Katso-ohjeet yrityksille ja yhteisöille, jotka asioivat ja ilmoittavat itse

Jos olet yrityksen nimenkirjoitusoikeudellinen henkilö ja hoidat sähköistä asiointia esimerkiksi Verohallintoon, tarvitset Katso-tunnisteen, jolla voit kirjautua asiointipalveluihin.
  • Perusta Katso-tunniste Katso-palvelussa (yritys.tunnistus.fi). Tunnisteen perustamisesta on kerrottu ohjeessa Pääkäyttäjyyden perustaminen. Saat sähköpostitse ilmoituksen, kun tunniste on käytettävissä. Sen jälkeen voit käyttää tunnistetta asiointiin ja ilmoittamiseen.
  • Jos haluat antaa yrityksesi työntekijälle oikeuden asioida sähköisesti, voit luoda hänelle Katso-alitunnisteen Katso-palvelussa. 
  • Perustamisen jälkeen alitunnisteelle pitää myöntää tarvittava valtuutus (eli asiointioikeus). Jos työntekijälläsi on jo ennestään Katso-tunniste, voit antaa valtuutuksen sille, eikä sinun tarvitse perustaa alitunnistetta.

Ohjeet: 
Pääkäyttäjyyden perustaminen (pdf)
Alitunnisteen muodostaminen (pdf)
Valtuutuksen myöntäminen (pdf)
Valtuutusten hallinnointi (pdf)

Jos olet yrityksen työntekijä ja hoidat sähköistä asiointia esimerkiksi Verohallintoon, yrityksesi pääkäyttäjä voi tehdä käyttöösi Katso-alitunnisteen. Saat häneltä käyttäjätunnuksen ja salasanan, joilla voit kirjautua asiointipalveluihin.

Vahvenna alitunniste Katso-tunnisteeksi, jos käyttämäsi asiointipalvelu vaatii vahvaa tunnistautumista tai edellyttää sellaista valtuutusta, jota ei voi myöntää Katso-alitunnisteelle. 

Ota Katso-tunnisteelle myönnetty valtuutus vastaan, jotta voit hyödyntää sitä asiointipalveluissa. 

Ohjeet:
Alitunnisteen vahventaminen Katso-tunnisteeksi (pdf)
Katso-tunnisteelle myönnetyn valtuutuksen vastaanottaminen (pdf)