Ulkomaiset toimijat - Nimenkirjoitusoikeudellinen henkilö

Nimenkirjoitusoikeudellinen henkilö voi perustaa itselleen Katso-tunnisteen, johon voidaan liittää pääkäyttäjyys. Henkilö voi olla ulkomainen tai suomalainen. Pääkäyttäjyyden avulla voidaan hallinnoida yrityksen tietoja Katso-palvelussa sekä myöntää ja vastaanottaa valtuutuksia.

Pääkäyttäjyyden perustaminen tapahtuu kahdessa vaiheessa:

1. Katso-tunnisteen perustaminen

  • Katso-tunnisteen perustaminen, jos sinulla ei ole suomalaista henkilötunnusta

Perusta Katso-tunniste käyttäen passinumeroa. Tunnisteen aktivoimiseksi sinun tulee osoittaa henkilöllisyytesi postittamalla julkisen notaarin, poliisin, oikeuslaitoksen tai suurlähetystön virallisesti oikeaksi todistama passikopio (henkilökorttikopio ei kelpaa). Kopiossa tulee olla viranomaisen alkuperäinen allekirjoitus ja leima. Pääkäyttäjyyttä varten postita lisäksi julkisen notaarin tai rekisteriviranomaisen virallisesti oikeaksi todistama todistus nimenkirjoitusoikeudestasi yritykseen (suomen-, ruotsin- tai englanninkielinen kaupparekisteriote tai muu vastaava asiakirja). Kaupparekisteriotteessa tulee olla viranomaisen alkuperäinen allekirjoitus ja leima ja se saa olla korkeintaan 6 kk vanha. Asiakirjat tulee postittaa kolmen viikon kuluessa tunnisteen perustamisesta Katso-tukipalveluun osoitteella:

Asiointiyksikkö
Katso-tukipalvelu
PL 1094
FI-70111 KUOPIO
SUOMI

Perusta Katso-tunniste (ohje)

Saat tunnisteen aktivoinnista sähköpostiviestin.

  • Katso-tunnisteen perustaminen, jos sinulla on suomalainen henkilötunnus

Perusta Katso-tunniste käyttäen suomalaista henkilötunnusta. Tunnisteen aktivoimiseksi voit varmentaa henkilöllisyytesi suomalaisella verkkopankkitunnuksella tai suomalaisella sirullisella henkilökortilla. Muussa tapauksessa sinun tulee käydä kolmen viikon kuluessa tunnisteen perustamisesta varmentamassa henkilöllisyytesi Katso-asiakasrekisteröintipisteessä tai osoittaa henkilöllisyytesi postittamalla julkisen notaarin, poliisin, oikeuslaitoksen tai suurlähetystön virallisesti oikeaksi todistama passikopio (henkilökorttikopio ei kelpaa) kolmen viikon kuluessa tunnisteen perustamisesta Katso-tukipalveluun. Kopiossa tulee olla viranomaisen alkuperäinen allekirjoitus ja leima.

Asiointiyksikkö
Katso-tukipalvelu
PL 1094
FI-70111 KUOPIO
SUOMI

Pääkäyttäjyyttä varten sinun tulee postittaa julkisen notaarin tai rekisteriviranomaisen virallisesti oikeaksi todistama todistus nimenkirjoitusoikeudestasi yritykseen (suomen-, ruotsin- tai englanninkielinen kaupparekisteriote tai muu vastaava asiakirja).  Kaupparekisteriotteessa tulee olla viranomaisen alkuperäinen allekirjoitus ja leima ja se saa olla korkeintaan 6 kk vanha. Asiakirja tulee postittaa kolmen viikon kuluessa tunnisteen perustamisesta Katso-tukipalveluun osoitteella:

Asiointiyksikkö
Katso-tukipalvelu
PL 1094
FI-70111 KUOPIO
SUOMI

Perusta Katso-tunniste  (ohje)

2. Pääkäyttäjyyden perustaminen

Pääkäyttäjyyden voit perustaa Katso-palvelussa, kun edellisessä vaiheessa perustamasi tunniste on aktivoitu. Kirjaudu palveluun Katso-tunnisteellasi. Käytä pääkäyttäjyyden perustamisessa yrityksesi suomalaista y-tunnusta. Suomalaisessa y-tunnuksessa on seitsemän numeroa, väliviiva ja tarkistusmerkki eli se on muotoa 1234567-8. Tarkista Ytj-palvelussa, onko yrityksesi tunnus suomalainen y-tunnus.

Jos yritykselläsi ei ole suomalaista y-tunnusta, lue tarkemmat ohjeet tai ota yhteyttä Katso-tukipalveluun (katso(at)vero.fi).

Pääkäyttäjyyden perustaminen (ohje)

Pääkäyttäjyys voidaan aktivoida, kun olet toimittanut julkisen notaarin tai rekisteriviranomaisen virallisesti oikeaksi todistaman todistuksen nimenkirjoitusoikeudestasi yritykseen (suomen-, ruotsin- tai englanninkielinen kaupparekisteriote tai muu vastaava asiakirja). Kaupparekisteriotteessa tulee olla viranomaisen alkuperäinen allekirjoitus ja leima ja se saa olla korkeintaan 6 kk vanha.

Ohjeet Katso-tunnisteen käyttöön