Falska meddelanden har skickats ut i Skatteförvaltningens namn. Läs mer om falska meddelanden.

Ta i bruk de förbättrade skatteförmånerna för resor mellan bostaden och arbetsplatsen i juli

Skatteförvaltningens meddelande, 8.4.2022

Resekostnadsavdraget för resor mellan bostad och arbetsplats höjs temporärt för 2022. Skatteförvaltningen önskar tålamod: om löntagaren vill beakta avdraget i sin skattesats för i år lönar det sig att göra ett nytt skattekort i juli eller därefter.

Kostnader för resor mellan hemmet och arbetsplatsen kan exceptionellt avdras i beskattningen upp till 8 400 euro för i år. År 2021 var maximibeloppet för resekostnadsavdraget 7 000 euro. Självrisken på 750 euro förblir oförändrad. Det lönar sig att deklarera kostnader för resor mellan hemmet och arbetsplatsen i beskattningen först när självrisken överskrids.

– För alla dem som berör av detta lönar det sig att uppdatera skattekortet för i år. Dessa förbättrade avdrag kan anges för skattekortet tidigast i juli men det går också bra att ange dem i början av hösten. När personen har gjort ett nytt skattekort påverkar avdraget hur mycket skatt hen betalar på lönen under resten av året, säger överinspektör Päivi Ylitalo på Skatteförvaltningen.

Kostnaderna för de resor mellan bostaden och arbetsplatsen som gjorts i år ska deklareras i beskattningen senast i samband med kompletteringen av den egna förhandsifyllda skattedeklarationen på våren 2023.

Också det kilometerspecifika avdraget för resor med egen bil stiger för 2022 – agera tidigast i juli

De kilometerspecifika avdragen som hänför sig till användningen av egen bil höjs temporärt för i år med fem cent från i fjol.

För dem som får avdraget för användning av egen bil är avdraget 0,30 euro per kilometer. Avdraget för bruksförmånsbil är 0,24 euro/km.

– Rådet till dem som för i år kan deklarera resekostnader enligt användningen av egen bil är detsamma som för andra: avdragsförmånen blir snabbast tillgänglig genom att ange avdraget för skattekortet i juli eller i början av hösten, säger Ylitalo.

Kostnader för resor mellan hemmet och arbetsplatsen med egen bil kan dras av endast om vissa villkor uppfylls: Hur ska jag i beskattningen dra av kostnaderna för resor mellan bostaden och arbetsplatsen – skatt.fi

Kom ihåg att deklarera fjolårets kostnader för resor mellan hemmet och arbetsplatsen nu i MinSkatt

Alla löntagare har under de senaste veckorna fått sin förhandsifyllda skattedeklaration för 2021 i MinSkatt. De utsatta datumen för att komplettera infaller i maj.

Skatteförvaltningen påminner att senast i vår ska fjolårets kostnader för resor mellan hemmet och arbetsplatsen deklareras på skattedeklarationen:

  • Självrisken är 750 euro.
  • Avdragets maximibelopp är 7 000 euro.

– Även om resekostnaderna redan beaktats på skattekortet för i fjol ska skattedeklarationen ändå kontrolleras, påminner Ylitalo.

Kostnaderna för resor mellan hemmet och arbetsplatsen är det vanligast gjorda avdraget både i fråga om antalet deklaranter och i fråga om det deklarerade beloppet. År 2020 deklarerade totalt 785 000 personer kostnader för resor mellan hemmet och arbetsplatsen. Kostnaderna som hänförde sig till resorna uppgick då till totalt 2,1 miljarder euro.

Mer om temat:
Ändringar i beskattningen
Resekostnader

Resekostnadsavdraget höjs temporärt för 2022 - vm.fi
Pressmeddelande 14.2 Lågavlönade ansökte mest om skatteavdrag för resor mellan hemmet och arbetsplatsen
Pressmeddelande 4.4 Skattedeklarationstiden är nu – 170 procent fler deklarerade utgifter för förvärvande av inkomst i fjol

Sidan har senast uppdaterats 8.4.2022