Falska meddelanden har skickats ut i Skatteförvaltningens namn. Läs mer om falska meddelanden.

6 Skattedeklaration – samfällda förmåner, statliga inrättningar, utländska dödsbon m.fl. – deklarationsanvisning 2025

Skatteåret 2025

Skattedeklaration 6 ska lämnas bl.a. av samfällda förmåner, statens inrättningar, utländska dödsbon och konkursbon. Skattedeklaration 6 ska också lämnas av andra bokföringsskyldiga samfund som inte kan använda deklarationsblankett 4, 6B, 6C eller 6U.

På blankettbeskrivningssidan hittar du blanketterna och ytterligare information

Observera

På skattedeklaration 6 lämnas inte förmögenhetsuppgifter (uträkning av förmögenhet) eller någon specifikation av hur den beskattningsbara inkomsten fördelas enligt olika skattesatser. Du behöver inte lämna bilaga 7A om verksamheten som hör till den personliga förvärvskällan eller 7M för verksamheten som hör till jordbrukets förvärvskälla, utan du deklarerar samtliga förvärvskällor endast på skattedeklaration 6.

En ändring av branschuppgiften anges inte längre i skattedeklarationen. Om branschen har ändrats, anmäl den nya branschen genast efter ändringen i punkten Ändring av bransch i MinSkatt. Ange den huvudsakliga näringsgrenen enligt näringsgrensindelningen NI2008 (TOL2008). Kontrollera näringsgrenskoderna på Statistikcentralens webbplats.

Om du deklarerar på en pappersblankett ska du datera och underteckna blanketten.

1 Basuppgifter

Person som kan ge ytterligare information: namn och telefonnummer

Namn och telefonnummer för den person som Skatteförvaltningen vid behov kan kontakta för ytterligare information.

Samfundet har verksamhet både på det finländska fastlandet och på Åland

Ange här om samfundet eller den samfällda förmånen har verksamhet både på Åland och på finska fastlandet.

Observera att om säljaren (samfundet eller den samfällda förmånen) inte har ett verksamhetsställe eller bedriver konkret verksamhet på Åland, utan enbart säljer varor eller tjänster till Åland från övriga Finland, har inkomsten inte erhållits på Åland.

Lämna uppgiften också i följande fall:

  • Verksamhet bedrivs endast på Åland men hemorten finns på det finländska fastlandet.
  • Hemorten finns på Åland och verksamhet bedrivs på det finländska fastlandet.

Utred i en fritt formulerad bilaga hur resultatet fördelar sig mellan Åland och övriga Finland. Du kan ange Ålands och det finländska fastlandets respektive andelar antingen i procent eller i euro. Observera att uträkningen ska basera sig uttryckligen på det beskattningsbara resultatet. Resultatet kan inte fördelas exempelvis utifrån omsättningen eller någon annan motsvarande uppgift.

Åländska samfund betalar kommunalskatt till Åland på alla sina inkomster. Denna princip grundar sig på kommunalskattelagen för landskapet Åland (se Ålands författningssamling 119/2011).

Enligt samma bestämmelse ska också ett samfund som har sin hemort på det finländska fastlandet betala kommunalskatt till Åland på den del av inkomsten som förvärvats på Åland. Enligt inkomstskattelagen (ISkL) ska alla samfund dock betala 20 % i inkomstskatt, som delas mellan staten, kommunerna och församlingarna. Kommunalbeskattningen av samfund med verksamhet på Åland skulle således vara dubbel. Beroende på samfundets hemort undanröjs dubbelbeskattningen antingen av Ålands landskapsregering eller av Skatteförvaltningen.

2 Uträkning av beskattningsbar inkomst

Intäkter och kostnader

Ange i den här delen de sammanlagda beloppen av skattepliktiga intäkter och kostnader som är avdragbara i beskattningen.

Skattepliktiga intäkter sammanlagt

Ange här det sammanlagda beloppet av skattepliktiga intäkter. Räkna med även de skattepliktiga inkomster som inte tagits upp i bokföringen. Sådana inkomster är exempelvis andel av ett öppet bolags eller kommanditbolags beskattningsbara inkomst.

