Falska meddelanden har skickats ut i Skatteförvaltningens namn. Läs mer om falska meddelanden.

Nu kan du invända mot massutlämnande av dina beskattningsuppgifter för 2021 till massmedier – allas uppgifter är dock tillgängliga på skattebyrån

Nyhet, 1.6.2022

Massmedierna kan be att få namnen på dem som gjort en invändningsbegäran och hämta deras beskattningsuppgifter från skattebyrån.

Skatteförvaltningen lämnar årligen ut offentliga uppgifter om personers inkomstbeskattning till massmedier i elektroniskt format. Syftet är att stödja den samhälleliga diskussionen om beskattningen.

– Utifrån massuppgifterna kan journalister göra bättre observationer om beskattningens nivå och inriktning än utifrån enskilda personers uppgifter, konstaterar kommunikationsdirektör Kati Kalliomäki.

Medierna kan beställa de offentliga uppgifterna om personer vars sammanlagda beskattningsbara förvärvsinkomster och kapitalinkomster vid statsbeskattningen uppgått till minst 100 000 euro.Uppgifterna för skatteåret 2021 lämnas ut till massmedier 9.11.2022.

Enligt den allmänna dataskyddsförordningen (GDPR) har kunderna sedan skatteåret 2018 rätt att invända mot massutlämnandet av beskattningsuppgifter till massmedier i elektroniskt format. Kunden ska ange en personlig särskild grund för invändningen.

Allas beskattningsuppgifter kan också i fortsättningen fås från skattebyrån

Möjligheten till invändning gäller endast elektroniskt utlämnande av uppgifter. Också de kunders offentliga beskattningsuppgifter som gjort en invändningsbegäran är tillgängliga på skattebyråernas kundterminaler och per telefon.

Den som gör en invändningsbegäran bör observera att namnet på den person som gjort en invändningsbegäran är en offentlig uppgift. I praktiken betyder det att massmedierna kan begära en lista över namnen på dem som gjort en invändning och sedan hämta de listade personernas beskattningsuppgifter på skattebyrån.

Du kan framställa din begäran i MinSkatt

Du kan göra en invändningsbegäran 1.6.2022–30.9.2022 i MinSkatt eller vid behov på en pappersblankett.

Läs närmare anvisningar: Du kan invända mot att dina inkomstskatteuppgifter för 2021 lämnas ut till massmedier i elektroniskt format

Sidan har senast uppdaterats 1.6.2022