Falska meddelanden har skickats ut i Skatteförvaltningens namn. Läs mer om falska meddelanden

Så här lämnar du en bilskattedeklaration i MinSkatt

 1. Se bild

  MinSkatt öppnas på fliken Egna skatteslag. Välj fliken Alla skatteslag

 2. Se bild

  På fliken Alla skatteslag och där i punkten Bilskatt ska du välja Funktioner som gäller bilskatt.

 3. Se bild

  Välj Bilskattedeklaration.

 4. Se bild

  Kontrollera att basuppgifterna om uppgiftslämnaren är rätt. Ange fordonets tillverkningsnummer. Om du redan tidigare har lämnat en anmälan om ibruktagande av fordonet, visas fordonets basuppgifter automatiskt på deklarationen efter att du angett tillverkningsnumret och går vidare. Om du inte har lämnat en anmälan om ibruktagande ska du fylla i fordonets basuppgifter själv.

 5. Se bild

  Ange fordonskategorin och välj om fordonet är nytt eller begagnat. Observera att om du också har lämnat en anmälan om ibruktagande av fordonet, visas det i fältet Skattepliktig användning i Finland redan färdigt ett datum på basis av anmälan. Men om du inte har tagit fordonet i skattepliktig användning kan du lämna fältet tomt. Fortsätt till följande fas som är Tekniska uppgifter.

 6. Se bild

  Ange fordonets Tekniska uppgifter. Välj i menyn (rullgardinsmenyn) fordonets märke och modell och fyll i andra obligatoriska uppgifter. Om du anger uppgifterna om fordonets variant och version fylls de tekniska uppgifterna i automatiskt.

 7. Se bild

  Välj i listan Grund för CO2-värdet för fordonet. När du har fyllt i fordonets tekniska uppgifter ska du gå till följande fas som är Förhandsgranska och skicka.  

 8. Se bild

  Kontrollera basuppgifterna. Vid behov kan du korrigera uppgifter genom att välja länken Redigera eller Föregående.

 9. Se bild

  Kontrollera de tekniska uppgifterna. Vid behov kan du korrigera uppgifter genom att välja länken Redigera eller Föregående.Om du vill fortsätta att fylla i deklarationen senare ska du välja knappen Spara som halvfärdig. Uppgifterna sparas i 3 månader. Skatteförvaltningen behandlar inte uppgifterna förrän du skickat dem. När alla uppgifterna är rätt ska du välja knappen Skicka.

Sidan har senast uppdaterats 1.1.2021