Skattepliktiga intäkter är inte till exempel

  • skatteåterbäring
  • återbäringsränta
  • vinstandel från en sammanslutning
    • Vinstandel som en sammanslutning har betalat utgör skattefri inkomst för delägaren. Däremot beskattas delägaren för sin inkomstandel i sammanslutningen.
  • den skattefria andelen av dividender
    • Specificera dividenderna och de övriga posterna av vinstnatur på blankett 73 om samfundet bedriver näringsverksamhet. Dividender från aktier som ingår i ett samfunds näringsverksamhet är i regel skattefria (NärSkL 6a §). Dividender från Finland och de övriga EU-medlemsstaterna behandlas jämlikt.
  • intäkter av skattefri verksamhet.

När överlåtelsevinst beräknas kan samfällda förmåner i stället för den faktiska anskaffningsutgiften göra avdrag enligt den s.k. presumtiva anskaffningsutgiften när de överlåter egendom som hör till den personliga förvärvskällan. Den presumtiva anskaffningsutgiften kan vara 20, 40 eller 80 procent av överlåtelsepriset på egendomen (ISkL 46 och 49 §).

Om du använder den presumtiva anskaffningsutgiften ska du inte ange som avdragbar kostnad i beskattningen den faktiska utgift som har bokförts som kostnad.

Avdragbara kostnader sammanlagt

Ange här det sammanlagda beloppet av avdragbara kostnader.

Beakta i summan även sådana avdrag som görs endast i beskattningen (hos samfällda förmåner exempelvis utgiftsreservering och skogsavdrag). Om i den samfällda förmånens eller skogens avdragbara kostnader ingår en anskaffningsutgift, presumtiv anskaffningsutgift eller ett skogsavdrag, ska du specificera i MinSkatt eller på sidan 2 på pappersblanketten de avdrag som hänför sig till överlåtelsesituationer.

Mer information om skogsavdraget och användningen av det finns i Skatteförvaltningens detaljerade anvisning Skogsavdrag. Observera att det använda skogsavdragets belopp också ska beaktas när du beräknar vinsten eller förlusten från överlåtelse av skog.

Avdragbara kostnader är även de avskrivningar som inte godkänts under tidigare år men som du vill dra av under skatteåret 2025. Specificera sådana avskrivningar på blankett 12A.

Exempelvis följande kostnader är inte avdragbara i beskattningen:

  • inkomstskatter som har bokförts som kostnad i resultaträkningen
  • utgifter för förvärvande av skattefri inkomst – om dessa utgifter är högre än den skattefria inkomstens belopp, får du emellertid dra av den överstigande delen (16 § 2 punkten i lagen om beskattning av inkomst av näringsverksamhet, NärSkL).
  • hälften av representationskostnaderna (NärSkL 8 § 1 mom. 8 punkten)
  • böter, påföljdsavgifter och andra offentligrättsliga avgiftspåföljder av sanktionskaraktär (NärSkL 16 § 5 punkten)
  • skatteförhöjning, förseningsavgift, nedsatt dröjsmålsränta, dröjsmålsränta och försummelseavgift
  • avgifter för anslutning till el-, tele-, vatten-, avlopps- eller fjärrvärmeledningsnät, om det mottagande bolaget återbetalar avgiften då samfundet avstår från anslutningsförmånen (NärSkL 16 § 3 punkten)
  • förlust från den skattefria verksamheten
  • icke-avdragbara överlåtelseförluster.

Kalkylerat resultat eller kalkylerad förlust (Sätt ut ett minustecken framför förlusten)

Ange här skillnaden mellan skattepliktiga intäkter och avdragbara kostnader. Av detta belopp kan du inte dra slutsatser om samfundet ska betala inkomstskatt. Det beräknar du i den följande delen av skattedeklarationen under Skattepliktigt resultat i olika förvärvskällor.

Efter att du räknat ut den beskattningsbara inkomsten ska du fördela den till de olika förvärvskällorna och ange som resultat eller förlust i del 3.

Specificera alltid förvärvskällorna i del 3 (resultat eller förlust).

Skattedeklarationens del 3 måste fyllas i också i det fallet att samfundet eller den samfällda förmånen har haft verksamhet endast i en enda förvärvskälla.

I förlusterna i del 3 ska du inte ange poster som inte tas i beaktande vid fastställandet av förlust.

3 Skattepliktigt resultat i olika förvärvskällor

Ange här det resultat eller den förlust som ska fastställas för varje förvärvskälla för skatteåret 2025. Förluster från tidigare år behöver inte beaktas i denna punkt.

