Falska meddelanden har skickats ut i Skatteförvaltningens namn. Läs mer om falska meddelanden.

Sjukförsäkringens dagpenningspremie och arbetsgivares sjukförsäkringsavgift på basis av mötesarvode som välfärdsområdet betalar till en förtroendevald som övergår i välfärdsområdets tjänst

Har getts
25.3.2022
Diarienummer
VH/1673/00.01.00/2022

Beskrivning av ärendet

I detta ställningstagande berättar vi om det ska betalas sjukförsäkringens dagpenningspremie och arbetsgivares sjukförsäkringsavgift på basis av mötesarvode till en förtroendevald som övergår i välfärdsområdet tjänst (i anställnings- eller tjänsteförhållande) i följande situationer:

  1. En person som tjänstgör för en kommun, stad eller samkommun (nedan kommun) som hör till välfärdsområdet har ett förtroendeuppdrag inom välfärdsområdet.
  2. En förtroendevald inom välfärdsområdet övergår från kommunens tjänst till välfärdsområdets tjänst.
  3. En person som övergått i välfärdsområdets tjänst har ett förtroendeuppdrag i en kommun som hör till välfärdsområdet.

Bakgrund

Välfärdsområdena grundades 1.7.2021 genom lagen om genomförande av reformen av social- och hälsovården och räddningsväsendet och om införande av den lagstiftning som gäller reformen. Genom reformen övergår det lagstadgade ansvaret att ordna social- och hälsovård samt att ordna räddningsväsendet till välfärdsområdena. Därför övergår även den personal som utför dessa uppgifter i kommunerna inom varje välfärdsområde till välfärdsområdets tjänst. Överföringen av personalen sker som överlåtelse av rörelse 1.1.2023.

De nya välfärdsområdenas fullmäktige inledde sin verksamhet 1.3.2022. Många nya välfärdsområdesfullmäktigeledamöter tjänstgör också för kommunen och övergår 1.1.2023 i välfärdsområdes tjänst som överlåtelse av rörelse.  Bland de nya ledamöterna finns exempelvis kommunala hälsocentralläkare och socialarbetare. De nya fullmäktige har ofta även kommunala förtroendeuppdrag. Exempelvis en socialarbetare i kommunens tjänst innehar en förtroendepost i kommunens undervisningsnämnd och är fullmäktig i välfärdsområdesfullmäktige. Socialarbetaren övergår 1.1.2023 i välfärdsområdes tjänst men under tiden 1.3 – 31.12.2022 tjänstgör hen fortfarande för kommunen.

Lagstiftning och Skatteförvaltningens anvisningar

Enligt 18 kap. 15 § i sjuförsäkringslagen (1224/2004 SFL) bestäms sjukförsäkringens dagpenningspremie utifrån den försäkrades skattepliktiga löneinkomst och företagarinkomst, om inte något annat föreskrivs i denna lag. Den lön som avses i 11 kap. 3 § 2–5 mom. SFL är sådan löneinkomst som utgör grund för sjukförsäkringens dagpenningspremie.

Enligt 5 § 1 mom. lagen om arbetsgivares sjukförsäkringsavgift (771/2016) ska arbetsgivaren betala arbetsgivares sjukförsäkringsavgift på grundval av det sammanlagda beloppet av de löner som betalas till arbetstagarna. Enligt 3 mom. sagda lagrum betraktas som lön inte de poster som nämns i 11 kap. 3 § 3 mom. i SFL.

Enligt 11 kap. 3 § mom. 8 punkten i SFL betraktas som lön dock inte föreläsnings- och föredragsarvoden, mötesarvoden och arvoden för medlemskap i förvaltningsorgan som inte grundar sig på ett anställnings- eller tjänsteförhållande, om arbetstagares arbetspensionsavgift inte enligt de arbetspensionslagar som ska tillämpas på personen behöver betalas på basis av arvodet.

Enligt Skatteförvaltningens anvisning Arbetsgivarens sjukförsäkringsavgift och den försäkrades sjukförsäkringspremie ska dagpenningspremie alltid betalas på basis av föreläsnings-, föredrags- och mötesarvoden till en person som står i arbets- eller tjänsteförhållande till den som betalar arvodet. I så fall saknar det betydelse om det ska betalas pensionsförsäkringsavgift på arvodet.

Ställningstagande

Sjukförsäkringens dagpenningspremie och arbetsgivares sjukförsäkringsavgift ska betalas på basis av mötesarvode som betalas till en förtroendevald om den förtroendevalda tjänstgör för utbetalaren av arvodet antingen i anställnings- eller tjänsteförhållande. I annat fall ska dessa avgifter inte betalas på basis av mötesarvode som betalas till en förtroendevald.

  1. En person som tjänstgör för en kommun som hör till välfärdsområdet har ett förtroendeuppdrag inom välfärdsområdet: Sjukförsäkringens dagpenningspremie och arbetsgivares sjukförsäkringsavgift ska inte betalas på basis av mötesarvode som betalas till den förtroendevalda.
  2. En förtroendevald inom välfärdsområdet övergår från kommunens tjänst till välfärdsområdets tjänst: Sjukförsäkringens dagpenningspremie och arbetsgivares sjukförsäkringsavgift ska betalas på basis av mötesarvode som betalas till den förtroendevalda.
  3. En person som övergått i välfärdsområdets tjänst har ett förtroendeuppdrag i en kommun som hör till välfärdsområdet: Sjukförsäkringens dagpenningspremie och arbetsgivares sjukförsäkringsavgift ska inte betalas på basis av mötesarvode som betalas till den förtroendevalda.

ledande skattesakkunnig Tero Määttä

överinspektör Carola Bäckström

 

Sidan har senast uppdaterats 25.3.2022