Falska meddelanden har skickats ut i Skatteförvaltningens namn. Läs mer om falska meddelanden

Många skattebyråer ändras efter coronaviruspandemin till gemensamma serviceställen med andra myndigheter för att fler kunder ska kunna betjänas i samma lokaler

Skatteförvaltningens meddelande, 2.5.2022

I Jyväskylä, Tammerfors, Kouvola och i Salo i skattebyråns lokaler börjar även andra myndigheter betjäna kunder i år. Skatteförvaltningen vill ge sina egna lokaler som delvis underutnyttjas också till andra myndigheters förfogande med låg tröskel.

Många skattebyråer genomgår nu en stor förändring när lokalerna i fortsättningen också används för andra myndighetsärenden. I Jyväskylä har Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata (MDB) redan betjänat i skattebyråns lokaler i några månaders tid. I Kouvola flyttar MDB till skattebyråns lokaler. Samtidigt får skattebyråns lokaler också ett vigselutrymme, dvs. det är också möjligt att gifta sig på skattebyrån.

MDB-handläggarna kommer att använda Skatteförvaltningens lokaler senare i år också i Tammerfors. I Raumo övergår skattebyrån å sin sida till ämbetshuset och Skatteförvaltningen börjar där använda kundserviceslokalen tillsammans med MDB.

Lantmäteriverket använder för sin del redan Skatteförvaltningens kundservicelokaler i Uleåborg. I Borgå använder Skatteförvaltningen och Lantmäteriverket kundservicelokaler som planerats tillsammans. Lantmäteriverkets personal i Salo ska i år också överföras till skattebyråns lokaler där. Lantmäteriverket har ingen kundservice i Salo.

– Skattebyrån är ett socialt utrymme där det är möjligt att ta kontakt med människor. Vår avsikt är inte att stänga skattebyråer om det finns kunder. Det är förnuftigt att använda våra gemensamma pengar så att myndigheternas kundservicelokaler är i flitigt bruk. Kundernas antal ökar när det i lokalerna utöver skatteärenden också sköts andra myndighetsärenden, berättar lokalitetschef Olli Aalto från Skatteförvaltningen.

Aalto berättar om ändringen som gäller skattebyråer i sin bloggtext: Verotoimistojen koronan jälkeinen kohtalo: ei vain lukkoja oviin, mutta monesta toimistosta virastokimppa | LinkedIn

Skatteförvaltningen deltar också i reformeringen av statens service- och lokalnät, där nya slags samservicekontor med andra myndigheter öppnas till exempel i Lahtis och Villmanstrand under åren 2023 och 2024. Också i Björneborg öppnas 2024 ämbetsverkens och även stadens gemensamma serviceställe.

Skattebyråernas öppettider väcker frågor i landskapen: tidsbokning är kundens fördel

Även om coronarestriktionerna huvudsakligen har slopats rekommenderar Skatteförvaltningen fortfarande i vår att man ska undvika att besöka skattebyrån. Öppettiderna för en del skattebyråer har ändrats och förkortats på grund av coronasituationen.

Skatteförvaltningen har i synnerhet från regionala tidningar fått flera frågor om öppettiderna för de lokala skattebyråerna under de senaste veckorna. I många landskap väcker skattebyråernas öppettider frågor och lokalbefolkningen är bekymrad när de utsatta dagarna för löntagarnas och pensionärernas skattedeklarationer är nu i maj.

För tillfället är 37 skattebyråer öppna runt om i landet. Öppettiderna visas på skatt.fi: Skattebyråerna. Om det finns få kunder är skattebyrån öppen endast med tidsbokning.

– En fördel med tidsbokningen är att handläggaren redan på förhand vet vilket skatteärende kunden vill sköta. Vi ringer nämligen på förhand till varje person som bokat tid och frågar vad ärendet gäller. Ofta utreds ärenden redan under samtalet och kunder behöver inte besöka skattebyrån, berättar metodchef Mia Haahtela från Skatteförvaltningen.

Skattebyrån är öppen endast med tidsbokning till exempel i Lojo, Loimaa och Salo.

– Man ska ändå komma ihåg att merparten av finländarna vill sköta sina skatteärenden i MinSkatt och de är nöjda med användningen av vår e-tjänst. I fjol kompletterade 86 % sina förhandsifyllda skattedeklarationer i tjänsten, fortsätter Haahtela.

FAKTA: Skattedeklarationsvåren 2022

  • Tiden för att kontrollera och komplettera skattedeklarationen är nu inne för de flesta. De förhandsifyllda skattedeklarationerna för löntagare och pensionärer finns i MinSkatt. Anvisningar: Den förhandsifyllda skattedeklarationen – så här deklarerar du i MinSkatt eller på papper.
  • För löntagare och pensionärer är de utsatta dagarna för att komplettera skattedeklarationen den 10, 17 och 24 maj. Den egna utsatta dagen visas på den förhandsifyllda skattedeklarationen. I MinSkatt är det möjligt att komplettera skattedeklarationen ännu på den sista inlämningsdagen. Om skattedeklarationen kompletteras på en pappersblankett ska blanketten vara framme hos Skatteförvaltningen på den egna utsatta dagen.
  • Den utsatta dagen för den förhandsifyllda skattedeklarationen för firmaföretagare, jord- och skogsbruksidkare och deras makar var den 1 april. Om du glömt att deklarera uppgifter, läs anvisningarna här och agera genast: Glömde du att deklarera uppgifter?

Nyheten har korrigerats 3.5 kl. 9.35 Ursprungligen stod det i pressmeddelandet att även i Salo ska Lantmäteriverkets kundbetjäning i år överföras till skattebyråns lokaler. Till lokalerna överförs dock endast Lantmäteriverkets personal som arbetar i Salo. Lantmäteriverket har inte någon kundservice där.

Sidan har senast uppdaterats 2.5.2022