Falska meddelanden har skickats ut i Skatteförvaltningens namn. Läs mer om falska meddelanden.

Skyldigheten att ge kvitto vid kontantbetalning

Näringsidkare blev skyldiga att erbjuda kunden ett kvitto från början av 2014: Lagen om skyldighet att erbjuda kvitto vid kontantförsäljning (www.finlex.fi). Samtidigt förnyades också lagen om verkställighet av böter.

Lagens centrala innehåll

Näringsidkaren ska erbjuda den som köper en vara eller en tjänst ett kvitto på betalningen, om inköpet betalas med kontanter eller om ett betalningssätt som är jämförbart med kontant betalning används. Kvittot kan erbjudas också i elektronisk form. Lagen gäller näringsidkare inom alla branscher om deras omsättning för en räkenskapsperiod överstiger 10 000 euro.

Kvittot ska innehålla följande uppgifter:

  1. näringsidkarens namn, kontaktuppgifter och FO-nummer
  2. datum då kvittot har tagits fram
  3. kvittots identifikationsnummer eller annan uppgift som identifierar kvittot
  4. mängden och arten av varor samt arten av tjänster som har sålts
  5. det belopp som har betalats för varorna eller tjänsterna samt beloppet av mervärdesskatt enligt skattesats eller grunden för mervärdeskatt enligt skattesats.

Lagen tillämpas inte på:

  1. försäljning från automat
  2. verksamhet som avses i lotterilagstiftningen
  3. marknads- och torghandel utomhus, med undantag av detaljförsäljning och servering av alkoholdrycker
  4. elektronisk handel, betalning av räkningar och andra betalningssituationer där köparen kan betala varan eller tjänsten självständigt utan att näringsidkaren är närvarande.

Försummelseavgift:
Tillsynsmyndigheten kan påföra näringsidkaren en försummelseavgift om denna har försummat skyldigheten att erbjuda kvitto. Försummelseavgiften uppgår till minst 300 euro och högst 1  000 euro.

Tillsyn och testköp

För övervakning av skyldigheten att erbjuda kvitto och påförande av försummelseavgift kan information mellan myndigheterna utbytas trots sekretessbestämmelserna.

Tillsynsmyndigheten har rätt att göra testköp i tillsynssyfte om det finns grundad anledning att misstänka att brott mot lagen i fråga har begåtts eller kommer att begås. 

Omprövning av försummelseavgiften

Omprövning får sökas hos tillsynsmyndigheten. Därefter får ett beslut överklagas genom besvär hos förvaltningsdomstolen och vidare hos högsta förvaltningsdomstolen om denna beviljar besvärstillstånd.

Sidan har senast uppdaterats 2.2.2024