Falska meddelanden har skickats ut i Skatteförvaltningens namn. Läs mer om falska meddelanden.

Fastighetsskattestöd för produktionsbyggnader inom jordbruket på kommande 2022

Nyhet, 25.5.2022

Jordbruksidkarna har att vänta skattelättnader i år. Regeringen föreslår att det för fastighetsskatten på produktionsbyggnader inom jordbruket beviljas stöd för 2022.

Skattestödet är ett av regeringens åtgärder för att försöka lindra den kostnadskris inom jordbruket som ökningen av energipriset orsakat.

Stödbeloppet är högst 35 000 euro

Stödet avses att gälla endast produktionsbyggnader inom jordbruk – inte mark eller produktionsbyggnader inom skogsbruk. Stödbeloppet är högst 35 000 euro.

Stödet ska fungera så att jordbruksidkarens fastighetsskatt minskas med beloppet av stödet. Om jordbruksidkaren redan har betalat skatten får hen återbäring av fastighetsskatt. Förutsättningen för återbäringen är att hen inte har andra obetalda skatter eller andra hinder för återbäringen. Om fastighetsskatten ännu inte betalats minskar fastighetsskatten med stödbeloppet.

En förutsättning för stödet är att andelen foder, bränsle och smörjmedel, el och gödselmedel utgör minst 15 procent av jordbruksutgifterna före reserveringar, avskrivningar och ränteutgifter.

Stödet söks i MinSkatt på hösten

Fastighetsskattestödet beviljas inte automatiskt utan jordbruksidkaren ska själv söka stödet. Enligt nuvarande uppgifter kan stödet sökas från mitten av september till utgången av oktober. Tidsplanen preciseras senare.

Ansökningarna ska lämnas elektroniskt i MinSkatt för att få dem behandlade så snart som möjligt. Om ett ombud används för att sköta skatteärenden ska fullmakterna för elektronisk kommunikation ordnas i god tid.

Stödbesluten fattas hos Skatteförvaltningen vid månadsskiftet november–december. Observera att förfallodagen för att betala fastighetsskatten kan infalla redan före stödbeslutet. Fastighetsskatten ska alltså betalas på vanligt sätt enligt det egna fastighetsskattebeslutet fram till ett godkänt stödbeslut.

Vi publicerar närmare anvisningar om ansökningen av stödet på skatt.fi i augusti och meddelar om saken i vårt nyhetsbrev.

Ytterligare information

Sidan har senast uppdaterats 25.5.2022