Skattedeklarationerna är på väg – det är möjligt att göra ändringar på nätet redan nu

Skatteförvaltningens meddelande, 29.3.2017

Kunderna får de förhandsifyllda skattedeklarationerna i april. Det är möjligt att kontrollera och komplettera skattedeklarationerna på nätet redan nu. Den sista inlämningsdagen för skattedeklarationen är antingen 9.5 eller 16.5.

Över fem miljoner skattebetalare får en förhandsifylld skattedeklaration. Skattedeklarationen ska alltid kontrolleras och vid behov kompletteras. Det är enklast att göra på nätet på adressen skatt.fi/skattedeklaration.

- Det är möjligt att komplettera skattedeklarationerna på nätet redan nu, men beloppet av skatteåterbäringarna eller kvarskatten syns först på skattedeklarationen som kommer hem. Resekostnader och hushållsavdrag saknas ofta på skattedeklarationerna. Även hyresinkomster samt utländska inkomster som inte finns med på skattedeklarationen måste man själv komma ihåg att deklarera. Det här beror på att största delen av uppgifterna från internationellt informationsutbyte kommer till Finland först efter att vi har skickat ut skattedeklarationerna, säger kommunikationschef Pirjo Korvola.

När man kompletterar skattedeklarationen på nätet behöver man inte returnera några pappersblanketter. Man kan korrigera deklarationer som har lämnats in i webbtjänsten även efter att de har skickats och ända fram till den sista inlämningsdagen.

Webbtjänsten hjälper kunderna att handla rätt

Webbtjänsten Skattedeklaration på nätet handleder användaren så att uppgifterna deklareras på rätt sätt. Man loggar in i tjänsten med sina egna nätbankskoder och kunden får en bekräftelse om uppgifterna har skickats problemfritt. Webbtjänsten har stigit i popularitet. För ett år sedan var det fler än 700 000 kunder (54 %) som anmälde ändringarna på nätet.

- Om kunden returnerar skattedeklarationen på en pappersblankett ska hen bifoga de korrekt ifyllda bilageblanketterna som behövs. Pirjo Korvola påminner om att Skatteförvaltningen endast vid behov begär övriga tilläggsutredningar och kvitton av kunderna.

Om kunden nu korrigerar sin förhandsifyllda skattedeklaration får hen ett nytt beskattningsbeslut och eventuella giroblanketter med posten före utgången av oktober. Den förhandsifyllda skattedeklarationen, beskattningsbeslutet och giroblanketterna som skickas hem i april är slutliga om det inte finns något att korrigera i skattedeklarationen.

Skatteåterbäringarna betalas i början av december

Skatteåterbäringarna betalas in på kundernas konton i början av december. Förfallodagarna för kvarskatten är 29.11.2017 och 1.2.2018. Det är smidigt att betala kvarskatten med e-faktura eller direktbetalning, då glömmer man inte skattens förfallodag. E-fakturan kan beställas i nätbanken när som helst.  Avtalet om direktbetalning görs med den egna banken.

Kunder som överfört sina fastighetsskatter till e-fakturering får också automatiskt sina kvarskatter som e-fakturor.

Skatteförvaltningen erbjuder hjälp

  • Skatt.fi
  • Rådgivning per telefon på numret 029 497 003, vardagar kl. 9–16.15
  • Man kan testa webbtjänsten med en demoversion (vero.fi/veroilmoitus) på förhand.

Video: Aina Inkeris hobbyer, del ¼.