Falska meddelanden har skickats ut i Skatteförvaltningens namn. Läs mer om falska meddelanden.

Så här ansöker du om återbäring av överlåtelseskatt i MinSkatt

Du kan ansöka om återbäring av överlåtelseskatt om du har lämnat överlåtelseskattedeklarationen av köpet och betalat skatten. Om det är fråga om något annat slag av fel ska du läsa anvisningarna på sidan Fel i deklarationen och betalningen.

Kontrollera den utsatta tiden för ansökan och vilka bilagor som behövs

Gå till MinSkatt om du ännu inte har loggat in i tjänsten (öppnas i ett nytt fönster)

Gör så här

 1. På ingångssidan ska du öppna fliken Egna skatteslag. Gå till sektionen Överlåtelseskatt och välj länken Ansök om återbäring av överlåtelseskatt.

 2. Välj länken Ansök om återbäring vid den deklaration som ansökan gäller. Då visas de uppgifter som du tidigare lämnat i överlåtelseskattedeklarationen färdigt i ansökan om återbäring.

  Alternativt kan du välja knappen Gå direkt till ansökan.

 3. Fyll i ansökan.

  Kontrollera i punkten Orsak till återbäringen vilka bilagor som behövs till din ansökan om återbäring.

  Motivera också varför du ansöker om återbäring av överlåtelseskatt.

 4. Bifoga köpebrevet eller ett motsvarande avtal och andra handlingar som behövs via knappen Lägg till en fil.

 5. I punkten Kontaktuppgifter för person som kan ge ytterligare information visas dina egna kontaktuppgifter om Skatteförvaltningen har dem. Om någon annan lämnar tilläggsuppgifter om återbäringsansökan ska du ange hens kontaktuppgifter.

  Kontrollera också att ditt kontonummer i Skatteförvaltningens uppgifter är rätt så att du får återbäringen av överlåtelseskatten på rätt konto. Så här anmäler eller ändrar du kontonumret i MinSkatt.

 6. Gå till fasen Förhandsgranska och skicka.

  Kontrollera uppgifterna i ansökan. Vid behov kan du ännu redigera uppgifter via länken Redigera. När alla uppgifter är rätt ska du välja knappen Skicka.

I MinSkatt ser du fasen i behandlingen av din ansökan

I MinSkatt kan du följa behandlingen av din ansökan om återbäring av överlåtelseskatt: Välj först fliken Kontakt och i punkten Deklarationernas och ansökningarnas status ska du sedan välja länken Uppföljning av behandlingsläget.

Sidan har senast uppdaterats 5.4.2024