Driftsavbrott i MinSkatt vid årsskiftet – sköt dina skatteärenden i tid

Nyhet, 29.12.2020

E-tjänsten MinSkatt har ett driftsavbrott vid årsskiftet. Driftsavbrottet börjar torsdagen 31.12.2020 kl. 15.30 och upphör lördagen 2.1.2021 kl. 12. Under driftsavbrottet går det inte att logga in i MinSkatt för att sköta skatteärenden. Orsaken till driftsavbrottet är systemuppdatering. Efter det blir det möjligt att sköta även bilskatte- och punktskatteärenden i MinSkatt.

Sköt eventuella skatteärenden på förhand före driftsavbrottet

Om du eller ditt företag har utsatta dagar för skatteärenden under driftsavbrottet eller om du behöver till exempel ett skattekort ska du sköta ärendet på förhand.

Observera under driftsavbrottet:

  • Du kan inte få ett skattekort under driftsavbrottet. Också skatteprocenträknaren och en del andra räknare är ur bruk.
  • Torsdagen 31.12 är den utsatta dagen för samfundens skattedeklaration för samfund vars räkenskapsperiod har gått ut i augusti 2020. Deklarationen kan lämnas utan förseningsavgift ännu 4.1.2021.

Under driftsavbrottet kan du lämna deklarationer via Ilmoitin.fi och från ditt eget program via en operator, men vi behandlar deklarationerna först efter driftsavbrottet. Den deklaration, anmälan eller de uppgifter som du lämnat registreras dock enligt inlämningsdagen.

Också inkomstregistret har ett driftsavbrott vid årsskiftet. Driftsavbrottet i inkomstregistret börjar 30.12 kl. 18 och upphör 1.1 kl. 17.

Skatteförvaltningens telefonservice är normalt öppen

Torsdagen 31.12. Skatteförvaltningens telefonservice är öppen som vanligt kl. 9-16.15. Om du behöver till exempel ett skattekort eller betalningsuppgifter för en skatt kan du ringa Skatteförvaltningens servicenummer. På fredagen 1.1 är nyårsdag, varför kundbetjäningen inte är öppen.

På grund av coronan rekommenderar vi inte besök på skattebyråerna.

Efter driftsavbrottet finns bilskatten och punktskatterna i MinSkatt

Fr.o.m. januari kan man lämna bl.a. anmälan om ibruktagande av fordon och bilskattedeklaration i MinSkatt. Från och med februari kan man också betala bilskatten i MinSkatt.

Punktskattedeklarationer som hänför sig till 2021 ska från och med januari 2021 lämnas i MinSkatt. Det blir möjligt att betala punktskatt i MinSkatt i februari.

Läs mer: Bilbeskattningen och punktbeskattningen flyttas över till MinSkatt