Skattedeklarationerna är på väg – var fjärde mottagare har något att komplettera

Skatteförvaltningens meddelande, 23.3.2016

Den förhandsifyllda skattedeklarationen skickas hem till skattebetalarna i april. Den ska alltid kontrolleras. Det är lättast att komplettera skattedeklarationens uppgifter i webbtjänsten Skattedeklaration på nätet. Den sista inlämningsdagen står skrivet på skattedeklarationen och är antingen 4.5 eller 13.5.

Över fem miljoner skattebetalare får en förhandsifylld skattedeklaration. Alla ska kontrollera sin skattedeklaration, även om bara 1,4 miljoner kunder behövde komplettera den i fjol.

- Många uppgifter har fyllts i färdigt på skattedeklarationen. Typiska uppgifter som saknas är resekostnader och hushållsavdrag. Det är lättast att fylla i skattedeklarationen i vår webbtjänst, uppmuntrar överinspektör Sirpa Rinne-Nirva på Skatteförvaltningen.

När avdragen genast deklareras rätt blir det lättare både för kunden och för Skatteförvaltningen.

- Det vanligaste felet i skattedeklarationer som returneras på papper är att i samband med resekostnaderna bara ange fordonet och glömma eurobeloppen. Skatteförvaltningen är tvungen att i dessa fall kontakta kunden och be om en komplettering av skattedeklarationen. Det går lätt att undvika detta genom om man kommer ihåg att också ange eurobeloppet. På nätet kompletteras skattedeklarationen rätt.

Det är lätt att agera rätt i webbtjänsten

Webbtjänsten Skattedeklaration på nätet handleder användaren så att uppgifterna deklareras på rätt sätt. Man får en bekräftelse att uppgifterna har lämnats korrekt och man kan skicka uppgifterna på nytt om deklarationen som returnerats har fel.

- Det som också gör att det är lätt att deklarera på nätet är att skattedeklarationen eller bilagorna på papper då inte alls behöver returneras, konstaterar Rinne-Nirva. Hon påminner att personliga nätbankkoder behövs för inloggning.

Kvitton, verifikat eller andra originaldokument ska inte heller bifogas till skattedeklarationen som returneras på papper.

- Man ska bara bifoga de korrekt ifyllda behövliga bilageblanketterna med skattedeklarationen på papper. Kvitton eller tilläggsutredningar ombeds endast vid behov.

Skatteåterbäringarna betalas i slutet av november

Om man nu korrigerar sin förhandsifyllda skattedeklaration kommer ett nytt beskattningsbeslut och eventuella giroblanketter på posten före utgången av oktober. Det ursprungliga beskattningsbeslutet och giroblanketterna är slutgiltiga om det inte finns något att korrigera på skattedeklarationen.

Skatteåterbäringarna betalas in på konto i slutet av november. Förfallodagarna för kvarskatten är 25.11.2016 och 1.2.2017. Det är smidigt att betala kvarskatten med e-faktura eller direktbetalning, då glömmer man inte skattens förfallodag. Man kan genast beställa e-fakturan i sin nätbank.

Kunder som överfört sina fastighetsskatter till e-fakturering får också automatiskt sina kvarskatter som e-fakturor.

Skatteförvaltningen erbjuder hjälp och tilläggsinformation på nätet utan att man behöver köa

  • På webbplatsen skatt.fi finns rikligt med information om skattedeklarationer. Svarsbanken och chatten hjälper att hitta de rätta svaren.
  • Med demoversionen (skatt.fi/skattedeklaration) kan man testa tjänsten på förhand.
  • Kundsupporten svarar i telefon under vardagar kl. 9–16.15 på numret 020 697 003.
  • Skatteförvaltningen hjälper seniorer med att fylla i skattedeklarationen i samarbete med Marthorna.