Falska meddelanden har skickats ut i Skatteförvaltningens namn. Läs mer om falska meddelanden.

Så här anmäler du små företags EU-försäljningar

Den särskilda momsordningen för små företags EU-försäljningar tas i bruk 1.1.2025. När ditt företag har registrerats i Finland i den särskilda momsordningen för små företags EU-försäljningar ska du för varje kvartal under kalenderåret lämna små företags anmälan om EU-försäljningar, det vill säga en anmälan per kalenderkvartal i MinSkatt.

Gå till MinSkatt

Gå till MinSkatt om du ännu inte har loggat in i tjänsten (öppnas i ett nytt fönster).

  1. Du är på fliken Egna skatteslag. Gå till punkten Den särskilda momsordningen för små företags EU-försäljningar. Momsordningen visas på fliken Egna skatteslag när du har registrerat dig i momsordningen och du har beviljats ett EX-nummer. Välj länken Lämna små företags anmälan om EU-försäljningar.
  2. Välj Deklarera vid den period för vilken du vill lämna en anmälan. Om perioden till exempel är 1.7–30.9 ska du välja perioden 30.9.2025.
  3. Du är i den första fasen som är Basuppgifter.
    • Om din omsättning under perioden har överskridit EU:s omsättningsgräns (100 000 euro) ska du välja "Ja". Om du väljer "Ja" ska du ange datumet för överskridningen.
    • Välj sedan anmälningssättet. Du kan antingen fylla i uppgifterna i anmälan en åt gången eller ladda ned dem som CSV-fil.
    • Välj Nästa.
  4. Du är i den andra fasen som är Uppgifter om försäljningar.
    • Lägg till det sammanlagda beloppet av försäljningen av varor och tjänster i Finland och andra EU-länder under kalenderkvartalet specificerat per medlemsstat. Om EU-landet har olika gränser för olika affärssektorer ska du ange försäljningarna separat per varje affärssektor. Om det inte finns någon försäljning ska noll anges som värde på försäljningarna.
    • Om du har laddat ned uppgifterna som en CSV-fil visas dessa uppgifter i denna fas i den förhandsifyllda blanketten. Du kan ännu redigera omsättningsuppgifterna.
    • Välj Nästa

När du efter registreringen för första gången ska lämna Små företags anmälan om EU-försäljningar kan omsättningen vara större eller mindre än omsättningen i själva verket är under kalenderkvartalet i fråga.

När du registrerar dig i ordningen och du beviljas ett EX-nummer under samma kalenderkvartal, får de omsättningsuppgifter som du angett i registeranmälan inte ingå i den första anmälan per kalenderkvartal.

Exempel: Du registrerar dig i den särskilda momsordningen för små företags EU-försäljningar den 13 januari. I samband med registreringen anger du föregående års omsättning och innevarande års omsättning till och med den 12 januari. Du får ett EX-nummer i februari. Lämna små företags anmälan om EU-försäljningar för första gången för januari-mars (Q1), men anmäl i den omsättningen undantagsvis för 13.1–31.3. Anmäl inte omsättningen för 1.1–12.1 eftersom den redan har ingått i anmälan om registrering.

Om du får ett EX-nummer under ett annat kvartal än under det kvartal då du registrerat dig i ordningen, kom ihåg att anmäla omsättningen också för tiden mellan det att du registrerat dig och börjat använda momsordningen.

Exempel: Du registrerar dig i den särskilda momsordningen för små företags EU-försäljningar den 13 mars. I samband med registreringen anmäler du omsättningen för det föregående året och det innevarande året till och med den 12 mars. Du får ett EX-nummer i april. Du ska lämna små företags anmälan om EU-försäljningar för första gången för april-juni (Q2). Ange i anmälan omsättningen både för mars (13.3–31.3) och för 1.4–30.6.

 

5. Du är i fasen Förhandsgranska och skicka.

    • Kontrollera uppgifterna. Vid behov kan du ännu redigera uppgifterna med knappen Redigera. När alla uppgifterna är rätt ska du välja Skicka.

I små företags anmälan om EU-försäljningar ska du anmäla alla företagets EU-försäljningar, inte enbart de försäljningar som undantagits från skatt i ordningen. Deklarera alltså också den nationella skattepliktiga omsättningen i Finland och skattepliktiga omsättningen i andra EU-länder i anmälan om EU-försäljningar. Detta möjliggör uppföljningen av EU:s omsättningsgräns. Ange den skattepliktiga omsättningen utan moms.

Exempel: Ett momsregistrerat företag som är etablerat i Finland har registrerat sig i den särskilda momsordningen för små företags EU-försäljningar eftersom företaget tillämpar momsundantag i Estland och Danmark.

Företaget har också registrerat sig i den särskilda ordningen för moms (unionsordningen) eftersom företaget dessutom bedriver distansförsäljning av varor till konsumenter i Sverige. Företagets omsättning i Sverige överskrider gränsen för verksamhet i liten skala i Sverige och därför deklarerar och betalar företaget momsen på försäljningen till Sverige i den särskilda ordningen (unionsordningen).

Företaget anmäler i små företags anmälan om EU-försäljningar den inhemska försäljningen, försäljningen i Sverige och försäljningen i Estland och Danmark. Företaget kan utnyttja momsundantaget i Estland och Danmark endast om företagets hela omsättning inom EU under kalenderåret underskrider 100 000 euro.

Exempel: Ett företag som har etablerat sig i Finland är momsregistrerat i Finland. Dessutom bedriver företaget exportförsäljning som omfattas av 0-skattesatsen från Finland till Kina och distansförsäljning av varor till konsumenter i Tyskland.

Företaget har registrerat sig i den särskilda momsordningen för små företags EU-försäljningar och tillämpar momsundantaget i Tyskland eftersom företagets försäljning underskrider gränsen för verksamhet i liten skala i Tyskland. Företaget anmäler i Små företags anmälan om EU-försäljningar försäljningarna i Finland (inhemska försäljningen utan momsens andel och exportförsäljningen till Kina) samt försäljningen i Tyskland. Företaget kan utnyttja momsundantaget i Tyskland endast om företagets hela omsättning under kalenderåret underskrider 100 000 euro.

När ska små företags anmälan om EU-försäljningar lämnas?

Anmälan ska lämnas in för varje kalenderårskvartal under vilket företaget har varit registrerat i den särskilda ordningen för moms. Lämna anmälan i MinSkatt senast den sista dagen i den månad som följer på det kalenderårskvartal som anmälan gäller:

  • Januari-mars (Q1): senast 30.4.
  • April-juni (Q2): senast 31.7.
  • Juli-september (Q3): senast 31.10.
  • Oktober-december (Q4): senast 31.1.

Den utsatta dagen förflyttas inte på grund av ett veckoslut eller en helgdag.



Sidan har senast uppdaterats 3.12.2024