Henkilöasiakkaat hoitavat veroasiat jatkossa OmaVerossa

Verohallinnon tiedote, 14.11.2018

Verohallinto ohjeistaa henkilöasiakkaita hoitamaan jatkossa veroasiansa OmaVero-palvelussa. OmaVero korvaa vähitellen lähes kaikki Verohallinnon sähköiset palvelut. Uutena asiana henkilöasiakkaat voivat nyt tehdä OmaVerossa verokortin ja täydentää veroilmoituksen tietoja. Kansalaiset saavat torstaihin 15.11. mennessäpostia Verohallinnosta, kun henkilöverotuksen muutoksista kertova julkinen tiedote jaetaan kaikkiin kotitalouksiin.

OmaVero korvaa Verohallinnon aiemmin henkilöasiakkaille tarjoamat Verokortti verkossa ja Veroilmoitus verkossa -palvelut. Verokorttia tarvitseva tekee jatkossa verokortin OmaVerossa ja myös veroilmoituksen tietoja voi täydentää palvelussa. OmaVerossa voi myös katsoa veronpalautuksen ja jäännösveron maksutietoja, maksaa veroja, hoitaa yrityksen veroasioita ja ilmoittaa tilinumeron veronpalautuksia varten. Osakeyhtiöt ja muut yhteisöt ovat hoitaneet veroasiat OmaVerossa jo muutaman vuoden ajan.

– Tavoitteena on ollut tehdä OmaVerosta helppokäyttöinen ja asiakasystävällinen palvelu. OmaVeroa voisikin verrata verkkopankkiin: kaikki veroasiat löytyvät yhdestä osoitteesta. Käyttäjän on helppo seurata palvelusta oman verotuksen kokonaistilannetta, OmaVeron palveluomistaja Sanna Kuuri kertoo.

Sähköinen asiointi tuo etuja sekä asiakkaalle että yhteiskunnalle

Verohallinnon tavoitteena on saada asiakkaat käyttämään sähköisiä palveluja. Verkkoasioinnissa on asiakkaalle useita etuja: palvelu on auki ympäri vuorokauden, jonoja ei ole, paperit eivät ole hukassa, eikä postin kulkuun kulu aikaa.

Yhteiskunnalle sähköinen asiointi tuo myös säästöjä. Esimerkiksi verokortin teko verkossa on kahdeksan kertaa halvempaa kuin verokortin hakeminen verotoimistosta. Vaikka Verohallinto suosittelee sähköistä asiointia, puhelinpalvelu, verotoimistot ja chat palvelevat edelleen apua tarvitsevia.

Muutosverokortti tehdään nyt OmaVerossa

Jos palkansaajalla on tarve muuttaa tämän vuoden verokorttiaan, hän tekee sen nyt OmaVerossa. Muutosverokortin vuodelle 2018 voi tehdä palvelussa 18. joulukuuta asti.

Vuonna 2019 verokortti ja veroilmoitus uudistuvat, maksupäivät aikaistuvat

Näin kansalaisten veroasiat muuttuvat ensi vuonna:

Verokortti

Verohallinto lähettää verokortit vuodelle 2019 kaikille vielä postitse. Voit muuttaa verokorttia OmaVerossa, kun oma verokortti on saapunut kotiin tai viimeistään 13.12. alkaen. Ensi vuodesta eteenpäin verokortissasi on vain yksi tuloraja. Kaikki työnantajasi käyttävät samaa verokorttia ja voit toimittaa verokortista kopion työnantajallesi.

Veroilmoitus

Vuonna 2019 voit ilmoittaa veroilmoitukseen tietoja OmaVerossa pitkin vuotta sitä mukaa, kun vähennettävää tulee.

Maksupäivät

Veronpalautukset maksetaan useimmille ensi vuonna jo elokuusta alkaen. Myös jäännösverojen eräpäivät aikaistuvat.

Suomi.fi-viestit

Jos haluat luopua Verohallinnon lähettämästä paperipostista, ota käyttöön sähköinen viranomaisasiointi Suomi.fi-viestit.

Veroasioihin liittyvistä muutoksista löydät lisätietoa kaikkiin kotitalouksiin jaettavasta julkisesta tiedotteesta.

Henkilöasiakkaiden verotukseen liittyviä aikatauluja 2018-2019

Marraskuu 2018: OmaVero aukeaa laajemmin henkilöasiakkaille

Muutosverokortin vuodelle 2018 voi tehdä OmaVerossa.

4.12.2018-16.1.2019: Vuoden 2019 verokortit postitetaan kaikille kotiin

Jos verokortissa on muutostarvetta, muutosverokortin voi tehdä OmaVerossa 13.12. alkaen.

1.1.2019 lähtien: Työantajat ilmoittavat maksamansa palkat tulorekisteriin

Tulorekisteriin ilmoitetut palkkatiedot siirtyvät automaattisesti OmaVeroon, josta palkansaaja näkee omat palkkatietonsa 7.2.2019 alkaen. Eläkkeet ja etuudet ilmoitetaan tulorekisteriin 1.1.2020 alkaen.

Voit ilmoittaa vähennystietoja verovuoden 2018 lopulliseen verotukseen OmaVeron kautta.

Maalis-huhtikuu 2019: Vuoden 2018 esitäytetyt veroilmoitukset ovat nähtävissä OmaVerossa.

Voit täydentää tarvittaessa veroilmoituksen tietoja. Esitäytetty veroilmoitus postitetaan myös kotiin. Jos et halua saada veroilmoitusta paperisena, ota käyttöön sähköinen viranomaisasiointi Suomi.fi-viestit 28.2.2019 mennessä.

Heinäkuu-joulukuu 2019: Vuoden 2018 veronpalautukset maksuun

Verohallinto maksaa veronpalautukset elokuun ja joulukuun välisenä aikana. Ensi vuodesta eteenpäin ei siis ole yhtä maksupäivää kaikille henkilöasiakkaille joulukuussa. Jäännösveron eli mätkyjen eräpäivät aikaistuvat.

 

Lisätietoja:

Verohallinnon julkinen tiedote

www.vero.fi/mediapalvelu

Julkinen tiedote ja muutokset yleisesti: viestintäpäällikkö Nilla Hietamäki, p. 029 5125 292, etunimi.sukunimi @vero.fi

OmaVero: palveluomistaja Sanna Kuuri, p. 029 5130 340, etunimi.sukunimi @vero.fi

www.vero.fi/omavero

Verokortit:

ylitarkastaja Minna Palomäki, p. 029 5124 729, etunimi.sukunimi @vero.fi

ylitarkastaja Laura Miettinen, p. 029 51 27450, laura.e.miettinen (at) vero.fi