Så här registrerar du dig i den särskilda momsordningen för små företags EU-försäljningar
Man kan från och med den 1 januari 2025 registrera sig i den särskilda momsordningen för små företags EU-försäljningar. Ett företag som är etablerat i Finland registrerar sig i MinSkatt genom att lämna en förhandsanmälan.
Företaget är etablerat i Finland om det har sätet för sin ekonomiska verksamhet i Finland. Sätet för den ekonomiska verksamheten är den plats där företagets centrala administrativa funktioner utförs. En etableringsmedlemsstat kan inte vara en medlemsstat där företaget har ett fast driftställe.
När du registrerar dig i ordningen ska du komplettera företagets basuppgifter och näringsgren. Ange också de länder där företaget har för avsikt att tillämpa momsundantag. Dessutom ska du lämna uppgifter om det totala värdet på försäljningen av varor och tjänster utan moms i Finland och i andra EU-länder under det innevarande och föregående kalenderåret separat för varje medlemsstat.
Gå till MinSkatt om du ännu inte har loggat in i tjänsten (öppnas i ett nytt fönster).
- Välj fliken Skatteärenden på ingångssidan.
- Rulla neråt till punkten Momsordningarna i EU. Välj länken Registrering i den särskilda momsordningen för små företags EU-försäljningar.
- Du är i fasen Basuppgifter.
- Svara på frågor som gäller den särskilda momsordningen för små företags EU-försäljningar (Ja/Nej). Om du tidigare har varit registrerad i den särskilda momsordningen för små företags EU-försäljningar i något annat EU-land, ange uppgifterna om den tidigare etableringsmedlemsstaten och det tidigare beviljade EX-numret för ditt företag.
- Fyll i företagets basuppgifter. Ditt företags namn, FO-nummer och adress är förhandsifyllda i anmälan. Uppgifterna har fåtts från Skatteförvaltningens kundregister. Obs! Om företagets adress i Skatteförvaltningens uppgifter är en utomlands ska du ange adressen till Finland.
- Ange övriga momsnummer som är i kraft eller fastställda inom EU-området. Om ditt företag är eller har varit momsregistrerat till exempel i Tyskland och Sverige, ange här de momsnummer som beviljats ditt företag i Tyskland och Sverige.
- Lägg till näringsgrenen för ditt företag. Ange fyrsiffrig näringsgrensindelningskod (TOL). Välj minst en och högst två näringsgrenskoder. Läs mer om näringsgrensindelningskoder: Näringsgrensindelning 2008 - Statistikcentralen (stat.fi).
- Lägg till ditt företags telefonnummer, e-postadress och webbplatsadressen. E-postadressen är en obligatorisk uppgift. Ange ditt företags e-postadress, inte till exempel ombudets eller bokförarens e-postadress.
- Lägg till den persons kontaktuppgifter som kan ge ytterligare information om ansökan.
- Gå därefter till fasen Val av länder.
- Välj de länder i vilka du ansöker om momsundantag och de länder i vilka ditt företag har haft försäljning under det innevarande och det föregående året. Observera att dessa länder inte behöver vara samma länder.
Exempel: Ditt företag har haft försäljning i Finland och också i Estland och Sverige. Du vill i fortsättningen tillämpa momsundantag i Estland eftersom ditt företags omsättning där understiger den nationella gränsen för verksamhet i liten skala i Estland. Dessutom planerar du att inleda verksamhet i Belgien och Tyskland, men ditt företag har ännu inte haft försäljning i dessa länder. Välj i den första kolumnen Estland, Belgien och Tyskland och i den andra kolumnen Finland, Estland och Sverige.
5. Gå därefter till fasen Uppgifter om omsättningen. I det här fasen ser du de länder som du valde i den föregående fasen. Lägg till omsättningsuppgifterna för det innevarande och föregående kalenderåret utan moms. Vissa EU-länder kan förutsätta att du anmäler uppgifterna om det innevarande året och därtill om de två föregående kalenderåren.
6.Gå till fasen Förhandsgranska och skicka.
- Kontrollera uppgifterna innan du skickar dem. Vid behov kan du ännu redigera uppgifterna med knappen Redigera. När alla uppgifterna i ansökan är rätt ska du välja Skicka.
Om de uppgifter som du har lämnat när du registrerat dig ändras ska du anmäla ändringarna i MinSkatt. Välj i punkten Momsordningarna i EU länken Uppdatering av registeruppgifterna i den särskilda momsordningen för små företags EU-försäljningar. Det är bra att alltid hålla registreringsuppgifterna om företaget uppdaterade.
