Falska meddelanden har skickats ut i Skatteförvaltningens namn. Läs mer om falska meddelanden

Avfallsskatten höjs och skattebasen utvidgas under 2023 och 2027

Nyhet, 6.10.2022

Regeringen föreslår ändringar i avfallsskatten. Syftet med ändringen av avfallsskattelagen är att främja nyttoanvändningen av avfall och utvidga skattebasen för avfallsskatt.

För att bevara nivån på miljöstyrningen av avfallsskatten höjs skatten från och med 2023 från 70 euro till 80 euro per ton avfall som förs till en avstjälpningsplats. Utvidgningen av skattebasen avses att genomföras i två faser. Från och med 2023 ska avfallsskatt betalas på det gipsavfall som uppkommer vid byggande och rivning samt på grönlutslam från och med 2027. Dessa avfall omfattas för tillfället inte av avfallsskatt men det har konstaterats att det finns nyttoanvändning för dem, såsom också för andra skattepliktiga avfall.

En utvidgning av skattebasen beräknas öka mängden skattepliktigt avfall med cirka 85 000 ton per år. Skatteändringarna ökar intäkterna av avfallsskatt totalt med cirka 8 miljoner euro på årsnivå.

Lagen avses träda i kraft den 1 januari 2023.

Avfallsskatten betalas av huvudmannen för en avstjälpningsplats, alltså den som bedriver avstjälpningsplatsverksamhet enligt avfallsskattelagen. För att bedriva avstjälpningsplatsverksamhet ska det sökas ett miljötillstånd enligt miljöskyddslagen och då är det miljöskyddshavaren som är den skattskyldige. När den i avfallsskattelagen avsedda maximala tiden för mellanlagring överskrids kan också huvudmannen för mellanlagringsområdet beskattas. Avfallsskatt betalas skatteperiodvis på sådant avfall som har förts till avstjälpningsplatsen under skatteperioden.

Syftet med beskattningen är att utöka nyttoanvändningen av avfall och minska deponering på avstjälpningsplatser.

Läs mer:

RP 185/2022: Regeringens proposition till riksdagen med förslag till ändring av avfallsskattelagen (valtioneuvosto.fi/sv)

 

Sidan har senast uppdaterats 6.10.2022