Kampanjen #Kesätyöt påminner sommarjobbare om skattekortet

Skatteförvaltningens meddelande, 26.5.2016

Skatteförvaltningen vill påminna alla som ska börja sommarjobba att kontrollera sitt skattekort och vid behov göra ett nytt på webben. Skattekort ska lämnas till arbetsgivaren i tid för att undvika förskottsinnehållning på 60 %. Skattekort behövs även för korta sommarjobb eller avlönad praktik.

I maj och juni börjar många studerande på andra och tredje stadiet ett sommarjobb. Skatteförvaltningens kampanj #Kesätyöt uppmanar att vid behov göra ett nytt skattekort på webben.

Det går att skriva ut skattekortet själv

Skatteförvaltningen skickade i början av året ett skattekort till alla som fyllt 15 år. Sommarjobbare kan använda det eller vid behov beställa och skriva ut ett nytt skattekort via skatt.fi/skattekort. Genom att skriva ut skattekortet själv är det genast färdigt att användas.

- Vi hoppas att så många som möjligt av dem som börjar ett sommarjobb eller en avlönad praktik beställer och skriver ut sitt skattekort via nätet, säger kommunikationschef Pirjo Korvola. Det viktigaste är förstås att komma ihåg att överhuvudtaget ge arbetsgivaren sitt skattekort. Skattefrågorna är knappast det första man tänker på så här inför sommaren.

Webbtjänsten Skattekort på nätet kan användas när som helst under dygnet. För att beställa ett skattekort behövs personliga nätbankskoder.

Mera information om skattekort för studerande och hur du får skattekortet på skatt.fi