Fyll i denna punkt alltid även om samfundet eller den samfällda förmånen haft verksamhet endast i en enda förvärvskälla.

Exempel: näringsverksamhet och annan verksamhet
Samfundet har verksamhet i näringsverksamhetens förvärvskälla och förvärvskällan för annan verksamhet. Samfundets kalkylerat inkomst i den föregående delen är 4 100 euro. Om resultatet av samfundets förvärvskälla för annan verksamhet (t.ex. resultatet av uthyrningsverksamhet) har varit 500 euro ska du ange 3 600 euro i punkten Resultat av näringsverksamhet och 500 euro i punkten Resultat av förvärvskällan för annan verksamhet.

Samfundets kalkylerad förlust i den föregående delen är 2 900 euro (i punkten Beskattningsbar inkomst eller förlust –2 900). Om samfundet tog med resultatet av förvärvskällan för annan verksamhet, dvs. 500 euro, skulle detta belopp anges i punkten Resultat av förvärvskällan för annan verksamhet. Förlusten av näringsverksamheten skulle vara 3 400 euro.

Resultat av förvärvskällan för annan verksamhet

Ange resultatet av förvärvskällan för annan verksamhet, om beloppet är positivt. Med förvärvskälla för annan verksamhet avses den personliga förvärvskällan.

Räkna ihop intäkterna i förvärvskällan för annan verksamhet och de skattepliktiga överlåtelsevinsterna. Dra av från denna summa kostnaderna i förvärvskällan för annan verksamhet.

Obs. Ange inte överlåtelseförluster som kostnad i förvärvskällan för annan verksamhet. Förlust som har uppkommit vid överlåtelse av egendom ska dras av från vinst som erhållits vid överlåtelse av egendom under skatteåret och de fem följande åren allteftersom vinst uppstår (ISkL 50 §).

Resultat av jordbrukets förvärvskälla

Ange resultatet i jordbrukets förvärvskälla, om beloppet är positivt.

Räkna ut resultatet i jordbrukets förvärvskälla så att du från de skattepliktiga jordbruksintäkterna drar av de kostnader som hänför sig till jordbrukets förvärvskälla.

Resultat av näringsverksamhet

Ange resultatet av näringsverksamheten, om beloppet är positivt.

Räkna ut näringsresultatet så att du från de skattepliktiga intäkterna i näringsverksamheten drar av de kostnader som får dras av i näringsbeskattningen.

Förlust av förvärvskällan för annan verksamhet

Ange förlusten, dvs. det negativa resultatet, i den personliga förvärvskällan.

Räkna ihop intäkterna i den personliga förvärvskällan och de skattepliktiga överlåtelsevinsterna. Dra av kostnaderna i den personliga förvärvskällan från detta belopp.

Obs. Överlåtelseförluster anges inte som kostnad i den personliga förvärvskällan. Förlust som har uppkommit vid överlåtelse av egendom ska dras av från vinst som erhållits vid överlåtelse av egendom under skatteåret och de fem följande åren allteftersom vinst uppstår (ISkL 50 §).

Förlust av jordbrukets förvärvskälla

Ange förlusten, dvs. det negativa resultatet, i jordbrukets förvärvskälla.

Räkna ut förlustbeloppet: dra av från de skattepliktiga jordbruksintäkterna de kostnader som hänför sig till jordbrukets förvärvskälla.

Förlust av näringsverksamhet

Ange förlusten, dvs. det negativa resultatet, av näringsverksamheten.

Det belopp som fastställs som förlust av näringsverksamheten är vanligtvis den negativa differensen mellan de skattepliktiga intäkterna i näringsverksamheten och de avdragbara kostnaderna i näringsbeskattningen.

Om samfundet har gett donationer eller koncernbidrag som ingår i dessa kostnader ska du minska förlustbeloppet med donationernas och koncernbidragens belopp. Dessa poster beaktas inte vid fastställande av förlust.

4 Ändring i ägarandelar och förluster

Du ska alltid fylla i den här delen om över hälften av aktierna eller andelarna i samfundet har bytt ägare under ett skatteår eller stegvis under flera år. Uppgiften påverkar rätten att dra av förluster för tidigare år. Samfund och samfällda förmåner kan dra av förluster från resultatet i samma förvärvskälla under de 10 följande skatteåren.