Observera att registreringen i ordningen inte möjliggör utnyttjandet av momsundantaget genast i alla EU-länder. Ansök i samband registreringen om undantag från moms i varje land där du tänker tillämpa momsundantaget. Du kan börja tillämpa momsundantaget först efter att mållandet har beviljat ditt företag det.
Ett företag som har etablerat sig i Finland kan oberoende av om företaget är momsregistrerat i Finland registrera sig i den särskilda momsordningen för små företags EU-försäljningar. Ett företag som registrerats i ordningen får ett individuellt EX-nummer som bildas av företagets momsnummer eller av Finlands landskod och företagets FO-nummer. EX-numret beviljas för tillämpning av momsundantag i andra EU-länder.
Avslutande av användningen av den särskilda momsordningen för små företags EU-försäljningar
Ett företag som har registrerats i den särskilda momsordningen för EU-försäljningar i Finland kan på eget initiativ avsluta användningen av ordningen eller så kan ett företag avregistreras från ordningen på Skatteförvaltningens initiativ.
Hur kan jag avsluta användningen av momsordningen?
Eftersom det är frivilligt att använda momsordningen kan du avsluta användningen av den eller tillämpningen av momsundantaget i ett enskilt EU-land genom anmälan i MinSkatt. Du kan avsluta att tillämpa momsundantaget i ett enskilt EU-land exempelvis på grund av att ditt företag inte längre säljer varor eller tjänster till detta land eller helt avsluta användningen av momsordningen på grund av att EU-omsättningsgränsen överskrids eller på grund av att din företagsverksamhet upphör i sin helhet.
Exempel: Ett företag som är etablerat i Finland har registrerat sig i den särskilda momsordningen för små företags EU-försäljningar och tillämpar momsundantag i Estland och Danmark. Företaget vill inte längre fortsätta verksamheten i Estland. Företaget anmäler i MinSkatt att det vill sluta att tillämpa momsundantaget i Estland. Företaget fortsätter dock att tillämpa momsundantaget i Danmark.
Du ska lämna en anmäla i MinSkatt om du vill avsluta användningen av ordningen.
- Om du slutar att tillämpa momsundantaget i ett eller flera EU-länder: Välj i punkten Momsordningarna i EU länken Uppdatering av registeruppgifterna i den särskilda momsordningen för små företags EU-försäljningar.
- Om du avslutar användningen av momsordningen i sin helhet: välj i punkten Momsordningarna i EU länken Avslutande av användningen av den särskilda momsordningen för små företags EU-försäljningar.
- Om du avslutar användningen av momsordningen på grund av att den årliga omsättningsgränsen i EU (100 000 euro) har överskridits: Välj ”Den särskilda momsordningen för små företags EU-försäljningar” på fliken Egna skatteslag och där länken ”Visa uppgifterna som gäller den särskilda momsordningen för små företags EU-försäljningar”. På sidan ska du välja länken Lämna en anmälan om överskridningen av omsättningsgränsen för EU-området.
När kan Skatteförvaltningen avregistrera ett företag från momsordningen?
Skatteförvaltningen kan avregistrera ditt företag från momsordningen i följande situationer:
- Ditt företags omsättning inom EU-området överskrider gränsen på 100 000 euro för kalenderåret.
- Ditt företags omsättning har överskridit den nationella gränsen för verksamhet i liten skala i de EU-länder där du har ansökt om momsundantag och du kan inte längre tillämpa momsundantag i något EU-land.
- Ditt företags verksamhet har upphört och du har inte lämnat en anmälan om det till Skatteförvaltningen.
Exempel: Ett företag som är etablerat i Finland har registrerat sig i den särskilda momsordningen för små företags EU-försäljningar och tillämpar momsundantag i Estland och Danmark. Företagets omsättning i Estland överskrider den nationella gränsen för verksamhet i liten skala i Estland. Företaget kan inte längre tillämpa momsundantaget i Estland från och med den tidpunkt då den nationella omsättningsgränsen överskreds.
Företaget har dock fortfarande EX-numret kvar eftersom företaget kan fortsätta att tillämpa momsundantaget i Danmark. Senare växer företagets affärsverksamhet och också gränsen för verksamhet i liten skala i Danmark överskrids och företaget kan inte längre dra nytta av ordningen. Skatteförvaltningen fattar ett beslut om att avregistrera företaget från momsordningen.
Om företagets omsättning inom EU fortfarande är under 100 000 euro under kalenderåret, kan företaget utnyttja momsundantaget i något annat EU-land ifall omsättningen underskrider gränsen för verksamhet i liten skala i detta land. I detta fall kan företaget registrera sig på nytt i momsordningen.