Falska meddelanden har skickats ut i Skatteförvaltningens namn. Läs mer om falska meddelanden

Ansökan om skatteåterbäring för bränsle inom luftfarten, anvisning för ifyllande

Med ansökan om skatteåterbäring inom luftfarten kan du ansöka om återbäring av punktskatt på bränsle som använts i luftfarten.

Fyll i denna ansökan om bränslet är skattefritt under förutsättning att luftfartyget har använts:

  • för kommersiell verksamhet
  • mot betalning för bruksflyg som avses i luftfartslagen
  • för drift på uppdrag av myndigheter.

Ansök om återbäring i MinSkatt 

Pappersblankett (blankett 1445r) kan användas endast i undantagsfall. En länk till blanketten finns nedtill på sidan. Om du ansöker om återbäring för bränsle som använts i flera än ett luftfartyg ska du göra en separat ansökan för varje luftfartyg. 

Anvisning för ifyllande 

1. Uppgifter om den sökande 

I MinSkatt finns dessa uppgifter färdigt angivna. Om du använder pappersblankett ska du alltid fylla i denna del. Ange FO-nummer även på de övriga sidorna av blanketten.

2. Ansökningsperiod  

Ansökningsperiod för vilken du söker återbäring. Ansökningsperioden kan vara sex månader (januari–juni eller juli–december) eller ett kalenderår. Ange även årtalet för ansökningsperioden.

3. Luftfartyg och användning för privata flygningar

Ange luftfartygets registreringsbeteckning som finns införd i det luftfartygsregister som administreras av Transport- och kommunikationsverket Traficom eller i ett motsvarande register.

Ange om luftfartyget har använts i privat trafik. Du kan inte få återbäring för bränslen som du använt i privat flygningar.

4. Skattefritt bränsle som används för kommersiella flygningar

Specificera de bränslen för vilka du ansöker om återbäring. Bränslemängden ska anges i liter eller kilogram. Kontrollera måttenheten för respektive produkt på ansökningsblanketten. Ange produktmängden i kolumnen för anskaffningsåret.

Återbäring för motorbensin, dieselolja, lätt brännolja och flytgas söks enligt de återbäringsnivåer som Skatteförvaltningen har fastställt, om bränslet har skaffats 1.1.2014 eller senare och kvalitetskraven enligt miljöskyddslagen uppfylls i fråga om motorbensin och dieselolja samt i fråga om lätt brännolja att den har innehållit högst 7 volymprocent biobrännolja.

5. Återbäring totalt

MinSkatt räknar ut det totala beloppet av skatteåterbäringen. Om du använder pappersblankett ska du räkna ut det totala beloppet själv.

6. Datum, underskrift och namnförtydligande

Om du gör ansökan med pappersblankett, kom ihåg att underteckna ansökan. Om du fungerar som ombud med fullmakt, bifoga även fullmakten. Skicka ansökan per post till den adress som finns angiven upptill på blanketten.

Sidan har senast uppdaterats 20.11.2023