Falska meddelanden har skickats ut i Skatteförvaltningens namn. Läs mer om falska meddelanden.

Fick du inkomster eller produktgåvor av verksamhet på sociala medier i fjol? Försäkra dig om att inkomsterna av verksamheten på sociala medier finns i din skattedeklaration

Skatteförvaltningens meddelande, 17.4.2023

I år övervakar Skatteförvaltningen särskilt inkomster som fåtts via olika plattformar som är avsedda för innehållsproduktion. Skatterna ska inte bara betalas för penninglön utan också för produkter som mottagits gratis och för avvikande rabatter.

Skatteförvaltningen påminner att influerare, youtubare, bloggare och andra som producerar innehåll via olika plattformar ska betala skatt för sina penninglöner, rabatter och s.k. gratisprodukter.

Kari Torssonen, riskansvarig på Skatteförvaltningen, uppskattar att skatter för tillfället inte betalas för en stor del av inkomsterna som fåtts via webbplattformar.

– Exempelvis av dem som år 2021 fick inkomster via plattformen OnlyFans var det till och med 70 procent som enligt våra uppgifter inte deklarerade inkomsterna. Därför övervakar vi nu särskilt noggrant inkomsterna som fåtts via plattformar, säger Torssonen.

Skatteförvaltningen får mer uppgifter än tidigare från plattformarna om inkomster som betalats via dem och dessa jämförs med inkomsterna som personerna deklarerat.

Också produkter som fås utan att begära är i regel beskattningsbara

Skatt ska även betalas för produkter som fåtts utan att be om dem eller som inte presenterats i kanaler på sociala medier.

Ett undantag utgör visserligen sedvanliga reklamgåvor. Skatt behöver inte betalas för dem om det inte överenskommits om att de är en ersättning för synlighet.

– En sedvanlig reklamgåva har ett värde på högst 50 euro. Gåvan kan också ha ett högre värde om exempelvis gåvogivarens logotyp syns tydligt på gåvan och därför inte lätt kan säljas vidare, säger ledande skattesakkunnig Kirsi Tuunala från Skatteförvaltningen.

Å andra sidan går det att dra av utgifterna för att producera innehåll på sociala medier. Anteckningar ska föras om de produkter, tjänster och rabatter som fåtts under årets lopp samt de kostnader som uppstått för att producera innehåll på sociala medier.

Så här deklarerar du inkomster av sociala medier om du är verksam utan ett företag 
Kontrollera om de inkomster som du har fått och avdragen visas rätt i den förhandsifyllda skattedeklarationen som finns i MinSkatt. Du ska också deklarera inkomster från utlandet.

Vid behov ska du komplettera din förhandsifyllda skattedeklaration senast på den egna utsatta dagen i maj. Inkomster från utlandet har en egen punkt i skattedeklarationen.

Anvisningar om hur du deklarerar inkomster av sociala medier som en privatperson

Så här deklarerar du inkomster av sociala medier om du är företagare

Om du är en firmaföretagare och inkomsterna av sociala medier hör till din företagsverksamhet ska du deklarera inkomsterna och utgifterna som baserar sig på bokföringen i skattedeklarationen för näringsverksamhet. Den utsatta dagen för skattedeklarationen för näringsverksamhet var i år den 3 april.

Om du inte kom ihåg att deklarera alla inkomster eller avdrag senast på den utsatta dagen ska du göra det så snart som möjligt. Om du korrigerar eller kompletterar skattedeklarationen för sent kan det visserligen leda till en förseningsavgift eller skatteförhöjning.

Anvisningar för hur du lämnar skattedeklarationen för näringsverksamhet

Om du har ett aktiebolag och inkomsterna av verksamheten på sociala medier hör till din företagsverksamhet ingår inkomsterna och utgifterna i aktiebolagets bokföring. Utifrån den lämnar aktiebolaget sin skattedeklaration.

Skattedeklarationen för aktiebolag ska lämnas inom fyra månader räknat från räkenskapsperiodens utgång. Om räkenskapsperioden för ditt aktiebolag har gått ut vid utgången av 2022 är den utsatta dagen för skattedeklarationen den 2 maj.

Mer information om inkomster av sociala medier i beskattningen av aktiebolag

FAKTA: Skattedeklarationsvåren 2023

  • Tiden för att kontrollera och komplettera skattedeklarationen är nu inne för de flesta. De förhandsifyllda skattedeklarationerna för alla löntagare och pensionärer finns i MinSkatt och anländer hem per post före utgången av april.
  • För löntagare och pensionärer är de utsatta dagarna för att komplettera skattedeklarationen den 9, 16 och 23 maj. Den egna utsatta dagen visas på den förhandsifyllda skattedeklarationen. I MinSkatt är det möjligt att komplettera skattedeklarationen ännu på den utsatta dagen. Om deklarationen lämnas på en pappersblankett ska blanketten vara framme hos Skatteförvaltningen på den egna utsatta dagen.
  • Den utsatta dagen för den förhandsifyllda skattedeklarationen för firmaföretagare, jord- och skogsbruksidkare samt deras makor och makar var den 3 april. Om du har glömt att deklarera uppgifter ska du läsa anvisningarna här och agera genast.
  • Skatteförvaltningen skickar allt som allt 5,5 miljoner förhandsifyllda skattedeklarationer under våren. 


Mer information till kunder:

Så här deklarerar du inkomster av sociala medier i beskattningen – anvisning för privatpersoner

Så här deklarerar du inkomster av sociala medier i beskattningen – anvisning för aktiebolag 

Sidan har senast uppdaterats 17.4.2023