Förluster från tidigare år kan inte dras av i följande fall:

  • över hälften av aktierna eller andelarna i samfundet bytt ägare under eller efter förluståret till följd av något annat förvärv än arv eller testamente
  • över hälften av medlemmarna är nya.

Samfällda förmåner behöver inte fylla i punkten, eftersom ändringar i delägaruppgifterna inte påverkar rätten att dra av förlust.

Skatteåret då ägarbytet skett

Ange här det skatteår under vilket ägarbytet har skett om över hälften av aktierna och andelarna i samfundet har bytt ägare under ett skatteår eller om över hälften av medlemmarna är nya. Skatteåret behöver inte anges på nytt om det har angetts redan i en tidigare skattedeklaration.

Ange dock skatteåret också i följande fall:

  • aktierna har bytt ägare under flera år
  • medlemmarna har ersatts med nya stegvis under flera år
  • indirekta ägarbyten har ägt rum i bolaget.

I så fall ska du ange det skatteår före eller under vilket de förluster har uppkommit som på grund av ägarbytena inte är avdragbara. Ge också en redogörelse om ägarbytena och tidpunkterna för ägarbyten i en separat fritt formulerad bilaga.

5 Revision

Har revision verkställts?

Välj alternativet ”Ja” om revision har verkställts innan skattedeklarationen har lämnats in.

Välj alternativet ”Nej, den verkställs senare” om revision ännu inte verkställts men den kommer att verkställas senare.

Välj alternativet ”Nej, ingen revisor har blivit vald” om bolaget har utnyttjat möjligheten enligt 2 kap. 2 § i revisionslagen att inte välja revisor. Denna möjlighet gäller små bolag.

Ett samfund behöver inte välja revisor om både under den avslutade räkenskapsperioden och under den som omedelbart föregår denna högst ett av följande villkor har uppfyllts:

  • balansomslutningen överstiger 100 000 euro
  • omsättningen överstiger 200 000 euro
  • det genomsnittliga antalet anställda i samfundet överskrider 3 personer.

En revisor ska dock alltid väljas om så står i samfundets bolagsordning, bolagsavtal eller stadgar.

I 2 kap. 2 § 4 mom. i revisionslagen finns dessutom vissa begränsningar som gäller bransch och betydande inflytande.

Skicka revisionsberättelsen till Skatteförvaltningen inom en månad från det att den blivit färdig. Om du har lämnat in en elektronisk skattedeklaration skicka även revisionsberättelsen elektroniskt.

Du kan skicka revisionsberättelsen även på papper. Revisionsberättelsen på papper ska skickas till adressen

Skatteförvaltningen
Optisk läsning av samfundsblanketter
PB 200
00052 SKATT

Närmare specifikationer för samfällda förmåner och samfällda skogar

6 Samfällda förmåner och samfällda skogar: specifikation av avdrag i överlåtelsesituationer

Samfällda förmåner och samfällda skogar ska fylla i den här delen vid överlåtelse av egendom (till exempel en fastighet).

För överlåtelse av egendom får dras av antingen a) anskaffningsutgiften eller b) den presumtiva anskaffningsutgiften. Du kan inte dra av båda.

Samfällda skogar: Observera situationer där fastigheten inte har någon faktisk anskaffningsutgift. Läs mer om överlåtelse av egendom.

Om du har sålt flera fastigheter under räkenskapsperioden ska du specificera uppgifterna i en fritt formulerad bilaga.

a) Anskaffningsutgift

Till anskaffningsutgiften räknas även kostnaderna för överlåtelse av fastigheten.

b) Presumtiv anskaffningsutgift

Om du räknar ut överlåtelsevinsten med den presumtiva anskaffningsutgiften, ska du ange den presumtiva anskaffningsutgiften i den här punkten. Den presumtiva anskaffningsutgiften är 20 % eller 40 % av försäljningspriset. Procentsatsen fastställs utifrån hur länge du har ägt egendomen innan du säljer den. Den presumtiva anskaffningsutgiften är 20 % av överlåtelsepriset om du har ägt den överlåtna egendomen i under 10 år. Om du har ägt den i 10 år eller mera är den presumtiva anskaffningsutgiften 40 % av försäljningspriset.

Om du har överlåtit fast egendom till staten, kommunen, välfärdsområdet, välfärdssammanslutningen, landskapet Åland, kommunen eller samkommunen är den presumtiva anskaffningsutgiften 80 % av försäljningspriset. I sådana fall har det ingen betydelse hur länge du har ägt egendomen.

