Falska meddelanden har skickats ut i Skatteförvaltningens namn. Läs mer om falska meddelanden

Målet är ett mer fungerande samhälle

Vi samarbetar med våra intressenter genom att beakta deras behov och mål samt involvera dem i utvecklingen av våra tjänster. Under året hade vi hundratals samarbetsmöten, framför allt med FPA, Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata samt Företagarna i Finland. Det pågick 58 långvarigare nätverk och projekt med andra organisationer.
Genom samarbetet med intressenterna strävar vi också efter att öka digitaliseringsgraden och automationen av beskattningen och lagstiftning som stöder en smidig beskattning.

Samutveckling i ekosystemen

Med ekosystem avses tjänsthelheter som tillhandahålls av privata tjänsteproducenter och myndigheter. Vi är aktivt engagerade i ekosystem som anknyter till beskattningen. Syftet med vårt ekosystemarbete är att tillsammans med andra aktörer utveckla smidiga tjänster som är anpassade till våra kunders situation.

Att göra det lättare för dödsbon att sköta sin verksamhet och utveckla företagets digitala ekonomi är exempel på ekosystem där vi utvecklar lösningar och tjänster tillsammans med andra organisationer. Idén är att utveckla så smidiga tjänster utifrån kundernas utgångspunkter att behovet av myndighetskontakter är mycket litet eller obefintligt. Samarbetet mellan myndigheterna påskyndas av den av finansministeriet lotsade digitala kompassen.

Resultatbringande gemensam tillsyn med andra myndigheter

I kampen mot grå ekonomi samarbetar vi aktivt med andra myndigheter. År 2022 övervakade vi sammanlagt 721 aktörer inom taxi-, bygg- och festivalbranschen tillsammans med andra myndigheter. Vi samarbetar också fortlöpande genom att skapa olika förebyggande strategier för att bekämpa den grå ekonomin.

Av projekten inom åtgärdsprogrammet för bekämpning av grå ekonomi och ekonomisk brottslighet 2020–2023 var projektet för missbruk av identiteter och återbäringsbedrägeri särskilt viktigt för Skatteförvaltningen. Det ledde till att vi utvecklade vår förmåga att upptäcka missbruk mer effektivt än tidigare. Projektet lyfte också fram utmaningar och utvecklingsbehov när det gäller registrering och registermyndigheternas verksamhet. I ett uppföljningsprojekt (det s.k. ID2-projektet) sammanfattade vi med olika myndigheter och ministerier nuläget, riskerna och utmaningarna när det gäller registrering av utländsk arbetskraft och föreslog korrigerande åtgärder.

Som en del av det operativa programmet inledde vi också ett projekt för tillsyn av försäkringskuvert och förberedde forskning kring aggressiv skatteplanering tillsammans med oberoende forskningsorganisationer.

Utredningsenheten tar fram information om grå ekonomi

Enheten för utredning av grå ekonomi (HTSY) undersöker i sina fenomenutredningar fenomen, konsekvenser och bekämpning av grå ekonomi samt utvärderar lagstiftningens effektivitet. Fenomenutredningarna stöder tillsyns- och tillståndsmyndigheternas uppgifter.

Vi publicerade omfattande fenomenutredningar om mängden svart arbete. Under året slutfördes 150 fenomenutredningar, utlåtanden och andra uppgifter som gav upphov till information.

Efterfrågan på digitala tjänster för fullgörande av skyldigheter som tillhandahålls som stöd för myndighetsuppgifter låg kvar på en hög nivå (700 000 förfrågningar). Till följd av lagändringarna ökade antalet användare av tjänsten med sju, och i slutet av året stödde tjänsten 36 myndighetsuppgifter. Myndigheternas lägesbildsfunktion, som samordnas av utredningsenheten, utgav 59 aktuella publikationer på webbplatsen Grå ekonomi & ekonomisk brottslighet.

Internationellt samarbete

Vi deltog i över 140 internationella arbetsgrupper och projekt med regelbunden verksamhet. Samarbetsforumen var bl.a. OECD, EU, IOTA (Intra-European Organisation of Tax Administrations) och Nordisk Agenda.

OECD:s fokus låg på ett projekt för att reformera den internationella företagsbeskattningen och skattemyndigheternas framtida arbetssätt Tax Administration 3.0. Vi deltog aktivt i båda projekten. EU fortsatte bl.a. att genomföra CESOP (Central Electronic System of Payment Information), och vi är ordförande för Expert Team som stöder genomförandet. Den gränsöverskridande riskanalysen för EU:s stora företag ETACA (European Trust and Cooperation Approach) gick sommaren 2022 vidare till pilotfasen.

När det gäller bekämpning av internationell grå ekonomi deltog vi bl.a. i OECD:s underarbetsgrupp för professionella assistenter och ledde utarbetandet av en samnordisk utbildning för att identifiera korruption.

Utvecklingsprojektet med Tanzanias skattemyndighet, som inleddes 2018, avslutades i december, men samarbetet fortsätter med det nya projektet 2023–2026. I slutet av året startade vi ett nytt utvecklingsprojekt med Kenyas skattemyndighet. I detta treåriga projekt utvecklar vi kundregistreringen vid Kenyas skattemyndighet. Vi fortsatte också att stödja den Cyperns skattemyndighet i införandet av färdig programvara.

Case: Kommunikationskampanj för ungdomar och för dem som träder in i arbetslivet

Under de senaste åren har vi fortsatt den riktade kommunikationen med dem som träder in på den finländska arbetsmarknaden för att öka förståelsen av hur viktigt det är att betala skatter. Vi berättar varför det lönar sig att betala skatt. Kommunikationsprojektet ingår i statsrådets åtgärdsprogram för bekämpning av grå ekonomi och ekonomisk brottslighet och fortsätter fram till utgången av 2023.

År 2021 skapade vi Happy Taxpayer-konceptet. På webbplatsen, som påminner om en strömningstjänst, kan man vad skatter används till via rubriker som för tankarna till filmer. Det nya konceptet har fått bra respons även internationellt.

År 2022 samarbetade vi med sex aktörer i sociala medier. På sina egna kanaler förklarade de skattemedel används till exempel till moderskapsförpackningar, rådgivningsbyråer och avgiftsfria läroböcker. Videorna sågs sammanlagt cirka 600 000 gånger i influerarnas egna kanaler och Skatteförvaltningens kanaler.

Konceptet lanserades också på vår nya kanal på TikTok, där vi stärkt vår växelverkan i synnerhet med unga användare av sociala medier.

På TikTok publicerade vi två videor med temat ”skatter on/off”. Vi lekte med tanken om hur det skulle se ut om skattefinansierade tjänster, såsom utemotionsställen och bibliotek, plötsligt skulle försvinna. Videorna har setts 112 000 gånger på de olika kanalerna.

Sidan har senast uppdaterats 25.4.2023