Det finns ännu tid för att anmäla sig som lämnare av uppgifter

13.11.2023

Fram till utgången av november har kreditgivare tid att anmäla sig som lämnare av uppgifter till det positiva kreditupplysningsregistret i registrets e-tjänst.

– Att registrets uppgifter kan användas för en bedömning av kreditvärdigheten baserar sig på att alla kreditgivare ser till att de för sin egen del anmäler uppgifterna och ser till att de är korrekta. För att kreditgivarna i lugn och ro ska kunna koncentrera sig på att få sin egen andel slutförd lönar det sig att i god tid sköta om att man anmäler sig och ansöker om dataanvändningstillstånd, betonar projektdirektör Aino Sarakorpi.

När ni väntar på ett beslut om anmälan eller dataanvändningstillstånd lönar det sig också att granska skräppostmappen i e-posten eftersom meddelandena också gå till den.

Nästa viktiga datum för det positiva kreditupplysningsregistret är den 1 februari 2024. Då börjar kreditgivarna anmäla tidigare beviljade och nya konsumentkrediter till registret. Distributionen av uppgifter till kreditgivare och myndigheter inleds den 1 april 2024 – och e-tjänsten öppnas då även för privatpersoner

Sidan har senast uppdaterats 13.11.2023