virkamiehineen hiihtävät 10 000 kilometriä. 

Kansalainen voi luopua viranomaisten lähettämästä paperipostista ottamalla käyttöön Suomi.fi-viestit. Jos palvelun ottaa käyttöön helmikuun loppuun mennessä, esimerkiksi veroilmoituksesta saa tiedon sähköpostiin heti, kun se on OmaVero-palvelussa tarkistettavissa ja täydennettävissä. Esitäytetty veroilmoitus ei silloin tule enää paperipostissa huhtikuussa.

Suomi.fi-viesteihin tulee myös useiden muiden viranomaisten lähettämät viestit. Esimerkiksi Traficom, monet kunnat ja TE-palvelut hyödyntävät Viestit-palvelua. Myös ilmoitus äänioikeudesta kevään vaaleihin tulee Viestit-palveluun, jos palvelun ottaa käyttöönsä viimeistään helmikuussa.

Suomi.fi-viestit säästää aikaa, veroeuroja ja luontoa

Verohallinto lähettää vuodessa 20 miljoonaa kirjettä. Jo yksin Verohallinnon kirjepostista luopuminen säästäisi yhteiskunnan rahoja vähintään 10 miljoonaa euroa vuodessa.  Siksi Verohallinto ja Väestörekisterikeskus haluavat kampanjoida Suomi.fi-viestien käyttöönoton puolesta.

- Haluamme tällä tempauksella herätellä kansalaisia vaihtamaan paperiset viranomaiskirjeet turvallisiin, vaivattomiin ja helppokäyttöisiin sähköisiin viesteihin. Sekä tietysti myös houkutella mukaamme hiihtoladuille!, ylijohtaja Janne Viskari Väestörekisterikeskuksesta kertoo.

- Haluamme tehdä veroasioiden hoidosta asiakkaille vaivatonta ja miellyttävää hyvien verkkopalveluiden avulla. Asiakkaatkin ovat viime vuosina yhä vahvemmin siirtyneet hoitamaan veroasiat sähköisesti. Paperipostista luopuminen on yksi etappi tässä. Me Verohallinnossa hiihdämme asian puolesta mielellämme. Veroasiat on helppo hoitaa OmaVero-palvelussa, Verohallinnon pääjohtaja Markku Heikura sanoo. 

Seuraa virkamiehiä ladulla

Voit seurata, miten hiihtohaasteessa käy virkamiehetladulla.fi-sivustolla ja tapahtuman FB-sivulla.

 

Mikä on Suomi.fi-viestit?

 • Kun kansalainen ottaa käyttöön Suomi.fi-viestit, hän antaa yleisen suostumuksen, että kaikki viranomaisviestit voidaan toimittaa sähköisesti.
 • Viranomaiset ottavat sähköisen asioinnin käyttöön vaiheittain. Löydät Suomi.fi sivuilta tiedon siitä, mitkä viranomaiset jo käyttävät sähköistä asiointia.
 • Jos olet antanut suostumuksesi sähköiseen viranomaisasiointiin helmikuun loppuun mennessä, Verohallinto ei enää lähetä sinulle esitäytettyä veroilmoitusta ja jäännösveron tilisiirtolomakkeita postissa tänä keväänä tai verokorttia ensi talvena. Asiakirjat löytyvät OmaVero-palvelusta. Sen sijaan kiinteistöverotukseen liittyvät asiat tulevat postissa kotiin vielä tämän vuoden ajan, vaikka Suomi.fi-viestit olisikin käytössä.
 • Saat ilmoituksen äänioikeudesta paperipostin sijaan sähköisesti Suomi.fi-viesteihin.
 • Suomi.fi-viestit palvelun kehittämisestä vastaa Väestörekisterikeskus.

 

Näin otat Suomi.fi-viestit käyttöön

 • Tarvitset Suomi.fi-viestien käyttöönottoon verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenteen tai varmennekortin.
 • Kirjaudu palveluun osoitteessa Suomi.fi/viestit.
 • Tunnistaudu palveluun ja anna suostumus sähköiseen viestinvaihtoon. Ilmoita myös sähköpostiosoite, mihin haluat ilmoituksen saapuvista viesteistä.
 • Voit myös ladata Suomi.fi-sovelluksen Google Play- tai App Store -sovelluskaupasta.

 

 Vuoden 2018 loppuun mennessä

 • Suomi.fi-viestit on ottanut käyttöön 140 000 henkilöä.
 • Suomi.fi-sovelluksen on ladannut 42 000 henkilöä.
 • Viestit-palvelua käyttää yli 200 viranomaista ja yli 300 asiointipalvelua.
 • Palvelun kautta lähetettiin noin 0,5 miljoonaa tietoturvallista viestiä.
 • Palvelun kautta lähteneistä viesteistä on syntynyt noin 100 000 euron säästöt postitus- ja painatuskuluissa.

Video Markku Heikuran ja Janne Viskarin hiihtotempauksesta

 

Lisätietoa:

Suomi.fi-viestit

Johtaja Timo Salovaara, 050 344 3111, timo.salovaara@vrk.fi, Väestörekisterikeskus

 

Tempaukseen ja digitaaliseen asiointiin liittyvät lisätiedot ja haastattelupyynnöt johtajille

Viestintäpäällikkö Päivi Railotie, 050 431 2404, paivi.railotie@vrk.fi, Väestörekisterikeskus

Markkinointipäällikkö Pirjo Koivunen, 050 549 2463, pirjo.koivunen@vrk.fi, Väestörekisterikeskus

Viestintäpäällikkö Nilla Hietamäki, 050 461 9898, nilla.hietamaki@vero.fi, Verohallinto

Viestintäsuunnittelija Heta Kylmämaa, 050 470 3158, heta.kylmamaa@vero.fi, Verohallinto