Falska meddelanden har skickats ut i Skatteförvaltningens namn. Läs mer om falska meddelanden

Anvisningar för ifyllning av blankett 69

Blankett 69 fylls i vid ansökan om tonnageskattskyldighet och vid ansökan om en ny tonnageskatteperiod.

Punkt A: Ansökan om tonnageskattskyldighet

Nytt bolag som ansöker om tonnageskattskyldighet

Ett nytt aktiebolag som bedriver internationell sjöfart kan ansöka om att bli tonnageskattskyldigt. Ansökan ska lämnas inom 3 månader från det att bolaget registrerats. Tonnageskatteperioden börjar vid ingången av bolagets första skatteår. Ett nytt bolag behöver inte fylla i punkterna C–F på ansökningsblankett 69. Till ansökan ska bifogas blanketterna 68, 69A och 69B.

Gammalt bolag som ansöker om tonnageskattskyldighet

Ett redan existerande s.k. gammalt bolag som bedriver internationell sjöfart kan ansöka om att bli tonnageskattskyldigt om bolaget blir en del av en tonnageskattskyldig koncern. Ansökan ska lämnas inom 3 månader från det att förhållandet enligt 3 § i tonnageskattelagen har etablerats. Ett gammalt bolag ska fylla i punkterna A–F på ansökningsblankett 69. Till ansökan ska bifogas blanketterna 68, 69A och 69B.

Bolag som ansöker om en ny tonnageskatteperiod

Ett tonnageskattskyldigt bolag kan ansöka om en ny tonnageskatteperiod. Ansökan ska lämnas in före utgången av den föregående tonnageskatteperioden. Den nya tonnageskatteperioden börjar omedelbart efter utgången av den föregående tonnageskatteperioden. Punkterna C–F på ansökningsblankett 69 behöver inte fyllas i. Till ansökan behövs inga bilagor, om inte Skatteförvaltningen specifikt begär dem.

Punkt B: Skattskyldighet i koncern

De till samma koncern hörande bolag som uppfyller förutsättningarna för godkännande ska välja tonnagebeskattning och de ska ha samma räkenskapsperiod. Ett undantag utgör rederier som både har bolag som bedriver persontrafik och godstransport. Då kan ifrågavarande bolag självständigt fatta beslut om de väljer tonnagebeskattning. En förutsättning är att dessa verksamheter bedrivs i olika bolag under en separat företagsledning.

Om det finns mer än två sådana bolag som avses i 3 § i tonnageskattelagen ska dessa bolag anges i punkten Tilläggsuppgifter eller med en separat bilaga.

Punkt C: Tonnagebeskattade lösa anläggningstillgångar enligt 30 § i NärSkL (fartyg)

Ange den sammanlagda återstående utgiftsresten i beskattningen i början av tonnageskatteperioden för alla de fartyg som övergår till tonnagebeskattning. Anteckna också det sammanlagda gängse värdet för alla fartyg som övergår till tonnagebeskattning.

Punkt D: Tonnagebeskattade andra lösa anläggningstillgångar enligt 30 § i NärSkL

Ange den sammanlagda återstående utgiftsresten i beskattningen och gängse värdet i början av tonnageskatteperioden och för andra lösa anläggningstillgångar som ingår i den tonnagebeskattade verksamheten. I punkten anges lösa anläggningstillgångar som uteslutande hänför sig till tonnagebeskattad verksamhet. Om lösa anläggningstillgångar delvis hör till tonnagebeskattad verksamhet och delvis till inkomstbeskattad verksamhet räknas sådana anläggningstillgångar till inkomstbeskattningen.

Punkt E: Fartyg som tagits i bruk det skatteår som föregår tonnageskatteperioden

Ange i den här punkten anskaffningspriset för det fartyg som ingår i den tonnagebeskattade verksamheten samt som avskrivning det belopp som motsvarar skillnaden mellan anskaffningspriset och det gängse värde som fastställts i början av tonnageskatteperioden. Ange fartygets gängse värde i punkten utgiftsrest. Fartyg som tagits i bruk under det senaste skatteåret före övergången till tonnagebeskattning räknas inte med då utgiftsrester och gängse värden i enlighet med punkt C ovan beräknas. Om det finns mer än ett fartyg ska utredningen ges i punkten Tilläggsuppgifter eller med en separat bilaga.

Punkt F: Fartyg som tagits i bruk under de fem senaste skatteåren före tonnageskatteperioden

Om det har gjorts avskrivningar för dessa fartyg som ingår i den tonnagebeskattade verksamheten som överskrider den ekonomiska värdeminskningen så att avskrivningarna i själva verket har dragits av från inkomst som bolaget eller koncernbolaget fått från annan än tonnagebeskattad verksamhet, ska detta belopp anges i den här punkten. I den här punkten anges inte fartyg som avses ovan i punkt E. Om det finns mer än ett fartyg ska utredningen ges i punkten Tilläggsuppgifter eller med en separat bilaga.

Sidan har senast uppdaterats 21.3.2023