Falska meddelanden har skickats ut i Skatteförvaltningens namn. Läs mer om falska meddelanden

Om du betalar fastighetsskatten för sent

Om du betalar fastighetsskatten efter förfallodagen måste du också betala dröjsmålsränta. Betala dröjsmålsräntan samtidigt som du betalar den egentliga skatten. Dröjsmålsränta tas också ut på en eventuell skatteförhöjning. Dröjsmålsräntan är 7 % år 2023. 

Fastighetsskatten ska betalas med det kundspecifika referensnumret för fastighetsskatten. Du hittar referensnumret för fastighetsskatten på fastighetsskattebeslutet och i MinSkatt.

Du ser beloppet av dina obetalda skatter med ränta i MinSkatt eller så kan du beräkna dröjsmålsräntans belopp med ränteräknaren.

Betalade du det ursprungliga beloppet när du betalade skatten för sent?

Logga in i MinSkatt där du ser räntebeloppet och också kan betala räntan.

Det andra alternativet är att räkna ut beloppet av dröjsmålsräntan med ränteräknaren och betala beloppet i nätbanken. Använd samma konto- referensnummer som du använde när du tidigare betalade fastighetsskatten.

Du får en påminnelse om obetalda skatter i ett sammandrag

Du får en betalningsuppmaning om obetald skatt i ett sammandrag av skatterna.  Vi skickar dig sammandrag över de månader då skatter har förfallit till betalning. Om du har tagit i bruk elektronisk kommunikation i Suomi.fi-meddelanden, får du sammandraget endast i MinSkatt. 

Du får 1–3 betalningsuppmaningar i sammandraget innan skatterna går till utsökning. Antalet betalningsuppmaningar beror på om du har andra obetalda skatter. Läs mer om sammandraget.

Du kan även ansöka om betalningsarrangemang i MinSkatt. Läs mer om att ansöka om betalningsarrangemang för fastighetsskatt.

Sidan har senast uppdaterats 1.1.2023