Falska meddelanden har skickats ut i Skatteförvaltningens namn. Läs mer om falska meddelanden.

Betalningen av skatter förnyas för företagskunder år 2025

Det nuvarande sättet att betala skatter orsakar många företag överlopps arbete och huvudbry. Behandlingen och utredningen av betalningar och skatteåterbäringar tar tid och orsakar kostnader för såväl företag som bokföringsbyråer och Skatteförvaltningen.

Skatteförvaltningen håller nu på att förnya betalningen av skatter för företag tillsammans med finansministeriet. I bakgrunden verkar en inskrivning i registreringsprogrammet enligt vilken regeringen ska smidiggöra skatteuppbörden och förbättra beskattningens förutsägbarhet.

Regeringens proposition om reformen är som bäst på remiss. I regeringens proposition föreslås flera ändringar i betalningen av skatter och skatteåterbäringar:

1. Det föreslås att företag ska betala sina skatter med ett referensnummer

Det föreslås att det i fortsättningen ska vara möjligt för företag och organisationer att betala sina skatter med ett eget allmänt referensnummer i stället för separata referensnummer per skatteslag. Inbetalningarna avses att användas till alla företagets skatter enligt förfallodagar i ordning från den äldsta till den senaste.

För tillfället har företag flera olika referensnummer för skatter och valet av referensnummer påverkar till vilken skatt och i vilken ordning inbetalningen används. Förslaget att använda ett enda referensnummer ska underlätta valet av referensnumret och förtydliga hur inbetalningar används.

Att betala med ett enda referensnummer avses inte gälla privatpersoner, enskilda näringsidkare och inte heller jord- och skogsbruksidkare. Betalningen av skatter avses bli oförändrad för dem.

2. Betalning av skatter på eget initiativ och återbäringar förenklas

Skatter som betalas på eget initiativ är exempelvis moms, arbetsgivarprestationer och punktskatter. Det ska komma ändringar i de betalningar som kunden betalar med referensnumret för skatter på eget initiativ:

  • Inbetalningarna ska inte längre användas till att betala andra skatter i slutet av månaden. Inbetalningen väntar på kommande skatter på eget initiativ eller en begäran om återbäring från kunden.
  • Det ska inte längre ackumuleras någon krediteringsränta på inbetalningar om kunden betalar skatter på eget initiativ före förfallodagen. Ändringen påverkar inte de krediteringsräntor som Skatteförvaltningen betalar på skatteåterbäringar.

Som en del av reformen ska återbäringen på skatter på eget initiativ förenklas. Kunden ska inte längre ha en möjlighet att begära att återbäringar förvaras för kommande skatter utan Skatteförvaltningen betalar ut återbäringen till kunden genast efter behandlingen. Dessutom kan Skatteförvaltningen använda återbäringar på skatter på eget initiativ till att betala alla kundens skatter som förfallit till betalning, alltså återbäringar ska inte längre i första hand användas till skatter på eget initiativ.

3. Klarhet i användningen av skatteåterbäringar

I dagsläge kan Skatteförvaltningen använda en kunds skatteåterbäringar till att betala skatter som förfaller genast på förfallodagen för dem även om kunden själv betalar skatten samma dag. Avsikten är att detta ändras så att Skatteförvaltningen alltid ska använda den inbetalning som kunden betalat i tid till skatten i stället för att använda skatteåterbäringar.

4. Företag och företagare får sammandraget av skattebetalningsläget endast elektroniskt i MinSkatt

Skatteförvaltningen har årligen på begäran skickat 1,2 miljoner sammandrag på papper till företag, näringsidkare och jordbruksidkare. I fortsättningen får dessa kunder sammandraget endast elektroniskt i MinSkatt där största delen av kunderna sköter sina skatteärenden redan nu.

Tidsplan för reformen

Ändringarna i användningen av inbetalningar och skatteåterbäringar avses träda i kraft i november 2025. Förvaringen av återbäringar på skatter på eget initiativ avses slopas redan på hösten 2025.

Skatteförvaltningen kommer att ytterligare informera och ge mer anvisningar om ändringarna under årets lopp.

Läs mer: Finansministeriets projektsida

Sidan har senast uppdaterats 10.3.2025