Falska meddelanden har skickats ut i Skatteförvaltningens namn. Läs mer om falska meddelanden

Skattedeklaration 6C för föreningar och kommuner förnyas från och med skatteåret 2023

Nyhet, 24.2.2023

Skattedeklaration 6C, det vill säga skattedeklarationen för föreningar, stiftelser, kommuner och vissa andra samfund förnyas från och med skatteåret 2023. Förnyelsen gäller först de samfund vars räkenskapsperiod har gått ut i januari 2023. Den utsatta dagen är då den 31 maj 2023.

Om räkenskapsperioden för samfundet har gått ut i december 2022 ska samfundet lämna skattedeklarationen enligt den gamla strukturen, senast den 2 maj 2023. I MinSkatt är deklarationen automatiskt den rätta enligt skatteåret.

Deklarationen som lämnas för skatteåret 2023 har förnyats beträffande strukturen. I deklarationen i MinSkatt visas endast de punkter som samfundet i fråga ska fylla i. Punkterna bestäms enligt samfundsformen, alltså beroende på om det är fråga om till exempel en förening eller en kommun. De punkter som ska fyllas i beror också på de alternativ som du väljer när du fyller i deklarationen. Till exempel om föreningen eller stiftelsen är allmännyttig eller om den bedriver näringsverksamhet påverkar vilka punkter som visas för samfundet och ska fyllas i.

Samfund ska lämna sina skattedeklarationer elektroniskt. Om ett samfund av något särskilt skäl deklarerar på en pappersblankett är blanketten densamma för alla samfund som använder 6C. Kontrollera att du på deklarationen fyller i endast de punkter som gäller det samfund som du representerar. Beakta detta också om du deklarerar via andra elektroniska kanaler än MinSkatt.

Deklarationsanvisningen till den nya skattedeklarationen har publicerats och följer ordningen och rubrikerna i MinSkatt. Du kan ändå använda deklarationsanvisningen oavsett via vilken kanal du lämnar deklarationen.

Läs deklarationsanvisningen för den förnyade skattedeklarationen 6C.

Sidan har senast uppdaterats 24.2.2023