Falska meddelanden har skickats ut i Skatteförvaltningens namn. Läs mer om falska meddelanden

1,7 miljoner finländare ska kontrollera sin skattedeklaration senast i dag

Skatteförvaltningens meddelande, 17.5.2022

Över 1,7 miljoner löntagare och pensionärer ska komma ihåg att kontrollera och vid behov korrigera den förhandsifyllda skattedeklarationen senast i dag, tisdagen den 17 maj. Typiska avdrag som man ska fylla i själv är kostnader för resor mellan hemmet och arbetsplatsen, avdrag som anknyter till distansarbete och andra utgifter för förvärvande av inkomst samt hushållsavdrag, vilka har uppkommit i fjol. På inkomstsidan ska man till exempel deklarera hyresinkomster och byten av virtuella valutor själv.

Skatteförvaltningen rekommenderar att den förhandsifyllda skattedeklarationen kontrolleras och kompletteras i MinSkatt.

Det finns tre utsatta dagar i maj för skattedeklarationen för löntagare och pensionärer. För cirka 1,6 miljoner personer var det utsatta datumet redan för en vecka sedan den 10 maj. Nästa veckas tisdag den 24 maj har ännu cirka 1,6 miljoner personer sin utsatta dag. Den egna utsatta dagen syns på den förhandsifyllda skattedeklarationen.

– Nu är det dags att agera. Deklarera de avdrag som hör till dig från i fjol i tid, dvs. korrigera uppgifterna i den förhandsifyllda skattedeklarationen. På så sätt får du den eventuella skattefördelen till dig på skatteåterbäringsdagarna i år och behöver inte göra en separat begäran om omprövning, berättar ledande skattesakkunnig Atso Kiuru på Skatteförvaltningen.

Också i år betalas skatteåterbäringarna ut mellan juli och december.

Den egna utsatta dagen är sista möjligheten att deklarera inkomster från fjolåret om man vill undvika sanktioner

Skatteförvaltningen påminner att det inte endast är avdragen utan också fjolårets inkomster som ska deklareras senast på den egna utsatta dagen för skattedeklarationen. Exempel på inkomster som ska deklareras själv är Airbnb-inkomster och övriga hyresinkomster. Även inkomster från virtuella valutor ska deklareras själv.

Om de inkomster som saknas i den förhandsifyllda skattedeklarationen eller andra nödvändiga korrigeringar inte deklareras i tid måste personen betala förseningsavgift eller skatteförhöjning.

Många finländare har varit ute i god tid med skattedeklarationen – MinSkatt har haft rusningstoppar redan i mars

Största delen behöver inte komplettera eller korrigera den förhandsifyllda skattedeklarationens uppgifter, utan det räcker med att kontrollera den förhandsifyllda skattedeklarationen.

I fjol kompletterade cirka 1,4 miljoner personer den förhandsifyllda skattedeklarationen. Denna vår har redan över 900 000 deklaranter kompletterat sin skattedeklaration. Det klart populäraste sättet är att komplettera uppgifterna i MinSkatt.

De mest populära användningsdagarna för MinSkatt har i år varit redan i mars.

– Det verkar som om många finländare kompletterar uppgifterna genast när de får sin förhandsifyllda skattedeklaration i mars eller minst kontrollerar det kommande skatteåterbäringsbeloppet i skattedeklarationen. I år var den utsatta dagen för jord- och skogsbruksidkare, firmaföretagare samt deras makor och makar den 1 april. Dagarna före denna utsatta dag har också varit livliga, säger Joonas Jarva, produktägare för MinSkatt på Skatteförvaltningen.

De populäraste dagarna för att sköta skatteärenden i MinSkatt år 2022

  1. den 23 mars, 284 247 besökare
  2. den 28 mars, 280 102 besökare
  3. den 30 mars, 279 465 besökare
  4. den 29 mars, 273 884 besökare
  5. den 21 mars, 269 596 besökare
  6. den 24 mars, 253 499 besökare
  7. den 22 mars, 246 940 besökare
  8. den 9 maj, 234 210 besökare
  9. den 31 mars, 228 255 besökare

Anvisningar:

Den förhandsifyllda skattedeklarationen – så här deklarerar du i MinSkatt eller på papper – skatt.fi

Glömde du att deklarera uppgifter? – skatt.fi

Tidigare om detta:

Deklarera inte avdrag för sent, behandlingstiderna för begäran om omprövning av beskattningen är fortfarande långa – skatt.fi

De utsatta datumen för att komplettera skattedeklarationen för löntagare närmar sig – avdragen för distansarbete väcker frågor andra året i rad

Så här går det att få skatteförmån för bland annat vårdarbete, städning eller renoveringsarbete – särskilt över 50-åringar gör hushållsavdrag

Det lönar sig för distansarbetare att ansöka om dessa skatteförmåner nu – användningen av avdraget för arbetsrum ökade kraftigt under det första coronaåret

Över 80 000 fler placerare deklarerar hyresinkomster i vår än för sex är sedan – skattedeklarationerna ska kompletteras nu

Skatteförvaltningen inväntar rekordmånga deklarationer med vinster av virtuella valutor

Sidan har senast uppdaterats 17.5.2022