Falska meddelanden har skickats ut i Skatteförvaltningens namn. Läs mer om falska meddelanden

Deklaration av tillfällig skatt på vinster inom elbranschen och sektorn för fossila bränslen lämnas 2024

Nyhet, 20.4.2023

Skatten på vinster inom elbranschen och sektorn för fossila bränslen är två separata och temporära skatter. Lagen om dessa skatter (363/2023) trädde i kraft den 24 mars 2023 och tillämpas på beskattningen som verkställs för skatteåret 2023. Om ingen räkenskapsperiod går ut för företaget under kalenderåret 2023 tillämpas lagen i den beskattning som verkställs för skatteåret 2024.

Skatten på vinsterna inom elbranschen och sektorn för fossila bränslen deklareras i en egen deklaration 2024 oavsett när räkenskapsperioden för företaget har gått ut under 2023. Det är alltså inte fråga om en skatt som deklareras i inkomstskattedeklarationen.

De företag är skyldiga att betala skatten för vinster inom elbranschen som är verksamma på elmarknaden och som bedriver elproduktion eller elleverans och vilkas totala omsättning för elaffärsverksamheten är minst 500 000 euro. Skyldiga att betala skatt för vinster inom sektorn för fossila bränslen är de företag av vars omsättning mer än 75 procent består av utvinning av råolja eller naturgas, framställning av raffinerade oljeprodukter av råolja eller tillverkning av stenkolsprodukter. Med ett företag avses i beskattningen av vinsten både inom elbranschen och inom sektorn för fossila bränslen ett samfund, en näringssammanslutning eller en fysisk person som bedriver rörelse eller yrkesutövning.

Skatteförvaltningen informerar mer om förfarandena som gäller skatten på vinster när dessa preciseras. En detaljerad anvisning kommer också att publiceras om skatten på vinster.

Vid behov går det att ansöka om ett förhandsavgörande hos Skatteförvaltningen om skatten på vinster inom elbranschen och sektorn för fossila bränslen.

Läs mer:

Sidan har senast uppdaterats 20.4.2023