Nytt beskattningsbeslut kommer senast i slutet av oktober

Skatteförvaltningens meddelande, 30.8.2016

Postningen av beskattningsbeslut för 2015 har börjat och pågår ända till 31.10. Kunden får ett nytt beskattningsbeslut om uppgifterna ändrats från uppgifterna i skattedeklarationen.

Kunden kan få ett korrigerat beskattningsbeslut trots att hen inte gjort några ändringar i vårens skattedeklaration. Skatteförvaltningen kan ha fått korrigerade uppgifter från annat håll, exempelvis från kundens arbetsgivare. Det beskattningsbeslut kunden fick i våras är slutgiltigt om det inte skett några ändringar i skattedeklarationens uppgifter. Makar kan få sina beslut vid olika tidpunkter. 

Det lönar sig att kontrollera uppgifterna 

Det nya beskattningsbeslutet ersätter beskattningsbeslutet som kunden fick på våren. Man bör jämföra uppgifterna i det nya beskattningsbeslutet med de uppgifter man deklarerade i våras. Om det finns ett tydligt fel i beskattningsbeslutet lönar det sig att ringa numret som står i beskattningsbeslutet. Man kan också fråga om beskattningsbeslutet i chatten.  

Skatteåterbäringen på rätt konto 

Skatteförvaltningen betalar ut skatteåterbäringarna för år 2015 på bankkonton 29.11.2016. Återbäringen påskyndas om kundens rätta bankkontonummer finns i Skatteförvaltningens uppgifter. Det lönar sig att anmäla bankkontonumret eller ett ändrat kontonummer på nätet (skatt.fi/kontonummer). 

Den första förfallodagen för kvarskatten är 25.11.2016 och den andra 1.2.2017. Om man av någon händelse har tappat bort betalningsuppgifterna kan man beställa nya giroblanketter på skatt.fi/giroblanketter. För att göra betalningen så enkel som möjligt lönar det sig att beställa en e-faktura för kvarskatten. Kunden kan beställa en e-faktura för kvarskattens första rat senast 4.11 på sin egen nätbank.