Falska meddelanden har skickats ut i Skatteförvaltningens namn. Läs mer om falska meddelanden

Så här lämnar du anmälan om ibruktagande av fordon i MinSkatt

 1. Se bild

  MinSkatt öppnas på fliken Egna skatteslag. Välj fliken Alla skatteslag.

 2. Se bild

  På fliken Alla skatteslag ska du välja Bilskatt.

 3. Se bild

  Välj Anmälan om ibruktagande av fordon.

 4. Se bild

  Kontrollera att basuppgifterna (kontaktuppgifterna om uppgiftslämnaren och personen som kan lämna mer information) är rätt. Fortsätt till den följande fasen som är Fordonets uppgifter.

 5. Se bild

  Ange Fordonets uppgifter: tillverkningsnummer, om bilen är ny eller begagnad, datum för första registrering, vägmätarens utslag, fordonskategori, märke och modell samt startdatum för användning i Finland. Gå till följande fas som är Förhandsgranska och skicka.

 6. Se bild

  Kontrollera att uppgifterna är rätt. Du kan korrigera uppgifter genom att välja länken Redigera eller Föregående. Om du vill fortsätta att fylla i deklarationen senare ska du välja knappen Spara som halvfärdig. Uppgifterna sparas i 3 månader. Skatteförvaltningen behandlar inte uppgifterna förrän du skickat dem. När alla uppgifterna är rätt ska du välja knappen Skicka.

 7. Se bild

  Du får en bekräftelse på att Skatteförvaltningen har tagit emot din anmälan. Observera att bekräftelsesidan inte är det bekräftelsebrev som kan skrivas ut och som du behöver för att använda fordonet. Det finns information om bekräftelsebrevet i punkt 9 i denna anvisning.

  Om du vill kan du genast efter att du fått mottagningsbekräftelsen lämna in deklarationen. Välj då knappen Lämna en bilskattedeklaration. De uppgifter som du lämnat i anmälan om ibruktagande överförs förhandsifyllda till bilskattedeklarationen.

 8. Se bild

  Du hittar bekräftelsebrevet (Anmälan om ibruktagande av fordon) på ingångssidan i MinSkatt på fliken Uppgifter under länken Läs besluten och breven.

 9. Se bild

  Anmälan om ibruktagande av fordon (pdf) visas genast i Postlådan i MinSkatt. Skriv ut anmälan, det vill säga bekräftelsebrevet, och ha det med dig när du använder fordonet i trafik.

Sidan har senast uppdaterats 10.5.2021