7 Skogsavdrag för samfällda skogar

Ange uppföljningsuppgifter om skogsavdraget även om du inte skulle utnyttja skogsavdragsrätten under skatteåret.

Tillgängligt skogsavdrag

1 Grund för skogsavdrag

Ange grunden för skogsavdrag för alla sådana skogar som du ägde vid utgången av skatteåret och som berättigar dig till skogsavdrag.

Avdragsgrunden är 60 % av den del av fastighetens anskaffningsutgift som hänför sig till skogen. Om fastighetsköpet har omfattat också annan egendom utöver skog, uppskatta vid behov skogens andel av hela fastighetens anskaffningsutgift utifrån det gängse värdet på de olika egendomsposterna.

Om du har fått skogen i arv eller som gåva och arvlåtaren eller gåvogivaren har haft oanvänd skogsavdragsrätt, kan du dessutom från denna avdragsrätt föra över åt dig själv den del som motsvarar den mottagna skogsegendomen.

Kom ihåg att korrigera uppgifterna om skogsavdragsgrunden om du under skatteåret har köpt eller sålt skogsmark eller om du tagit skogsmark i annat bruk, till exempel som byggplats för ett vindkraftverk.

2 Tidigare använt skogsavdrag

Ange det sammanlagda beloppet av skogsavdrag som du använt under tidigare år.

3 Beloppet av skogsavdrag som lagts till överlåtelsevinster

Om du har sålt skogsegendom efter år 2008 och du har lagt till överlåtelsevinsterna skogsavdrag som du använt ska du ange det sammanlagda beloppet av sådant skogsavdrag.

4 Tillgängligt belopp av skogsavdrag (= Grund för skogsavdrag – (Tidigare använt skogsavdrag – Skogsavdrag som lagts till överlåtelsevinster))

MinSkatt beräknar färdigt för dig beloppet av skogsavdrag som du kan använda under skatteåret.

Om du deklarerar på papper ska du räkna ut beloppet så här: Dra av från det tidigare använda skogsavdraget (punkt 2) det skogsavdrag som intäktsförts i överlåtelsevinstbeskattningen (punkt 3) och dra av resultatet från grunden för skogsavdraget (punkt 1). Om uträkningen utvisar ett negativt belopp kan du inte använda skogsavdrag under skatteåret. Då är uppgiftens värde 0 i den här punkten.

Användning av skogsavdrag under skatteåret

Ange den skattepliktiga inkomsten av skogsbruket för de skogar som berättigar till skogsavdrag under skatteåret. Om du lämnar skattedeklarationen på en pappersblankett ska du ange denna uppgift i punkt 5 i uppföljningstabellen för skogsavdrag.

Kapitalinkomst av skogsbruk utgörs av

  • inkomst av virkesförsäljning
    • om du har inkomster av leveransförsäljning ska du dra av leveransarbetets värde från inkomsterna
  • försäkrings- och älgskadeersättningar
  • understöd för skogsbruk
  • värdet av skattepliktigt virke som tagits från egen skog.

5 Skattepliktig inkomst av skogsbruket för skogar som berättigar till skogsavdrag under skatteåret

6 Skogsavdrag för skatteåret

Skogsavdraget får vara högst 60 % av skogsbrukets skattepliktiga kapitalinkomst som du under skatteåret fått av skogar som berättigar till skogsavdrag.

Avdraget kan inte vara större än beloppet av tillgängligt skogsavdrag.

Avdraget ska dessutom uppgå till minst 1 500 euro. Du kan alltså göra skogsavdrag endast under sådana år då du har fått minst 2 500 euro i skattepliktig kapitalinkomst av skogsbruk av den skog som berättigar till skogsavdrag.

Beakta skatteårets skogsavdrag i delen Uträkning av beskattningsbar inkomst.

7 Det använda skogsavdraget sammanlagt (Tidigare använt skogsavdrag + Skogsavdrag för skatteåret)

MinSkatt beräknar för dig det sammanlagda beloppet av skogsavdrag som du använt.

Om du deklarerar på papper ska du i den här punkten räkna ut det sammanlagda beloppet av skogsavdrag som du använt (= punkterna 2 + 6).

Sidan har senast uppdaterats 27.2.2025