Falska meddelanden som gäller skatteåterbäringar cirkulerar som sms. Mer information om falska meddelanden

Coronavirussituationen: Gör så här om du blir permitterad 

Nyhet, 20.3.2020

På grund av coronasituationen funderar många nu utöver allt annat även på skatteärenden. Många står nu inför permittering.  

Vi gjorde två exempel på beräkningar.  

En person bosatt i Helsingfors har kommunalskattesatsen 18 %, hör till den evangelisk-lutherska kyrkan och är född 1970. Månadslönen är 3 000 euro. Löneinkomsterna för hela året är 37 500 euro. Skattesatsen på skattekortet är 17,5 %. Hen betalar sammanlagt 6 510,47 euro skatt på lönen för hela året. 

Exempel: Permitterad i 1 månad. Om personen blir permitterad i en månad, sjunker löneinkomsterna så att de blir 34 500 euro hela året. Under permitteringen får hen 1 700 euro i inkomstrelaterad dagpenning av arbetslöshetskassan och därmed blir inkomsterna för hela året 36 200 euro. Hen betalar sammanlagt 6 065,68 euro i skatt på inkomsterna. Skattesatsen på lönen och den inkomstrelaterade dagpenningen förblir nästa samma, det vill säga 17 %.  

Exempel: Permitterad i 3 månader. Om personen blir permitterad i tre månader, sjunker löneinkomsterna så att de blir 28 500 euro för hela året. Under permitteringen får hen 5 100 euro i inkomstrelaterad dagpenning och därmed är inkomsterna för hela året 33 600 euro. Hen betalar sammanlagt 5 178,87 euro i skatt på inkomsterna. Skattesatsen på lönen och dagpenningen är nu klart lägre, det vill säga 15,5 %

Om du är medlem i en arbetslöshetskassa kan du ansöka om inkomstrelaterad dagpenning från din arbetslöshetskassa. På den dagpenning som betalas ut för permitteringstiden tas det ut en förskottsinnehållning på 25 % om du inte lämnar ett sådant ändringsskattekort till kassan som lämpar sig bättre för din situation.  

Om du inte hör till en arbetslöshetskassa kan du ansöka om grunddagpenning och arbetsmarknadsstöd hos FPA. Förskottsinnehållningssatsen på de stöd som FPA betalar ut är 20 %. Du kan också lämna ett sådant ändringsskattekort till FPA som lämpar sig bättre för din situation.  

Om du behöver ett ändringsskattekort ska du göra så här: 

  • Ta fram ditt senaste lönebesked. Du kan också använda de löneuppgifter som visas färdigt i MinSkatt för i år.
  • Uppskatta lönen för resten av året så noggrant som möjligt. Du behöver också uppgiften om det stöd du fått under permitteringen. Utred beloppet av stöd innan du gör skattekortet.
  • Gör ändringsskattekortet i MinSkatt: Skattekort och förskottsskatt > Beställ ett nytt skattekort.
  • Anvisningarna för både lön och förmåner finns här.

Coronavirussituationen

Följ upp vår information som uppdateras.